SONDAJ: Duminică, 11 decembrie, ABSENTEISM masiv la vot din partea romilor din Transilvania
Rezultatele unui sondaj de opinie realizat de mai multe organizaţii ale romilor mult de jumătate dintre membrii acestei etnii din Transilvania nu se vor prezenta la alegerile parlamentare din 11 decembrie.
„Mai multe asociaţii incluse în Reţeaua de Organizaţii Rome Politice şi Sociale din Transilvania au realizat la începutul lunii decembrie un sondaj de opinie, iar rezultatele acestuia arată că jumătate din romii din Transilvania nu se vor prezenta la vot la alegerile de duminică, deoarece niciun partid nu a inclus în programul electoral prevederi legate de integrarea membrilor etniei. Romii sunt dezamăgiţi şi nemulţumiţi de clasa politică din România, deoarece au fost minţiţi şi folosiţi până acum ca masă de manevră la alegeri şi au primit doar promisiuni din partea partidelor”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Fundaţiei ‘Roma Umanitate’ Cluj-Napoca, Aurel Pascu.
Potrivit sondajului, 53,8% dintre cei chestionaţi au declarat că nu vor vota la alegerile de duminică. Aurel Pascu a mai spus că sondajul a fost realizat pe 4.200 de persoane, în judeţe din Transilvania, cu ajutorul liderilor comunităţilor de romi, de către Fundaţia ‘Roma Umanitate’, Asociaţia Romilor Gabori, Asociaţia Interetnică a Romilor din Transilvania, Fundaţia Sindy Humanitas, Centrul de Incluziune Socială a Romilor.
Rezultatele acestui sondaj de opinie efectuat pe un esantion reprezentativ al populatiei rome din Transilvania sunt in concordanta cu opiniile prognozate si de alte sondaje de opinie la nivel national:
PSD – 38,9%
PNL – 32.8%
ALDE – 4.5%
UDMR – 5.6 %
USR – 4,5%
PMP – 4.5 %
PRU – 4.0 %
APRPE (Partida Romilor) – 1.8%
alții – 3%
„Experienta ne arata faptul ca romii au ajuns la concluzia de a nu se prezenta la vot datorita nemultumirii fata de intreaga clasa politica in general si clasa politica reprezentativa roma in special. Lipsa respectarii promisiunilor facute la fiecare campanie electorala de catre toti candidatii a dus la acest rezultat. Romii au fost folositi de fiecare data ca si masa electorala usor manevrabila ei fiind indusi in eroare cu cate o punga de alimente,galeti,tricouri etc. In ceea ce priveste integrarea lor sociala (educatie sanatate combaterea saraciei accesul pe piata muncii toate drepturile cetatenesti) a ramas la stadiul de promisiuni a candidatilor.
Acest sondaj arata preocuparea noastra a liderilor romi in pragul alegerilor parlamentare in ceea ce priveste situatia romilor din Romania si nevoile acestora. Ca urmare a acestor rezultate care arata dorinta populatiei rome de a nu se prezenta la vot atragem atentia viitorilor parlamentari si viitorului guvern de a lua masuri de integrare sociala a romilor din Romania fara a fi doar o alta promisiune electorala neindeplinita” a declarat Aurel Pascu.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române
23 iulie 1869 | Se naște Gheorghe Adamescu, istoric literar și membru corespondent al Academiei Române Gheorghe Adamescu (n. 23 iulie 1869, București, România – d. 4 aprilie 1942, București, România) a fost un istoric literar, membru corespondent al Academiei Române din 1921, bibliograf, profesor de limba română și limba latină și autorul unor manuale […]
Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta
Pe 23 iulie, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Mucenic Foca. Cine a fost acesta Sfântul Mucenic Foca, cunoscut și sub numele de Sfântul Foca, este comemorat pe 23 iulie în calendarul ortodox. În această zi, credincioșii îi aduc omagiu și sărbătoresc memoria sa. Sfântul Mucenic Foca a fost un episcop și martir creștin din secolul […]
23 iulie, Ziua Presei Militare Române. Prima publicaţie militară din România s–a înfiinţat pe vremea lui Cuza
Ziua presei militare este sărbătorită an de an la 23 iulie și aminteşte de data la care, în anul 1859, a apărut, la Bucureşti, prima publicaţie a Armatei Române, „Observatorul militar, diariu politicu şi scientificu” (până la 3 dec. 1859). Prin tradiţie, în această zi sunt omagiate generaţiile de ziarişti în uniformă care şi – […]