Rămâi conectat

Politică Administrație

Sondaj CSOP: Principalul favorit la europarlamentare – Alianța PSD-PC-UNPR are un scor de 36% și ar putea avea 15 europarlamentari

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

intentii de vot CSOPUn sondaj realizat de CSOP arată că încrederea alegătorilor a scăzut în ultimele 3 luni față de PSD și PDL, în timp ce PNL și PMP sunt în creştere. Totuși, la alegerile europarlamentare, Alianța PSD-PC-UNPR (fostul USD) rămâne principalul favorit având 36% în sondaje.

Opțiunile se împart astfel: Alianța PSD+PC+UNPR – 36%, PDL – 17%  PNL – 16%, Partidul Mișcarea Populară – 8%, UDMR – 6%, PP-DD – 4%, PRM 4%, Forța Civică – 3%, alte partide – 6%.

Astfel, din cele 32 de locuri care revin României în Parlamentul European, fostul USD are toate şansele ca, după redistribuire, să câştige 15 locuri de europarlamentari. Pe locul al doilea se situează PDL, care cu un scor de 17% ar obţine 7 mandate. PNL, care este creditat cu 16%, ar avea 6 eurodeputaţi. Ultimele patru locuri ar fi împărţite în mod egal de PMP şi UDMR care, cu 8% şi respectiv 6% în sondaje, vor avea câte doi europarlamentari.

Potrivit simulării făcute de gandul.info pe baza sondajului CSOP, europarlamentarii PSD ar putea fi: Corina Creţu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, Dan Nica, Damian Drăghici, Maria Grapini, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu, Viorica Dăncilă, Sorin Moisa, Victor Boştinaru, Ciprian Tănăsescu, Claudia Ţapardel, Laurenţiu Rebega și Doru Frunzulică.

Cele 7 mandate ale PDL ar putea fi câștigate de: Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Marian Jean Marinescu, Rareş Niculescu, Orest Onofrei, Dragoş David.

PNL i-ar putea trimite în Parlamentul European pe: Norica Nicolai, Adina Ioana Vălean, Ramona Mănescu, Renate Weber, Cristian Buşoi și Eduard Hellvig.

De la PMP ar putea fi aleși Cristian Preda și Elena Băsescu iar cei doi europarlamentari ai UDMR ar putea fi Iuliu Winkler și Csaba Sógor.

*PSD în topul preferințelor alegătorilor

Pentru eșantionul intervievat de CSOP în topul preferințelor alegătorilor se află pe primul loc PSD care a ”căzut” cu 3% în ultimele 3 luni (de la 18% în decembrie 2013 la 15% în februarie 2014), urmat de PDL (în scădere de la 9% la 8%), PNL (în creștere de la 6% la 7%), UDMR (în creștere de la 3% la 4%), PP-DD a stagnat la 2% iar PMP a crescut cu 3 procente (de la 1% în decembrie 2013, la 4% în februarie 2014).

*Mugur Isărescu și Klaus Iohannis se mențin în topul încrederii

Deși majoritatea celor intervievați de CSOP au manifestat o încredere scăzută față de orice personalitate politică, sondajul îi plasează în topul opțiunii românilor pe Mugur Isărescu (25%) și Klaus Iohannis (24%), urmați de Victor Ponta (22%) și Sorin Oprescu (20%). Următorii pe listă sunt Gigi Becali (18%), Traian Băsescu (16%) și Crin Antonescu (13%).

*Majoritatea românilor cred că lucrurile evoluează într-o direcție greșită și au un interes scăzut pentru viața politică

Potrivit sondajului CSOP tot mai mulți români consideră că lucrurile se îndreaptă spre o direcție greșită în țară. Această percepție a crescut de la 67% în luna martie 2013 la 74% în luna februarie 2014. Doar 9% dintre cei intervievați consideră că suntem pe o direcție bună (față de 13% în 2013)
De asemenea, 49% dintre respondenți s-au declarat dezinteresați de viața politică (față de 13% care manifestă interes) iar 62% au declarat că acordă o atenție mică și foarte mică știrilor politice.

De asemenea, majoritatea respondenților s-au declarat nemulțumiți de activitatea Guvernului și a Președinției din ultimele 6 luni, consideră că Guvernul nu are capacitatea să ajute oamenii să treacă peste efectele crizei economice și că promisiunile acestuia nu s-au realizat.

Dintre problemele care trebuie rezolvate de urgență ordinea este următoarea: locurile de muncă (35%), corupția (12%), nivelul de trai (10%), pensiile (6%), salariile (5%), sistemul sanitar (5%), situația economică a țării (4%).

Simulările au fost făcute în baza ultimului sondaj CSOP, efectuat în perioada 18-26 februarie, pe un eşantion naţional reprezentativ pentru populaţia în vârstă de 18 ani şi peste cu selecţie aleatoare a gospodăriilor şi a persoanelor intervievate. Au fost intervievate 1.043 persoane. Interviul s-a făcut pe bază de chestionar standardizat, faţă în faţă, la domiciliul persoanelor intervievate. Eşantionul a fost validat pe baza datelor INS.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea