Rămâi conectat

Actualitate

Solstițiul de iarnă 2024: Când începe iarna astronomică. Tradițiile din cea mai lungă noapte din an

Bera Larisa

Publicat

în

Solstițiul de iarnă 2024: Când începe iarna astronomică. Tradițiile din cea mai lungă noapte din an

Începutul oficial al iernii astronomice este marcat de solstițiul de iarnă. În 2024, acest fenomen natural care influențează durata zilei și a nopții va avea loc pe 21 decembrie, la ora 03.20, ora României.

Citește și: Cum va fi VREMEA de Crăciunul 2024 și Revelion 2025: PROGNOZA METEO de la ANM pentru luna decembrie

Solstițiul de iarnă în 2024 pică pe 21 decembrie

În anul 2024, solstițiul de iarnă va avea loc pe 21 decembrie, la ora 03:20 (ora României). În această zi, emisfera nordică se află în cel mai îndepărtat punct față de Soare, ceea ce face ca lumina solară să fie minimă. Deși această dată marchează începutul oficial al iernii astronomice, solstițiul de iarnă este și momentul în care zilele încep treptat să devină mai lungi, iar nopțile mai scurte.

Acest fenomen are loc de două ori pe an, în iunie și decembrie, dar în decembrie este specific emisferei nordice, fiind cunoscut drept începutul iernii.

Cea mai lungă noapte din an are 15 ore

Odată cu solstițiul de iarnă 2024, vom experimenta cea mai lungă noapte din an. În România, durata nopții va fi de aproximativ 15 ore, în timp ce ziua va avea doar 9 ore. După acest moment, zilele vor începe să crească progresiv, câștigând câteva minute de lumină solară în fiecare zi.

Acest fenomen astronomic este important din punct de vedere cultural și spiritual. În multe tradiții, solstițiul de iarnă simbolizează renașterea luminii și este asociat cu sărbători precum Crăciunul, Yule sau Saturnalia.

Începe iarna astronomică. Ce înseamnă

Iarna astronomică este diferită de iarna meteorologică. În timp ce iarna meteorologică începe pe 1 decembrie, iarna astronomică debutează odată cu solstițiul de iarnă, pe 21 decembrie 2024. Aceasta se încheie odată cu echinocțiul de primăvară, care în 2025 va avea loc în jurul datei de 20 martie.

În această perioadă, Soarele se află cel mai jos pe cer din perspectiva emisferei nordice, ceea ce duce la zile mai scurte și temperaturi mai scăzute. Iarna astronomică este caracterizată de frig, zăpadă și, adesea, fenomene meteorologice extreme, dar este și momentul în care natura se odihnește, pregătindu-se pentru primăvară.

Care sunt tradițiile din cea mai lungă noapte din an

De-a lungul istoriei, solstițiul de iarnă a fost marcat de diferite tradiții și sărbători în multe culturi ale lumii și a fost asociat cu renașterea, lumina și speranța. Spre exemplu, în India, calendarul hindus cinstește zeitatea Surya, adică Soarele.

În Iran, în timpul nopții solstițiului de iarnă, toți membrii familiei se adună la masă și beau, mănâncă rodii și pepene și recită poezii. În tradiția popoarelor germanice, a existat inițial o sărbătoare numită Yule, găzduită de regele norvegian Hakoon I.

În Asia de Est, solstițiul de iarnă a fost celebrat ca unul dintre cele douăzeci și patru de termeni solari, numiți Dongzhi în chineză, iar în Japonia, pentru a nu se face frig iarna, există obiceiul să se înmoaie într-o baie fierbinte yuzu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Facebook a eliminat unele protecții a comunității LGBTQ privind discursul instigator la ură: „Permitem acuzații de boală mintală sau anormalitate atunci când se bazează pe gen sau orientare sexuală”

Bera Larisa

Publicat

în

Facebook a eliminat unele protecții a comunității LGBTQ privind discursul instigator la ură: „Permitem acuzații de boală mintală sau anormalitate atunci când se bazează pe gen sau orientare sexuală” Unele protecții a comunităii LGBTQ au fost eliminate recent de Meta, compania mamă a Facebook și Instagram. Este vorba despre modificarea unor norme privind discursul instigator […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea