Șoferii cu permis categoria B vor avea dreptul de a conduce autovehicule mai grele de 3,5 tone. Directiva va fi supusă votului în primăvara acestui an
Șoferii cu permis categoria B vor avea dreptul de a conduce autovehicule mai grele de 3,5 tone. Directiva va fi supusă votului în primăvara acestui an
Șoferii care au permis de conducere categoria B vor avea dreptul de a conduce autovehicule mai grele de 3,5 tone dacă o nouă directivă a Uniunii Europene privind permisele auto va fi aprobată.
Acestă schimbare vine ca parte a eforturilor de modernizare a sistemului de permise de conducere, îmbunătățire a siguranței rutiere și simplificare a regulilor pentru obținerea permisului de conducere.
Citește și: CODUL RUTIER 2024: Modalitatea prin care șoferii pot anula punctele de penalizare
Directiva propusă de Comisia Europeană și publicată la 1 martie 2023 are ca scop facilitarea liberei circulații a persoanelor și a bunurilor în întreaga Uniune Europeană, arată click.ro. Printre modificările propuse se numără posibilitatea ca posesorii carnetului de categoria B să conducă vehicule cu o greutate de până la 4,2 tone în prima fază. Această schimbare vine pentru a răspunde cererii Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU), care pledează pentru extinderea capacității de conducere a șoferilor categoria B pentru a combate penuria de șoferi.
Ce avem acum
În prezent, șoferii cu permis categoria B au restricții și pot conduce doar mașini cu o greutate sub 3,5 tone. Noua directivă propune extinderea acestei limite pentru a include vehicule cu o greutate de până la 4,250 kg, cu condiția ca acestea să fie motorizate cu combustibili alternativi. Acest aspect vine în sprijinul încurajării achiziționării sau convertirii la vehicule cu propulsie electrică.
IRU salută această ajustare a limitelor pentru permisele categoriei B și propune chiar extinderea acestora la conducerea vehiculelor mai mari de 4,250 kg. Această măsură ar putea contribui semnificativ la flexibilitatea șoferilor și la soluționarea problemelor legate de penuria de șoferi.
Citește și: CODUL RUTIER 2024: Cutia neagră, obligatorie la maşini și sistem de siguranță specific pe toate autoturismele din UE
Directiva propusă va fi supusă votului în primăvara acestui an
Directiva propusă va fi supusă votului în primăvara acestui an, iar dacă va fi adoptată, aceasta va aduce modificări semnificative în ceea ce privește permisele de conducere în Uniunea Europeană. În plus, schimbările nu se limitează doar la categoria B, ci vizează și alte aspecte ale legislației privind permisele de conducere.
Printre alte prevederi ale directivei se numără introducerea unor controale medicale obligatorii pentru șoferii profesioniști, atât la obținerea, cât și la reînnoirea permisului de conducere. De asemenea, statele membre vor avea libertatea de a reduce vârsta minimă pentru eliberarea permisului de conducere la 17 ani, iar permisele de conducere pentru diferite categorii de vehicule vor avea termene de valabilitate diferite.
Încă o schimbare semnificativă
O altă schimbare semnificativă este implementarea unui sistem de permis auto digital, care va facilita schimbul de informații între țările membre ale UE. Aceasta va permite retragerea permiselor de conducere în oricare țară înregistrată, indiferent de locul în care a fost emis permisul.
În concluzie, schimbările propuse în cadrul directivei UE privind permisele auto vor aduce modificări semnificative pentru șoferii cu permis categoria B, deschizându-le posibilitatea de a conduce vehicule mai grele și aducând o serie de reguli noi și moderne în privința obținerii și menținerii permiselor de conducere. Este de așteptat ca aceste modificări să aducă beneficii semnificative în ceea ce privește mobilitatea, siguranța rutieră și eficiența sistemului de permise auto în UE.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină
Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină „Hristos a Înviat” este un salut cu o profundă încărcătură spiritual, folosit de credincioșii din lumea ortodoxă începând de la Paște, o sărbătoare a bucuriei și a luminii. Iar răspunsul este la fel de puternic. „Adevărat a […]
Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA
Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA Un gigant auto european, concernul Volkswagen, și-ar putea muta o parte din producţia mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu în care […]
În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia
În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim, în Sâmbăta Mare 2025, în jurul orei 18.40, de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi a fost oferită ulterior […]