Sociologul Alin Tomuș: „Rezultatele recensământului impun o reformă administrativă”
Sociologul Alin Tomuș: „Rezultatele recensământului impun o reformă administrativă”
Sociologul albaiulian Alin Tomuș, aflat în cadrul unei emisiuni la Radio Unirea FM, a „atacat” subiectul reorganizării administrativ-teritorială a României.
O temă care revine în dezbaterea publică este cea a reorganizării administrativ-teritoriale a țării. Una dintre soluțiile avansate de specialiștii în domeniu este comasarea unor unități administrativ-teritoriale.
Asta ar presupune și desființarea comunelor cu un număr foarte mic de locuitori, care reușesc cu greu să susțină până și funcționarea aparatului administrativ propriu. Comuna Bătrâna, din județul Hunedoara, numără în prezent sub 90 de locuitori, majoritatea vârstnici, fiind localitatea cu cea mai mică populație din România.
În județul Alba, comuna Ceru Băcăinți este unitatea administrativ-teritorială cel mai puțin populată, având doar 227 de locuitori conform rezultatelor provizorii ale Recensământului 2021. Rezultatele recensământului indică și faptul că Munții Apuseni sunt o zonă în curs de depopulare și care prezintă tranziție spre îmbătrânire. Și aici ar trebui căutate, testate și puse în aplicare soluții specifice.
„Ne place sau nu ne place, rezultatele recensământului presupun o analiză și, mai ales, o reformă administrativă”, a afirmat, într-o emisiune la Radio Unirea FM, sociologul Alin Tomuș.
Potrivit acestuia, ”dincolo de cifre, lucrurile trebuie privite om cu om. Atunci când, de pildă, ne gândim la un medic de familie dintr-o zonă izolată nu ne gândim doar la un om cu o bună pregătire, ne gândim și la un om care răspunde nevoilor unei bunici, unei străbunici, ale unor oameni care nu se pot deplasa în centrul de comună sau în cel mai apropiat oraș pentru a-și rezolva problemele de sănătate”.
Sunt, totuși, potrivit lui Alin Tomuș, șanse infime ca o reformă administrativă să se se producă foarte repede. „Nu se va face, însă, acum reforma administrativă, pentru că suntem în proximitatea alegerilor din 2024 și, prin urmare, nu vom avea disponibilitatea de a vorbi despre asta și, bineînțeles, de a face această reformă administrativă”, a apreciat sociologul albaiulian în emisiunea de la Radio Unirea FM.
Lucian DĂRĂMUȘ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Angajăm în Alba Iulia bucătar cu experiență și/sau ajutor de bucătar pentru locația noastră din municipiu
Angajăm în Alba Iulia bucătar cu experiență și/sau ajutor de bucătar pentru locația noastră din municipiu Dacă ești pasionat de gătit și îți dorești să lucrezi într-un mediu dinamic, vino să faci parte din echipa noastră! Mai multe detalii se pot afla la numărul de telefon: 0753364475. Cerințe: Bucătar cu Experiență: -Experiență minimă de 2 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată