Rămâi conectat

Actualitate

SMURD aniversează 32 de ani: Zeci de mii de vieți salvate sub deviza „cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!”

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

SMURD aniversează 32 de ani: Zeci de mii de vieți salvate sub deviza „cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!”

Duminică, 25 septembrie, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, pe scurt SMURD, împlinește 32 de ani de la înființare, timp în care a devenit sinonim cu salvarea de vieți. Zilnic în luptă cu secundele, pentru redarea şansei la viaţă.

„Astăzi se împlinesc 32 de ani de când am început, cu sprijinul regretatului profesor Mircea Chiorean și a mai multor colegi voluntari, activitatea primei echipe de intervenție SMURD din România, la Târgu Mureș!

Atunci se numea ”echipa SMUR” pentru că activitatea de descarcerare nu există, din lipsa de echipamente și de instruire la nivelul pompierilor militari în domeniul descarcerarii. Abia în 1993 am reușit să obținem, prin donație din partea pompierilor scoțieni, primele echipamente de descarcerare, adăugând un “D”, la propunerea domnului general Ionel Crăciun, comandantul Corpului Pompierilor Militari de atunci, că să se transforme denumirea SMUR în SMURD.

În 32 de ani, am pornit de la o echipa la peste 400 de echipe de intervenție de prim ajutor calificat și de terapie instensiva mobilă cu medic. De la niciun elicopter la 9 baze de intervenție aeriană de salvare urmând în curând să devină 11, iar evoluția sistemului a fost una fără întrerupere, în ciuda tuturor obstacolelor, aducând continuu valoare adăugată sistemului medical, și celui de protecție civilă, din România.

În 32 de ani, milioane de intervenții, zeci de mii de vieți salvate, uneori chair cu prețul vieții pentru salvatorii SMURD.

Toate cele menționate mai sus s-au întâmplat datorită implicării, a scrificiului și a pasiunii venite din partea miilor de medici, asistenți medicali, pompieri-paramedici, piloți și voluntari, care s-au implicat pe parcursul a 32 de ani, pentru a face din SMURD un serviciu de elită în slujba oamenilor de rând. Le mulțumesc tuturor pentru implicare și dăruire și va mulțumesc tuturor pentru sprijinul și încrederea acordate acestui serviciu și colegilor care activează în cadrul lui!

Le mulțumesc în mod deosebit Inspectoratului General pentru Situații de urgență, inspectoratelor județene pentru situații de urgență și ISUBIF, Inspectoratului General de Aviație, și nu în ultimul rând, le mulțumesc conducerilor spitalelor în structura cărora funcționează unitățile de primiri urgență care reprezintă o parte componentă și fundamentală a SMURD.La Mulți Ani SMURD! La mulți ani tuturor celor care activează, sau care au activat, în cadrul SMURD!”, a scris șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pe facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea