Situl Natura2000-Apuseni, inclus într-un proiect de 1,25 milioane de lei finanțat printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia
Un nou proiect în valoare de aproximativ 1,25 milioane de lei, al cărui promotor va fi Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD), iar operator Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP), va urmări dezvoltarea serviciilor eco-sistemice ale ariilor naturale protejate, în trei situri Natura2000, respectiv ROSCI0002 — Apuseni, ROSCI0067 — Deniz Tepe și ROSCI0224 — Scroviștea.
Inițiativa, denumită ”Evaluarea serviciilor eco-sistemice ale ariilor protejate în România — ValueEcoServ”, a fost lansată, vineri, într-o conferință de presă, iar finanțarea este realizată prin intermediul unui grant acordat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia în cadrul Programului RO02 — „Biodiversitate și servicii ale ecosistemelor’.
Potrivit inițiatorilor, obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea cunoștințelor și oferirea de consultanță în elaborarea politicilor privind contribuția ecosistemelor la sectoarele economice.
De asemenea, la capitolul obiective specifice sunt notate: îmbunătățirea cunoașterii privind contribuția ecosistemelor naturale și semi-naturale din zonele protejate la principalele sectoare economice din România, asistarea factorilor de decizie în elaborarea politicilor privind integrarea valorii economice a serviciilor eco-sistemice în sistemele contabile și de raportare, respectiv îmbunătățirea nivelului de cunoaștere, informare și conștientizare a diferitelor grupuri de interese, inclusiv a publicului larg, în legătură cu serviciile eco-sistemice.
Proiectul este implementat în trei situri Natura2000 de importanță comunitară (SCI), respectiv ROSCI0002 — Apuseni, ROSCI0067 — Deniz Tepe și ROSCI0224 — Scroviștea, în regiunile București-Ilfov, Centru, Nord-Vest, Sud-Est și Sud-Muntenia.
Pe de altă parte, aria de implementare a proiectului va fi mărită pe parcursul derulării acestuia în cel puțin 10 arii protejate de importanță comunitară, care vor fi selectate pe baza similarității configurației structurale cu cele trei zone — pilot și ținând cont de disponibilitatea datelor și a administratorilor sau custozilor de a participa la procesul de evaluare a serviciilor eco-sistemice.
Bugetul total al proiectului este de 282.903 de euro (aproximativ 1,25 milioane de lei), din care 85% prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009 — 2014, un procentaj de 5% din bugetul de stat și 10% cofinanțarea promotorului de proiect. Mecanismul financiar SEE 2009 — 2014 își propune să contribuie la reducerea disparităților economice și sociale din SEE și la consolidarea relațiilor de cooperare între statele donatoare și statele beneficiare prin intermediul sectoarelor prioritare propuse.
Reamintim că Situl Natura2000 – Apuseni se întinde pe o suprafață de 75.943 de hectare din trei județe: Bihor (37%), Cluj (38%) și Alba (25%). În județul nostru se află limita sudică: de la confluenţa Albac [IV-1.81.5] / Arieşul Mare [IV-1] spre amonte, malul drept al Arieşului Mare până la obârşia acestuia în Pasul Vârtop (1160 m), incluzând Cheile Albacului şi ocolind intravilanul localităţilor Scărişoara, Gârda de Sus şi Arieşeni. (Z.U.)
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun