Rămâi conectat

Sport

Situația nemaiîntâlnită în fotbalul din Alba: Un arbitru din Alba Iulia a câștigat procesul intentat unui fotbalist care l-a lovit cu pumnul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Partida de fotbal din Liga a 5-a Alba, ediția 2018-2019, dintre Voința Teiuș și AS Crăciunelu, scor 2-1, contând pentru etapa a 12-a a Seriei a 2-a a celui de-al 5-lea eșalon, a avut un epilog și în justiție.

Pe gazon, în data de 18 noiembrie 2018, într-o zi de duminică, s-au produs evenimente regretabile ce nu au rămas fără urmări, episodul ajungând și pe masa instanței, întrucât arbitrul de centru l-a acționat în judecată pe fotbalistul-agresor și a și câștigat procesul intentat.

Spre deosebire de alți colegi din breasla “cavalerilor fluierului”, centralul respectivei întâlniri a fost ferm pe poziții, iar după incidentul în care a fost implicat a apelat la justiție, ce i-a dat câștig de cauză! Fotbalistul a primit 6 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și este obligat să plătească daune morale în valoare de 5.000 de lei.

În plan fotbalistic, în ședința Comisiei de Disciplină din cadrul Asociației Județene de Fotbal Alba ce a avut loc câteva zile mai târziu, în 21 noiembrie 2018, au fost decise sancțiuni drastice:

*Gheorghe Mihai Mihu (jucător la AS Crăciunelu de Jos) – 24 de jocuri suspendare și penalitate sportivă 800 de lei, conform art. 65.d din RD (Regulamentul Disciplinar);

*Alexandru Mara (jucător la CS Voința Teiuș) – 14 jocuri suspendare și penalitate sportivă 300 de lei, conform art. 63.2.4.a din RD.

A fost delegată la acest joc cu scântei, conform site-ului AJF Alba, brigada de arbitri compusă din Vasile Costin, Antonio Dascălu și Mihai Dehelean (toți Alba Iulia); secretar (observator) fiind Petru Bran (Săliștea).

După hotărârea Comisiei de Disciplină a AJF Alba, reprezentanții clubului din Crăciunelu au postat următorul mesaj pe o rețea de socializare: “Mara Alexandru, jucătorul de la Teiuş care i-a rupt piciorul jucătorului nostru, a primit 14 etape de suspendare și 300 de lei amendă, iar Mihu Mihai, jucătorul nostru care l-a lovit pe arbitru (o palmă) și l-a scuipat, a primit 24 de etape de suspendare și 800 de lei amendă.

Cum am mai spus, nu suntem de acord cu gestul jucătorului nostru, unul reprobabil, venit în contextul accidentării grave a jucătorului Popa Iulian, dar din câte se pare mai ieftin scapi dacă rupi piciorul unui jucător (își va reveni abia după 6 luni și abia apoi vedem dacă va mai juca fotbal) decât dacă-l agresezi pe arbitru. Interesantă decizia AJF Alba: dublă fractură de tibie și peroneu = 14 etape, o palmă și scuipat arbitru = 24 etape.

O decizie greu de luat!!! P.S. Oare prestația arbitrului, deciziile luate de acesta cum au fost apreciate?”, un punct de vedere ce explică într-o oarecare măsură filmul evenimentelor violente petrecute pe teren.

Practic, în minutul 25 al întâlnirii, Al. Mara (Voința Teiuș) a comis un fault grosolan, prin atacul cu intensitate ridicată, cu ambele picioare, cu tălpile înainte, asupra jucătorului advers ce purta tricoul cu nr. 17, cauzându-i o dublă fractură de tibie și peroneu, fiind eliminat ulterior.

“Pe fondul acestui fault grav, apreciind că până la acel moment arbitrul central nu a sancționat adecvat duritatea intervențiilor jucătorilor echipei gazdă, inculpatul s-a desprins dintr-un grup de jucători care reproșau persoanei vătămate duritatea atacului jucătorului sancționat prin eliminare, s-a apropiat de persoana vătămată și l-a lovit, prin surprindere cu pumnul, la nivelul urechii stângi, fiind oprit de câțiva coechipieri și jucători ai echipei gazdă să continue agresiunea asupra arbitrului central.

În acest timp, inculpatul a adresat injurii și a scuipat în față persoana vătămată, fiind convins în final de coechipierii săi să părăsească terenul după ce s-a dispus eliminarea sa din teren, prin arătarea cartonașului roșu de către persoana vătămată, datorită comportamentului violent”, se arată în motivarea instanței.

Șase luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, și daune morale de 5.000 de lei
Arbitrul de centru s-a constituit parte civilă în dosarul înregistrat în decembrie 2019 la Judecătoria Aiud, iar fotbalistul Gheorghe Mihai M. a avut calitatea de inculpat. Au fost mai multe termene, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, Secția Penală, care în 28 ianuarie 2021 a decis următoarele:

“pedeapsa de 6 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, faptă prev. de art. 193 alin. (1) din Codul penal. În temeiul art. 83 din Codul penal, s-a amânat aplicarea pedepsei închisorii astfel stabilite, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani stabilit în condițiile art. 84 din Codul penal, ce urmează a se calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”. În plus, instanța a mai stabilit și a obligat pe inculpat la plata către victimă a sumei de 5.000 de lei cu titlu de daune morale.

“Așadar, instanța de fond, în temeiul art. 397 alin. (1) raportat la art. 25 din Codul de procedură penală, cu referire la art. 1349 și art. 1357 din Codul civil, a obligat pe inculpat la plata către partea civilă a sumei de 5000 de lei cu titlu de daune morale, acest cuantum fiind apreciat echitabil, în raport de urmare a faptei comise de inculpat.

În temeiul art. 398, art. 272 și art. 274 alin. (1) din Codul de procedură penală, a fost obligat inculpatul la plata către stat a sumei de 330 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare, din care suma de 130 de lei aferentă urmăririi penale și suma de 200 de lei în cursul judecății și al camerei preliminare”, mai prevede motivarea Curții de Apel Alba Iulia.

Trebuie menționat faptul că persoana vătămată, respectiv arbitrul în cauză, a solicitat în prima fază a procesului daune morale în valoare de 30.000 de lei, considerând că demnitatea i-a fost lezată, urmând ca eventuala sumă acordată de instanță să fie donată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Bătălie încinsă pentru calificarea în play-off: Unirea Ungheni, CSU Alba Iulia și CSM Unirea Alba Iulia, cursă pentru două locuri! Vezi calculele

Dan HENEGAR

Publicat

în

Bătălie încinsă pentru calificarea în play-off-ul Seriei 9 din Liga 3: Unirea Ungheni, CSU Alba Iulia și CSM Unirea Alba Iulia, cursă pentru două locuri! Vezi calculele accederii în „careul de ași” Ultima rundă a sezonului regular va decide numele ultimelor două echipe care vor obține biletele pentru play-off, asta întrucât primele clasate Gloria Bistrița […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea