Singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi, la Leorinţ
Singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copiii cu dizabilităţi, la Leorinţ
Primul şi singurul concurs naţional de călărie terapeutică pentru copii cu dizabilităţi, ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, a avut loc de Ziua Internaţională a Copilului, la Leorinţ, în judeţul Alba. Au participat 17 organizaţii, din toată ţara, care oferă terapie cu ajutorul calului pentru copii cu diferite dizabilităţi. Scopul declarat al organizatorilor a fost creşterea stimei de sine şi a motivaţiei celor care au participat la concurs, astfel ca ei să devină modele pentru semenii lor.
Copiii prezenţi la concursul desfăşurat la manejul Asociaţiei „Recuperare şi agrement prin călărie” s-au întrecut în patru probe specifice de călărie, pe trei categorii de vârste. Probele au fost organizate astfel încât toţi copii cu diverse dizabilităţi să reuşească să participe şi să reuşească să rezolve sarcinile stând pe cal.
Concursul a cuprins patru probe specifice de călărie pentru copii cu dizabilităţi: voltijă (gimnastică pe cal), călărie individuală pe un traseu marcat cu obstacole pe care copilul conduce singur calul, fiind supravegheat de terapeut, probă individuală de îndemânare şi călărie în echipe formate din trei copii, pe un traseu combinat cu probe stabilite. Categoriile de vârste au fost între 5-8, 9-12 şi 13-16 ani.
Citește și: Ziua Grădinarului, la Leorinț, moment care sărbătorește munca și pasiunea pentru agricultură
La ediţia din acest an s-au înscris 17 organizaţii cu echipe formate din câte trei copii, însoţiţi şi ajutaţi de terapeuţi: Asociaţia „Kavalkada” din Galaţi, Asociaţia Social-Culturală „Dedalis” din Balc, Bihor, Asociaţia Clubul Sportiv „Ambasadorii Speranţei” din Timişoara, Centrul de Zi de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilităţi din Vaslui, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea, „SKAI – Sprijinim, Clădim, Antrenăm” Oradea, Asociaţia „CES – Colaborăm, Educăm, Sprijinim” din Oradea, Asociaţia „Hip-Tep” din Aiud, Asociaţia „Recuperare şi agrement prin călărie” Leorinţ, Asociaţia „New Life Therapy” Miercurea Ciuc, „Autism Baia Mare – Centrul de echitaţie Curtuiuş, Asociatia Sportivă „Fonix” Eliseni, Harghita, Asociaţia „Vis, Iubire, Speranţa” Râmnicu Vâlcea, Asociaţia „Kanthaka – Centrul de echitaţie Zarandok Nyargalo” Dârjiu, Harghita, „Kopiterapia” Sânnicolau de Munte, Bihor, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Alba Iulia, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 2 Alba Iulia.
Concursul pe echipe a fost câştigat de „SKAI” Oradea, urmată de Asociaţia „Autism” Baia Mare şi Asociaţia „Kavalkada” din Galaţi. Toţi copiii participanţi au fost recompensaţi cu diplome, medalii şi cadouri.
„Din experienţa celor opt ani pot afirma că în urma concursului creşte stima de sine şi motivaţia copiilor participanţi. Copiii care se înscriu şi se prezintă la acest concurs transmit curaj, bucurie şi împlinire şi astfel pot deveni modele pentru semenii lor, pentru alţi copii cu nevoi speciale, pentru participanţii din anii următori,” a declarat Balogh Csilla, iniţiatoarea concursului.
Iniţiat în 2015 şi purtând denumirea de „Cupa MOL pentru sănătatea copiilor”, acest concurs se desfăşoară anual în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor, organizat de Fundaţia Pentru Comunitate, se arată într-un comunicat de presă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare
Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare În cadrul ședintei ordinare din 30 ianuarie 2025, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea volumului maxim al masei lemnoase care se va recolta și valorifica în […]