Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Sindicatul Învăţământ Alba caută în instanţă câte 100 de euro pentru 1360 de dascăli

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

 Ieri, 26 octombrie, preşedintele Sindicatului Învăţământ Alba, prof. Ioan Stanca, a depus la Tribunalul Alba dosarele pentru chemarea în judecată a 60 de unităţi de învăţământ din judeţ, pentru plata diferenţei dintre echivalentul în lei a 100  de euro şi suma de 130 de lei primită de 1360 de cadre didactice. În total, SIA va da în judecată 117 unităţi de învăţământ, MECTS şi IŞJ Alba pentru plata diferenţei până la 100 de euro, celelalte dosare urmând să fie depuse pe măsură ce vor fi finalizate. „Împreună cu domnul înv. Nicolae Bârlea – vicepreşedinte al SIA am lucrat marţi seara până la ora 21.30, pentru a pune la punct fiecare din cele 60 de dosare şi pentru a le putea depune a doua zi. Trebuie anexate o serie întreagă de documente. Este o muncă de sisif”, a declarat prof. Ioan Stanca.
El a precizat că estimează că din cele 117 şcoli vor fi în final peste 2.000 de cadre didactice care ar trebui să-şi recupereze banii, excepţie făcând şcolile din zona Sebeş, mai puţin Grupul Şcolar Industrial şi Şcoala nr. 1.
Preşedintele SIA a explicat că în primăvara acestui an liderii şcolilor din zona Sebeş, în numele membrilor de sindicat şi se pare că fără consultarea acestora, au hotărât să plătească propriul avocat pentru a depune mai repede dosarele în instanţă decât organizaţia sindicală judeţeană, cu toate că SIA asigură GRATUIT asistenţă juridică şi reprezentare în instanţă pentru toate sindicatele cotizante din judeţ. Altfel spus, SIZ Sebeş nu se foloseşte de serviciile avocatului plătit de SIA din cotizaţia încasată inclusiv de la sindicaliştii din Sebeş, plătind în plus un alt avocat, iar procesele nu au fost declanşate nici până acum, susţine prof. Ioan Stanca. Excepţie fac sindicatele de la Grupul Şcolar Industrial Sebeş şi Şcoala nr. 1 Sebeş, a căror acţiune în instanţă va fi reprezentată de SIA.
Liderul sindical Paul Gafton a confirmat faptul că, în primăvară, când SIA nu hotărâse încă începerea procesului în dosarul „100 de euro pentru dascăli”, Colegiul Liderilor SIZ Sebeş a considerat că ar avea mai multe şanse dacă ar acţiona separat în instanţă pentru recuperarea banilor pentru cei aproximativ 500 de membri. „Cred că am dat dosarele avocatului în jurul datei de 1 mai. Nu ştiu ce a făcut domnul avocat cu ele”, a spus Paul Gafton.
Vă reamintim că, potrivit Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice în învăţământul preuniversitar aferent anului 2009, dascălii ar fi trebuit să primească echivalentul în lei a 100 de euro, din care s-a plătit doar suma de 130 de lei.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea