Rămâi conectat

Actualitate

Sindicatul Învăţământ Aiud este ferm hotărât să meargă până la CEDO

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prof. Petru Damo, preşedintele Sindicatului Învăţământ Zona Aiud şi vicepreşedinte al SIA, a prezentat într-o conferinţă de presă stadiul derulării procesului privind suspendarea Contractului Colectiv de Muncă de către IŞJ Alba. El a precizat că au existat două procese: unul penal, împotriva inspectorului şcolar general, prof. Cornel Sandu, şi unul civil. În motivarea acţiunilor în instanţă SIZ Aiud invocă faptul că, potrivit art. 9, alin. 2 din CCM, dacă contractul nu este denunţat de niciuna dintre părţi cu minimum 60 de zile înainte de data expirării sau dacă niciuna dintre părţi nu are iniţiativa renegocierii lui anterior expirării, contractul se prelungeşte automat pe o perioadă de un an. Prof. Petru Damo susţine că din documentele primite de la Direcţia Muncii şi ITM Alba nu rezultă că CCM ar fi fost denunţat, dar sindicatele nici nu au fost chemate la negocieri. În schimb, directorii unităţilor de învăţământ din judeţ au primit o adresă semantă de prof. Cornel Sandu prin care erau informaţi că prevederile Contractului Colectiv de Muncă judeţean expiră a doua zi (n.r. 21 mai 2010), dată de la care nu se mai aplică prevederile CCM. Pentru că directorii au dat curs „orbeşte” adresei, fără împotrivire, acest fapt a creat efecte în special asupra personalului didactic auxiliar şi nedidactic, cărora li s-au tăiat o serie de sporuri şi facilităţi, cum ar fi sporul de 10 la sută pentru bibliotecari, sporul de ecran de 15 la sută pentru informaticieni, cele două salarii acordate dascălilor la pensionare, zile suplimentare la concediul de odihnă etc. În plus, reîncadrarea salarială din ianuarie 2011 a fost fundamentată pe salariul din decembrie 2010, când categoriile amintite au avut baza de calcul mai mică din cauza eliminării sporurilor menţionate.
Pe linie civilă, s-a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, recursul urmând să se judece în 10 octombrie, instanţa aprobând cererea de intervenţie prin care Sindicatului Învăţământ Aiud i se va alătura şi SIA, deoarece măsura aplicată nu-i vizează doar pe sindicaliştii aiudeni, ci are efect negativ şi asupra unor categorii de membri ai Sindicatului Învăţământ Alba.
„Avem Decizia nr. 260/2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în care, într-o speţă cvasiidentică, instanţa a dat câştig de cauză Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ – FSLI, iar documentul reprezintă practică judiciară. Dacă decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu va fi favorabilă, am girul SIZ Aiud să mergem cu acest proces până la CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, susţine liderul sindical Petru Damo.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai Cei aproape cinci milioane de pensionari care așteptau anunțul privind pensiile au primit răspunsul. Directorul Poștei Române a anunțat că încearcă ca toți seniorii să primească la timp pensia, cu toate că recunoaște că este o provocare și pentru ei. Potrivit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea