Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Simpozion ştiinţific la Vinerea – 85 de ani de la moartea dr. Ioan Mihu

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 100 de participanţi din Vinerea şi Cugir au ţinut să fie prezenţi astăzi la manifestarea prilejuită de împlinirea a 85 de ani de la moartea unuia dintre cei mai activi militanţi ai Partidului Naţional Român din Transilvania între anii 1885-1920, una dintre figurile româneşti dinainte de războiul întregirii naţionale, un fruntaş între fruntaşi, un om integru şi român desăvârşit .

Ioan Mihu este cel care a iniţiat şi a consolidat curentul activist al mişcării româneşti din Ardealul austro-ungar, prin fundamentarea doctrinei de emancipare a românilor, prin activism cultural, economic şi social. Evenimentul, orgnizat de Societatea Culturală  ”Vinereana”, prin grija preşedintelui ing. Dorin David a început la Biserica  ortodoxă din localitate cu o slujbă religioasă, după care zeci de localnici s-au deplasat la cimitirul satului, acolo unde se află înmormântată ilustra personalitate, pentru a asista la parastasul de pomenire oficiat de un sobor de preoţi. După săvârşirea serviciului divin, cei peste 100 de participanţi s-au deplasat la o locaţie din apropiere pentru a asista la simpozionul organizat de  societatea ”Vinereana” având ca temă  ”Doctor Ioan Mihu -85 de ani de la moartea sa ”, moment susţinut de gazda evenimentului ing. Dorin David, dr. Ioachim Lazăr – cercetător ştiinţific din Deva, d.r Dorin Giurgiu – muzeograf la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Despre memoria marelui activist transilvănean au vorbit de asemenea, prof. Camelia Dumitrean şi prof. Vasile Lupu  din Cugir. Cu acest prilej, cei prezenţi au primit câte o broşură despre viaţa şi activitatea marelui dispărut cu titlul ”Dr. Ioan Mihu – 85 de ani dela moartea sa ”,  scoasă sub îngrijirea d-lor Ioachim Lazăr şi Dorin David. De menţionat este faptul că toate cheltuielile pentru apariţia acestei  publicaţii  precum şi cele prilejuite de masă de pomenire organizată cu această ocazie s-au făcut prin sponsorizări personale ale membrilor conducerii organizaţiei PDL Cugir.  Au onorat evenimentul, consilieri locali ai PDL, precum şi reprezentanţi democrat-liberali cu funcţii de conducere la unele societăţi economice şi instituţii de interes local.

C. P.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea