Simone Albani: Şantierele lui Mircea Hava, care nu au existat niciodată: stadioanele oraşului şi Sala Polivalentă!
Trezirea. Sunt alegeri. Ceasul biologic al omului Mircea Hava e fixat să sune trezirea din 4 în 4 ani. De 18 ani e un mecanism fin care îi sună deşteptarea atunci când se apropie alegerile. Tacticos, domnul „etern” primar îşi dă întâlnire cu fotografii şi cameramanii. După o lungă lâncezeală de 4 ani e timpul să promită iar. Şi cum e cel mai uşor să promiţi? Spargi nişte şosele, îţi pui basca şi te duci pe şantier să arăţi ce „de treabă faci”. Altă strategie e să întârzii la maxim lucrările astfel încât şantierele să duduie chiar înainte de alegeri. Nu contează că trece o viaţă de om până se fac lucrările: important e ca Hava să aibă ce arăta la alegeri. Hava le foloseşte pe ambele din plin.
Sunt şantiere despre care însă Hava preferă să nu vorbească. Sunt şantierele extrem de importante care … de fapt nu au existat niciodată. Sau care au fost abandonate. Sau care au dus la dispariţia unui parc istoric – Custozza. Cu Mircea Hava la „conducere”, timp de 18 ani, municipiul Alba Iulia a piedut 3 stadioane pentru sport: Mecanica, Transloc şi Stadionul 3 Unirea. La schimb, nu s-au făcut alte stadioane. Deşi Legea 472 din 2004 – „Legea Sportului”, prevede clar la art. 79 că un stadion nu poate fi demolat „fără construirea prealabilă a altor baze sportive similare cu cele desfiinţate”. E o lege menită tocmai să protejeze sportul de venalitatea rechinilor imobiliari şi de primari care au simpatii pentru rechini. Hava a ratat iată ocazia să pozeze pe alte 3 şantiere.
Ce s-a construit în locul acestor baze sportive poate fi util sau nu. Dar locul pe care clădeşti un mall, de exemplu, poate fi în multe alte locaţii – pe multe terenuri în oraş. Nu trebuie să razi nişte stadioane de sport – mai ales când ascunzi faptul că ele au fost omologate şi chiar tu ai semnat pentru asta. Dar după ce a contribuit decisiv la falimentarea economică a oraşului, Hava nu putea rata „ocazia” să pună la pământ şi sportul din Alba Iulia.
Trezit cu ocazia campaniei electorale, Mircea Hava poate constata că în mandatul său din care a absentat cu brio, nu s-a construit nici Sala Polivalentă pe care o propune mereu şi mereu şi mereu …. Zilele astea s-a jucat All Star Game la baschet feminin, în oraşul nostru. Domnul Hava, revenit printre noi cu ocazia alegerilor, va putea vedea în ce condiţii găzduieşte (vorba vine) Alba Iulia un eveniment sportiv naţional – o finală a sportului românesc! Şi anume într-o sală înghesuită şi prea trecută de vremuri pentru a mai face faţă.
Sportul şi bazele sportive sunt în schimb parte din proiectul meu şi al USL pentru Alba Iulia. Strategia de dezvoltare a municipiului, pe care o vom lansa curând alături de Călin Potor, include construirea Sălii Polivalente. Pentru aceasta am identificat şi două amplasamente ca propuneri pentru aşezarea sălii: terenul de la baza „Constructorul” şi terenul de pe drumul spre Teiuş, unde era fosta fabrică Refractara. E adevărat că am fi preferat ca oraşul să beneficieze de această întreprindere, dar dacă Hava a reuşit să distrugă toată economia oraşului, măcar de sport să putem vorbi în acea zonă.
Sala Polivalentă e o prioritate pentru mine în lupta pentru Consiliul Local şi îl am alături pe colegul Florin Roman, din echipa USL pentru Consiliul Judeţean, care susţine eforturile pe partea de sport. Trebuie să amintesc importanţa pe care noi o vedem pentru această sală şi pentru pregătirea proiectului Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană. Sperăm ca tinerii şi oamenii de toate vârstele să aibă unde să facă sau unde să urmărească sport în următorii ani, în Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan