Simone Albani: Oportunităţi judeţene pentru proiectul Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană. Azi: Cugir.
Judeţul Alba are numeroase oportunităţi de turism pe care le poate pune în valoare cu ocazia pregătirilor pentru Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană. Cineva din conducerea judeţului se întreba nervos acum câteva săptămâni, ironizând primarii şi oamenii care au venit să ajute, că „ce au ei de oferit? Cu ce ajută? Ce pot ei să facă?” şi îi invita să stea în banca lor.
Ca să venim în sprijinul celor din conducerea judeţului, în frunte cu dl. preşedinte de consiliu judeţean Ion Dumitrel, care îşi muşcă degetele de nervi că altcineva a luat iniţiativa, o să le oferim într-un serial de articole oportunităţile culturale şi turistice din judeţ.
Asta ca să arătăm cine face „politică” şi cine gândeşte pozitiv. Pentru că singurul lucru care îi macină pe domnii de la PDL de când ne-am strâns atâţia oameni şi atât de diverşi ca să facem proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană, este că ei nu pot trage pe „turta” lor beneficiile politice. Noi ceilalţi, încercăm să găsim soluţii şi să gândim pozitiv. Iar pe ei îi aşteptăm în continuare la masa dialogului şi la muncă de echipă.
Primul „episod” al serialului nostru e dedicat zonei Cugirului. Iată în continuare o listă de evenimente şi locuri din zonă care pot fi incluse în traseele judeţene ale campaniei Capitală Culturală Europeană.
1. Monumente istorice la Cugir: Cetatea Dacică; Biserica „Sfânta Treime” (1809); Şcoala de Reuniune Grănicerească (1875); Barajul de Acumulare, Wasserlinear şi Castelul de Apă (1911); Biserica Romano-Catolică (1925).
2. Atracţii turistice: pârtiile de schi de la Şureanu, Mănăstirile Călene şi Ţăţ, cătunele cu pensiuni agro-turistice: Bucuru, Mugeşti, Călene, Feţeni; Cabanele: Perla, Cârpa, Năsăpişte; Rezervaţia Naturală Şureanu.
3. Evenimente culturale anuale: Zilele Tineretului (2 Mai), Festivalul Naţional de Folclor (august), Sărbătoarea oraşului „Toamna Cugireană”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
24 ianuarie 1859, data la care a avut loc Mica Unire. Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza – context Unirea Principatelor a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara […]