Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Simone Albani: Oportunităţi judeţene pentru proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană. Azi: Câmpeni-Apuseni

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

   Probabil nimeni nu cunoaşte mai bine importanţa unei legături puternice cu Alba Iulia, ca oamenii din Apuseni. Pentru ei, legătura spirituală cu Alba Iulia dar şi practică, legătura economică, sunt esenţiale. Pe axa Alba Iulia – Câmpeni şi Apuseni se pot construi probabil şi în proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană cele mai puternice puncte de promovare turistică şi culturală.
Tocmai pentru a valorifica aceste legături am iniţiat acum 5 luni proiectul Capitală Culturală Europeană 2020 alături de colegi liberali, colegi de politică sau personalităţi foarte diverse ale oraşului Alba Iulia şi ale judeţului Alba. Între ei nu s-au aflat nici un moment, niciodată, domnul Dumitrel, domnul Hava sau alţi membri de partid de la PDL. Sunt 2 luni de zile de când promovez destinaţii turistice pentru proiectul Capitală Culturală Europeană 2020. Fac asta din convingere, ca şi alţi oameni care se dăruiesc relamente pentru proiect. Lucrăm împreună, deschis, fiecare pe banii şi timpul lui.
Unde sunt însă Hava şi Dumitrel?? Nu sunt! Nu există. Ei dau declaraţii şi comunicate de presă. Jignesc, ne aruncă vorbe sfidătoare, iau la mişto prin ziare pe toată lumea, spun oamenilor de vază ai oraşului că nu au treabă „cu cultura”. Atenţie, asta vine de la nişte indivizi care văd sala de teatru doar prin campanii electorale şi care înţeleg prin muzică doar ce aud pe la radio în jeep. Tot ei nu vin la nici o întâlnire a Comitetului de Iniţiativă însă dau anunţuri că s-au văzut ascuns, în secret cu tot felul de persoane. Dar nimeni nu ştie nimic. Cum ar veni, pe lângă poveşti cu săli polivalente şi „investitori” ne mai aruncă una acum: că ei se ocupă de proiectul Capitală Culturală, în secret! Pe ascuns, să nu ştie nimeni.
Ce mai fac aceşti domni? Se folosesc cu cea mai mare josnicie de bugetele municipiului şi ale judeţului şi de ideea de Capitală Culturală ca să îşi organizeze evenimente de campanie! Nimic care să aibă legătură cu proiectul cu strategie culturală pe care noi o promovăm! Spectacole scumpe unde, în numele cică al culturii, se toacă banii dvs! Domnilor, opriţi-vă din batjocura asta faţă de oraş! Cereţi-vă scuze! Aţi devenit penibili. Veniţi să munciţi pe bune şi cot la cot cu elita oraşului, nu cu oamenii dvs de afaceri. Lăsaţi aşa-zisele întâlniri secrete şi mai ales lăsaţi bugetul oraşului în pace, nu mai furaţi de la oameni!
Chiar dacă PDL, Dumitrel şi Hava se pregătesc să plece de la putere după alegerile din 2012 îi rugăm să nu îşi bată totuşi joc de ideile bune venite dinspre alţii decât sponsorii lor pentru care fac bani.
Noi continuăm ideile pozitive şi generoase. Al şaptelea „episod” al serialului nostru e dedicat, aşa cum am spus, zonei Câmpeni-Apuseni. O zonă cu tradiţii şi valoare turistică uriaşă – unice în România. Iată în continuare o prezentare şi o listă de evenimente şi locuri din zonă care pot fi incluse în traseele judeţene ale campaniei Capitală Culturală Europeană.
– Obiceiul Tulnicelor, probabil simbolul popular cel mai puternic al acestei zone şi ansamblurile de interpreţi la acest instrument din Câmpeni şi din zonă – aşa cum este şi ansamblul „Doina Munţilor”.
– Târgul de fete de pe muntele Găina (în cea mai apropiată duminică de 18 iulie din an).
– Festivalul de folclor de la Câmpeni – „Sus, sus, la moţi în munţi”.
– Serbările zăpezii în februarie, la Arieşeni.
– Zilele mai multor comune, cu tradiţii vechi şi cultură populară – Câmpeni, Bistra, Sălciua, Lupşa etc. – care pot, fiecare în parte, să fie prilej de popas turistic pe durata unui an.
– Beciul lui Horea şi Muzeul şi statuia lui Avram Iancu.
– Ca obiective de turism: gheţari ce îşi păstreză gheaţa până în mijlocul verii (Gheţarul de la Vârtop) sau chiar de la un an la altul (Gheţarul Scărişoara); peşteri: Coiba Mare, Cetăţile Ponorului, Drăcoaia, Porţile Bihorului, Măgura, Peştera Urşilor. În unele peşteri există lacuri şi cascade subterane şi săli impresionante. Numeroase chei sălbatice: Galbenei, Ordâncuşii, Arieşului, cascade precum: Vârciorog, Pătrăhăiţeşti, Evantai şi vârfuri muntoase: Bihorul, Piatra Grăitoare, Tăul Mare ce împodobesc Munţii Apuseni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea