Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Simone Albani: Oportunităţi judeţene pentru proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană. Azi: Câmpeni-Apuseni

Publicat

în

   Probabil nimeni nu cunoaşte mai bine importanţa unei legături puternice cu Alba Iulia, ca oamenii din Apuseni. Pentru ei, legătura spirituală cu Alba Iulia dar şi practică, legătura economică, sunt esenţiale. Pe axa Alba Iulia – Câmpeni şi Apuseni se pot construi probabil şi în proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană cele mai puternice puncte de promovare turistică şi culturală.
Tocmai pentru a valorifica aceste legături am iniţiat acum 5 luni proiectul Capitală Culturală Europeană 2020 alături de colegi liberali, colegi de politică sau personalităţi foarte diverse ale oraşului Alba Iulia şi ale judeţului Alba. Între ei nu s-au aflat nici un moment, niciodată, domnul Dumitrel, domnul Hava sau alţi membri de partid de la PDL. Sunt 2 luni de zile de când promovez destinaţii turistice pentru proiectul Capitală Culturală Europeană 2020. Fac asta din convingere, ca şi alţi oameni care se dăruiesc relamente pentru proiect. Lucrăm împreună, deschis, fiecare pe banii şi timpul lui.
Unde sunt însă Hava şi Dumitrel?? Nu sunt! Nu există. Ei dau declaraţii şi comunicate de presă. Jignesc, ne aruncă vorbe sfidătoare, iau la mişto prin ziare pe toată lumea, spun oamenilor de vază ai oraşului că nu au treabă „cu cultura”. Atenţie, asta vine de la nişte indivizi care văd sala de teatru doar prin campanii electorale şi care înţeleg prin muzică doar ce aud pe la radio în jeep. Tot ei nu vin la nici o întâlnire a Comitetului de Iniţiativă însă dau anunţuri că s-au văzut ascuns, în secret cu tot felul de persoane. Dar nimeni nu ştie nimic. Cum ar veni, pe lângă poveşti cu săli polivalente şi „investitori” ne mai aruncă una acum: că ei se ocupă de proiectul Capitală Culturală, în secret! Pe ascuns, să nu ştie nimeni.
Ce mai fac aceşti domni? Se folosesc cu cea mai mare josnicie de bugetele municipiului şi ale judeţului şi de ideea de Capitală Culturală ca să îşi organizeze evenimente de campanie! Nimic care să aibă legătură cu proiectul cu strategie culturală pe care noi o promovăm! Spectacole scumpe unde, în numele cică al culturii, se toacă banii dvs! Domnilor, opriţi-vă din batjocura asta faţă de oraş! Cereţi-vă scuze! Aţi devenit penibili. Veniţi să munciţi pe bune şi cot la cot cu elita oraşului, nu cu oamenii dvs de afaceri. Lăsaţi aşa-zisele întâlniri secrete şi mai ales lăsaţi bugetul oraşului în pace, nu mai furaţi de la oameni!
Chiar dacă PDL, Dumitrel şi Hava se pregătesc să plece de la putere după alegerile din 2012 îi rugăm să nu îşi bată totuşi joc de ideile bune venite dinspre alţii decât sponsorii lor pentru care fac bani.
Noi continuăm ideile pozitive şi generoase. Al şaptelea „episod” al serialului nostru e dedicat, aşa cum am spus, zonei Câmpeni-Apuseni. O zonă cu tradiţii şi valoare turistică uriaşă – unice în România. Iată în continuare o prezentare şi o listă de evenimente şi locuri din zonă care pot fi incluse în traseele judeţene ale campaniei Capitală Culturală Europeană.
– Obiceiul Tulnicelor, probabil simbolul popular cel mai puternic al acestei zone şi ansamblurile de interpreţi la acest instrument din Câmpeni şi din zonă – aşa cum este şi ansamblul „Doina Munţilor”.
– Târgul de fete de pe muntele Găina (în cea mai apropiată duminică de 18 iulie din an).
– Festivalul de folclor de la Câmpeni – „Sus, sus, la moţi în munţi”.
– Serbările zăpezii în februarie, la Arieşeni.
– Zilele mai multor comune, cu tradiţii vechi şi cultură populară – Câmpeni, Bistra, Sălciua, Lupşa etc. – care pot, fiecare în parte, să fie prilej de popas turistic pe durata unui an.
– Beciul lui Horea şi Muzeul şi statuia lui Avram Iancu.
– Ca obiective de turism: gheţari ce îşi păstreză gheaţa până în mijlocul verii (Gheţarul de la Vârtop) sau chiar de la un an la altul (Gheţarul Scărişoara); peşteri: Coiba Mare, Cetăţile Ponorului, Drăcoaia, Porţile Bihorului, Măgura, Peştera Urşilor. În unele peşteri există lacuri şi cascade subterane şi săli impresionante. Numeroase chei sălbatice: Galbenei, Ordâncuşii, Arieşului, cascade precum: Vârciorog, Pătrăhăiţeşti, Evantai şi vârfuri muntoase: Bihorul, Piatra Grăitoare, Tăul Mare ce împodobesc Munţii Apuseni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare