Simone Albani: Ce vor investitorii şi nu vrea Mircea Hava? Locuri de muncă în Alba Iulia
„În ultimii 15 ani am muncit zi de zi în Alba Iulia şi am creat sau menţinut zeci şi sute de locuri de muncă. Economia reală nu e o poveste. Sunt zbateri şi o luptă permanentă. În lupta asta eşti mereu împreună cu oamenii tăi, lupţi pentru tine şi pentru ei. Pierderile tale sunt şi ale oamenilor cu care lucrezi. Iar ce câştigi înseamnă stabilitate pentru ei şi un venit sigur. Vă spun sincer că în această luptă de 15 ani pentru bunăstarea câtorva sute de oameni, de la început şi până la sfârşit, nu am avut cunoştinţă de vreun ajutor dat de primarul Hava afacerilor obişnuite din Alba Iulia. Hava nu a fost niciodată în lupta asta lângă noi, cei care ne băteam pentru locuri de muncă. Lupta noastră, a celor care se zbat în economia reală pentru LOCURI DE MUNCĂ, nu a fost niciodată lupta lui. Când am început afacerea aici era acelaşi primar care e şi azi: Mircea Hava. Situaţia e la fel”.
Ce aţi citit mai sus nu e mărturia unui singur om despre ultimii 15 ani în Alba Iulia. E mărturia pe care o puteţi lua, sub beneficiul semnăturii anonime, majorităţii oamenilor de afaceri din Alba Iulia. Cine sunt oamenii de afaceri? Da, sunt acei oameni care CHIAR creează locuri de muncă sau au încercat să o facă în ultimele două decenii aici, la noi în muncipiu. Spre deosebire de aceştia – care vin din economia reală -, Mircea Hava a stat doar într-o funcţie publică timp de 18 ani.
Prin 1994, atunci când Hava şi-a început seria de 5 mandate de primar, piaţa liberă, capitalismul, afacerile private şi antreprenoriatul nu erau ceva obişnuit în România. Economia de stat încă făcea legea. Putem concluziona simplu că domnul Hava nu avut şi nu are nicio legătură, nu are cunoaşterea pieţei libere. El provine dintr-o lume în care nu existau competiţia pentru locuri de muncă, competiţia pentru resurse sau competiţia pentru investitori. Lumea din care provine Hava nu avea legătură cu investitorii străini, ci chiar îi respingea, nu îi dorea. Hava provine din economia FSN, din economia distructivă a anilor Iliescu-Văcăroiu. De atunci el este doar în funcţii publice, întreţinut din bani publici. El nu ştie ce înseamnă să fii în piaţa reală, dură, unde „se fac” locurile de muncă.
Mentalitatea domnului Hava este învechită. El este depăşit de vremuri. Lumea lui Văcăroiu pe care o ştia el când a intrat în primărie s-a schimbat radical. El a rămas un „directoraş”, un funcţionar mic pentru care lumea din afara primăriei e înspăimântătoare şi e mult prea mare pentru el. Reflexele sale de tip FSN sunt dimpotrivă: să respingă investitorii, să caute un interes mărunt şi pentru el, aşa cum se făcea la fabricile de stat pe vremuri.
Şi eu şi alţii am adus investitori care vroiau să facă aici fabrici, sau am stat de vorbă cu alţii care au venit şi cereau referinţe. Niciunul nu a rămas. Pentru că nu avea cu cine sta de vorbă. Nu există facilităţi, nu există utilităţi, nu există un birou care să ţină relaţia cu aceşti oameni de afaceri. Statul român vechi şi anchilozat, cel care pune piedici la tot pasul dumneavoastră şi investitorilor, are în Hava o redută fortificată la Alba Iulia. Hava este imaginea statului român birocratic, respingător, aşa cum îl ştim din anii ’90 încoace. Hava este o Cetate a neputinţei. Hava nu poate crea locuri de muncă în Alba Iulia pentru că el nu are aceste noţiuni despre investiţii şi locuri de muncă. Hava ştie doar să consume din bani publici.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]