Rămâi conectat

Politică Administrație

Simion Creţu: Domnilor din PDL Alba, recunoaşteţi ce-aţi făcut: Nimic! Noi avem programe concrete pentru dezvoltarea oraşului Ocna Mureş

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Oraşul Ocna Mureş, aflat la graniţa judeţului nostru, este chiar dincolo de marginea preocupărilor consilierilor locali şi judeţeni ai PDL Alba. Ba chiar constatăm că dânşii, după ce au deţinut puterea ani la rând în judeţ, nu au făcut nimic pentru această localitate, care a fost cândva mândria Ardealului. Recent, un grup de consilieri locali au reacţionat foarte acid în presa locală. Din păcate, singurul lucru bun spus de domniile lor este faptul că-şi asumă toate demersurile guvernării PDL, implicit deciziile adoptate la nivelul Ministerului Sănătăţii, inclusiv prestaţia grupului de consilieri locali – PDL Ocna Mureş.
Este cazul ca toţi domnii din PDL Alba să-şi asume distrugerile din zona Ocna Mureş. Demnitatea oamenilor din aceste locuri a fost constant călcată în picioare în ultimii ani de conducerea pedelistă a judeţului şi de guvernanţii PDL. Iar acum este acuzat primarul oraşului, care nu este de culoarea politică a diriguitorilor şi care nu a beneficiat de fonduri pentru niciun proiect. Peste această zonă s-au abătut calamităţi naturale, cărora, în loc să le diminueze efectele, echipele PDL le-au amplificat impactul, prin dezinteres şi nepăsare. Ne aducem aminte că, în vara anului 2010, în oraş au avut loc inundaţii catastrofale. Cu câteva luni mai înainte, ministrul de atunci al Economiei, Adriean Videanu, se angaja să ia măsuri pentru repornirea combinatului GHCL UPSOM şi, implicit, a activităţii de la Salină. Inundaţiile au lovit catastrofal în iunie 2010, dar nici Videanu, nici conducerea PDL a judeţului şi nici Guvernul nu au făcut nimic pentru locuitorii acestui oraş. Ba mai mult, după calamitatea surpării terenului în plin centrul localităţii, guvernanţii le-au „oferit” ocnamureşenilor o „consolare” de circa 500.000 de euro, la pagube de patru ori mai mari. Nici Consiliul judeţean şi nici Prefectura, dominate de PD -L, nu au luat nicio măsură pentru Ocna Mureş şi nici consilierii judeţeni ai partidului Puterii nu au făcut nimic pentru ocnamureşeni. Astfel, combinatul este închis de peste doi ani, iar Salina funcţionează în regim de avarie! Culmea este că surparea a fost anticipată, chiar Videanu specificând că „oprirea pe o perioadă mai mare a activităţii sondelor prezintă riscul de cristalizare a acestora, fără posibilitatea degajării presiunii din sondă, fapt care generează subminarea pilierilor, erupţii necontrolate, afectarea suprafeţei, atât în cadrul perimetrului minier, cât şi în zonele adiacente, locuite”. Spre comparaţie faţă de dezinteresul arătat de întregul grup al PDL Alba faţă de Ocna Mureş, a cărui economie a fost distrusă complet, în anul 2006 PNL Alba a fost direct interesat de revitalizarea zonei Zlatnei. Astfel, în Zlatna, închiderea SC Ampellum SA a generat grave consecinţe economico-sociale. La iniţiativa PNL Alba şi prin susţinerea lui Teodor Atanasiu, ministru la acea dată, Guvernul Tăriceanu a emis HG 571/26.04.2006, prin care s-a aprobat un program pilot pentru reabilitarea „zonelor fierbinţi” – Zlatna şi Copşa Mică. Prin acest program, oraşul Zlatna a câştigat şapte proiecte ce au beneficiat de finanţare de peste 50 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii locale. De aceea, Zlatna este acum un oraş în care efectele grave ale declinului economic sunt mai puţin vizibile.
PDL Alba şi Guvernul pe care-l reprezintă nu au avut nicio iniţiativă şi nu au manifestat niciun interes faţă de problemele oamenilor din Ocna Mureş. Reducerea dramatică a activităţii celor două mari unităţi industriale a dus la un adevărat dezastru economico-social în acest oraş. Desfiinţarea unor instituţii importante, cum sunt Administraţia Financiară şi Spitalul au avut un efect devastator nu numai asupra oraşului ci şi asupra unei zone locuite de peste 25.000 de oameni. Adică, după ce statul român a exploatat acolo zăcămintele de sare şi resursele umane, atunci când au apărut problemele puterea pedelistă s-a spălat pe mâini. De aceea tinerii au părăsit oraşul, iar şomajul a atins cote fără precedent, peste 1.000 de oameni pierzându-şi locurile de muncă. Pe nimeni nu a interesat că peste 4.000 de oameni au plecat din Ocna Mureş, dar acum consilierii locali şi judeţeni ai PDL aruncă vina pe primarul lăsat fără niciun fel de resursă.
Dacă actuala conducere a Consiliului Judeţean Alba şi Guvernul PDL nu au avut niciun interes pentru revitalizarea oraşului Ocna Mureş, lăsând această zonă să intre într-o spirală de sărăcie, noi vom susţine un program guvernamental pentru reabilitarea şi ecologizarea acestui areal de pe cursul mijlociu al Mureşului. Practic, în Strategia USL Alba propusă pentru perioada următoare propunem dezvoltarea zonei Alba de Jos, respectiv Aiud – Ocna Mureş, prin care să se atragă investitori care să creeze locuri de muncă stabile. În plus, vom demara procedurile pentru relansarea producţiei de sare, chiar în condiţiile dispariţiei combinatului de produse cloro-sodice, concomitent cu pregătirea documentaţiilor pentru ca oraşul să redevină staţiune turistică de interes local.
Ocna Mureş are nevoie de un amplu proces de reconstrucţie şi suntem decişi să redăm oamenilor demnitatea călcată în picioare şi speranţa la un trai mai bun.



Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea