Rămâi conectat

Politică Administrație

Simion Creţu: Domnilor din PDL Alba, recunoaşteţi ce-aţi făcut: Nimic! Noi avem programe concrete pentru dezvoltarea oraşului Ocna Mureş

Publicat

în

    Oraşul Ocna Mureş, aflat la graniţa judeţului nostru, este chiar dincolo de marginea preocupărilor consilierilor locali şi judeţeni ai PDL Alba. Ba chiar constatăm că dânşii, după ce au deţinut puterea ani la rând în judeţ, nu au făcut nimic pentru această localitate, care a fost cândva mândria Ardealului. Recent, un grup de consilieri locali au reacţionat foarte acid în presa locală. Din păcate, singurul lucru bun spus de domniile lor este faptul că-şi asumă toate demersurile guvernării PDL, implicit deciziile adoptate la nivelul Ministerului Sănătăţii, inclusiv prestaţia grupului de consilieri locali – PDL Ocna Mureş.
Este cazul ca toţi domnii din PDL Alba să-şi asume distrugerile din zona Ocna Mureş. Demnitatea oamenilor din aceste locuri a fost constant călcată în picioare în ultimii ani de conducerea pedelistă a judeţului şi de guvernanţii PDL. Iar acum este acuzat primarul oraşului, care nu este de culoarea politică a diriguitorilor şi care nu a beneficiat de fonduri pentru niciun proiect. Peste această zonă s-au abătut calamităţi naturale, cărora, în loc să le diminueze efectele, echipele PDL le-au amplificat impactul, prin dezinteres şi nepăsare. Ne aducem aminte că, în vara anului 2010, în oraş au avut loc inundaţii catastrofale. Cu câteva luni mai înainte, ministrul de atunci al Economiei, Adriean Videanu, se angaja să ia măsuri pentru repornirea combinatului GHCL UPSOM şi, implicit, a activităţii de la Salină. Inundaţiile au lovit catastrofal în iunie 2010, dar nici Videanu, nici conducerea PDL a judeţului şi nici Guvernul nu au făcut nimic pentru locuitorii acestui oraş. Ba mai mult, după calamitatea surpării terenului în plin centrul localităţii, guvernanţii le-au „oferit” ocnamureşenilor o „consolare” de circa 500.000 de euro, la pagube de patru ori mai mari. Nici Consiliul judeţean şi nici Prefectura, dominate de PD -L, nu au luat nicio măsură pentru Ocna Mureş şi nici consilierii judeţeni ai partidului Puterii nu au făcut nimic pentru ocnamureşeni. Astfel, combinatul este închis de peste doi ani, iar Salina funcţionează în regim de avarie! Culmea este că surparea a fost anticipată, chiar Videanu specificând că „oprirea pe o perioadă mai mare a activităţii sondelor prezintă riscul de cristalizare a acestora, fără posibilitatea degajării presiunii din sondă, fapt care generează subminarea pilierilor, erupţii necontrolate, afectarea suprafeţei, atât în cadrul perimetrului minier, cât şi în zonele adiacente, locuite”. Spre comparaţie faţă de dezinteresul arătat de întregul grup al PDL Alba faţă de Ocna Mureş, a cărui economie a fost distrusă complet, în anul 2006 PNL Alba a fost direct interesat de revitalizarea zonei Zlatnei. Astfel, în Zlatna, închiderea SC Ampellum SA a generat grave consecinţe economico-sociale. La iniţiativa PNL Alba şi prin susţinerea lui Teodor Atanasiu, ministru la acea dată, Guvernul Tăriceanu a emis HG 571/26.04.2006, prin care s-a aprobat un program pilot pentru reabilitarea „zonelor fierbinţi” – Zlatna şi Copşa Mică. Prin acest program, oraşul Zlatna a câştigat şapte proiecte ce au beneficiat de finanţare de peste 50 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii locale. De aceea, Zlatna este acum un oraş în care efectele grave ale declinului economic sunt mai puţin vizibile.
PDL Alba şi Guvernul pe care-l reprezintă nu au avut nicio iniţiativă şi nu au manifestat niciun interes faţă de problemele oamenilor din Ocna Mureş. Reducerea dramatică a activităţii celor două mari unităţi industriale a dus la un adevărat dezastru economico-social în acest oraş. Desfiinţarea unor instituţii importante, cum sunt Administraţia Financiară şi Spitalul au avut un efect devastator nu numai asupra oraşului ci şi asupra unei zone locuite de peste 25.000 de oameni. Adică, după ce statul român a exploatat acolo zăcămintele de sare şi resursele umane, atunci când au apărut problemele puterea pedelistă s-a spălat pe mâini. De aceea tinerii au părăsit oraşul, iar şomajul a atins cote fără precedent, peste 1.000 de oameni pierzându-şi locurile de muncă. Pe nimeni nu a interesat că peste 4.000 de oameni au plecat din Ocna Mureş, dar acum consilierii locali şi judeţeni ai PDL aruncă vina pe primarul lăsat fără niciun fel de resursă.
Dacă actuala conducere a Consiliului Judeţean Alba şi Guvernul PDL nu au avut niciun interes pentru revitalizarea oraşului Ocna Mureş, lăsând această zonă să intre într-o spirală de sărăcie, noi vom susţine un program guvernamental pentru reabilitarea şi ecologizarea acestui areal de pe cursul mijlociu al Mureşului. Practic, în Strategia USL Alba propusă pentru perioada următoare propunem dezvoltarea zonei Alba de Jos, respectiv Aiud – Ocna Mureş, prin care să se atragă investitori care să creeze locuri de muncă stabile. În plus, vom demara procedurile pentru relansarea producţiei de sare, chiar în condiţiile dispariţiei combinatului de produse cloro-sodice, concomitent cu pregătirea documentaţiilor pentru ca oraşul să redevină staţiune turistică de interes local.
Ocna Mureş are nevoie de un amplu proces de reconstrucţie şi suntem decişi să redăm oamenilor demnitatea călcată în picioare şi speranţa la un trai mai bun. Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare