Rămâi conectat

Politică Administrație

Simion Crețu: De câte ori PNL a fost puternic, România a fost puternică! Aniversarea PNL trebuie să ne unească în efortul de reclădire națională. Începem de la Alba!

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de vizionari a pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult mai devreme, în perioada pașoptistă, momentul 1875 constituind doar instituționalizarea și coagularea unor grupări care existau deja pe scena politică.

După 1866 liberalii au jucat practic rolul principal în procesul de modernizare a României. În 1877, în timpul guvernării liberale, România și-a proclamat independența. Partidul Național Liberal a contribuit semnificativ la dezvoltarea și reformarea societății românești, fiind primul partid care a pledat, în 1892, pentru introducerea sufragiului universal.

La finele Primului Război Mondial, România și-a împlinit obiectivul național al Marii Uniri, în timp ce la putere se aflau tot liberalii. Perioada interbelică a fost una prolifică pentru România și pentru liberali, care au promovat reforma agrară, organizarea administrativă unitară, o nouă legislație electorală și măsuri de refacere a economiei. În toată această perioadă, România a devenit un stat național unitar, respectat în Europa, în care liberalii au acționat sub principiul „Prin noi înșine!”, care este și astăzi deviza Partidului Național Liberal.

Din păcate, ultimii ani au stat sub semnul PSD, care guvernează haotic și care frânează dezvoltarea țării. Noul, dar vechiul Partid Național Liberal, înainte de a-și consolida forța în politica românească, trebuie să-și redefinească identitatea, să atragă valorile și să le promoveze, pentru a demonstra cetățenilor că poate guverna în folosul public. O dovadă în acest sens este dezvoltarea pe care a cunoscut-o județul Alba, aflat sub conducere liberală sau de sorginte liberală încă din 2004. Înainte de toate, oamenii de aici sunt mândri de rădăcinile lor, de istoria noastră de milenii, de frumusețea acestor locuri. Așa sunt și liberalii. Liberalii și oamenii acestor locuri, iubesc Alba și Alba Iulia, care înseamnă ceva deosebit pentru fiecare.

Acum, în județul nostru, rezultatele anilor de conducere liberală se văd în situația-social economică. Într-adevăr, plecarea în străinătate, sau în marile orașe, dar și îmbătrânirea cetățenilor a dus la scăderea populației până la ceva mai mult de 320.000 locuitori, dar, lucru foarte important acum, numărul de salariați din județul nostru a depășit 90.000 persoane la finalul lunii decembrie 2017, fiind aproximativ la același nivel cu numărul de salariați înregistrat în decembrie 2000.

Altfel spus, numărul de șomeri înregistrați la sfârșitul anului 2017 era sub 6000 persoane, înregistrând o scădere puternică față de anii anteriori, iar rata șomajului a scăzut în perioada 2000-2017 (luna decembrie) de la 12,9% la 3,5%, ajungând pentru prima dată în istorie sub media națională (care a fost de 4% în decembrie 2017). Acești indicatori din societate sunt generați de indicatorii macro și microeconomici. Care arată acum foarte bine pentru județul nostru.

Din punct de vedere economic, județul Alba ocupă o poziție bună la nivel național, fiind între primele 10 din țară, în privința PIB pe locuitor. Se știe că, județul nostru a atras resurse importante pentru dezvoltare, fiind derulate peste 2000 de proiecte prin toate programele finanțate din fonduri europene în ultimii 10 ani, a căror valoare totală depășește 3 miliarde euro. Concret, în anul 2015 valoarea Produsului Intern Brut al județului Alba a depășit 11,7 miliarde lei, valoarea PIB/locuitor în județul Alba fiind de 35.178 lei. În termeni comparabili, Produsul Intern Brut al județului a crescut în ultimii 10-15 ani cu mai mult de 80%, în timp ce PIB/locuitor a crescut mai mult decât dublu.

La nivel național, creșterea PIB/locuitor a fost de numai 91,3%, datorită politicilor social-economice greșite ale PSD. Trebuie subliniat și repetat faptul că dezvoltarea județului Alba a fost posibilă datorită interesului administrației publice locale, preponderent liberală, pentru o dezvoltare sustenabilă, prin atragerea de fonduri europene și nu numai în beneficiul cetățenilor.

Chiar mai mult, datorită deschiderii și viziunii dovedite de liberali pentru creștere economică, bazate pe muncă și investiții, în ultimii ani am asistat la un val de investiții private, cu capital românesc, străin sau mixt. Județul Alba a înregistrat investiții străine de peste 1,5 miliarde euro. Majoritatea este concentrată în Sebeș, Alba Iulia, Blaj, Cugir și în câteva localități rurale, dintre care se remarcă Galda de Jos și Ciugud, dar și în celelalte localități sunt semnale că lucrurile încep să se dezvolte.

Conform datelor publicate de către BNR, județul Alba ocupa a cincea poziție la nivel național în ce privește soldul investițiilor străine directe (ISD)/locuitor la finalul anului 2016. Și, tot din punct de vedere al statisticii economice, trebuie specificat că numărul unităților economice din județul Alba era de aproape 8200, în creștere cu mai mult de 73% față de anul 2002, iar exporturile județului au crescut în perioada 2001-2016 de aproape 6 ori, atingând 1,32 miliarde euro. În aceeași perioadă exporturile României au crescut mult mai puțin. Și, încă un lucru unic în țară, Made in Alba, în perioada ianuarie-octombrie 2017, exporturile județului Alba s-au dublat față de perioada similară a anului 2016, depășind valoarea de 2 miliarde euro, fapt care a făcut să ajungem pe locul 7 în țară.

Datorită investițiilor susținute în infrastructura de transport, rutieră și pe calea ferată, județul Alba va avea o poziție privilegiată și o conectivitate foarte bună cu alte regiuni europene. Astfel, vor putea fi valorificate mult mai bine rezultatele celorlalte investiții, social-economice sau edilitare și, până la urmă, vom putea constata direct creșterea calității vieții. Un rol important îl are și cel mai important oraș al județului – acest simbol național care este municipiul Alba Iulia. Aici chiar se vede procesul de dezvoltare și întreaga zonă din centrul județului atrage tot mai mulți investitori, ceea ce reprezintă și o cale spre bunăstare.

În acest an putem să coagulăm toate interesele locale către un proiect prin care să dovedim că un secol de existență a României unite se sărbătorește cu dăruire de către oamenii preocupați cu adevărat de gradul de bunăstare și de siguranță al locuitorilor, al investitorilor, al turiștilor.

Aici, în Alba se vede dezvoltarea sănătoasă, pe principii liberale. Aici știm că se muncește în folosul comunității și tot aici vin românii pentru a asista la Marea Sărbătoare de la 1 Decembrie. De aici putem începe efortul de reclădire națională, prin acțiunea noastră comună politică, legislativă și administrativă. De câte ori PNL a fost puternic, România a fost puternică. La mulți ani, PNL! La mulți ani, România!

Simion Crețu, vicepreședinte PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea