Simion Creţu: 5 ani de REGIO, 380 milioane de euro angajați și peste 1.083 de proiecte depuse
Bilanțul fondurilor Regio în cei cinci ani ce s-au scurs de la lansarea programului în Regiunea Centru confirmă eforturile depuse de autorități și firme în accesarea fondurilor prin rezultatele vizibile în infrastructura și economia fiecărui județ din Regiune.
Sunt 1.083 proiecte depuse de către autorități, firme și ONG-urile din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, din care 337 au semnat deja contractele de finantare și au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de 386,23 milioane euro, iar dintre acestea 123 de proiecte deja s-au finalizat.
”Practic acum în fiecare județ din regiune se pot vedea investiții Regio în drumuri reabilitate, în școli, în sistemul de intervenție SMURD, în ambulatorii și cabinete medicale, dar și în pensiuni, hoteluri, stațiuni turistice sau cămine sociale pentru tineri sau vârstnici. Unde vedeți scris și afișat în loc vizibil Regio vedeți de fapt un echipament achiziționat, un drum reabilitat, o clădire renovată sau extinsă din fondurile programului. Fondurile pe care le-am avut la dispoziție, adică peste 440 milioane de euro sunt angajate în proporție de 100% prin proiectele contractate sau aflate în curs de contractare, deși mai avem timp până la finele anului 2013 să finalizăm contractarea. Deși implementarea acestor proiecte poate continua până în 2015, noi deja am demarat discuțiile pentru pregătirea viitoarei perioade de programare financiară a fondurilor Uniunii Europene, respectiv 2014-2020. Toate rezultatele obținute sau obstacolele întâmpinate în implementarea proiectelor Regio ne ajută să putem identifica viitoarele priorități de finanțare dar și proceduri de lucru care să faciliteze implementarea și finalizarea cu succes a proiectelor”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
Potrivit șefului agenției, angajarea, prin contractele încheiate a 87% din cele 440,37 milioane euro alocate și plata către beneficiari a unor sume în cuantum de circa 30,42% din suma alocată, reprezintă felul în care ADR Centru a răspuns solicitărilor beneficiarilor din regiune. Agentia pentru Dezvoltare Regională Centru poate prezenta rezultate îmbucurătoare, care situează Regiunea Centru în primele locuri la nivel național ca proiecte depuse, proiecte implementate, relevante la nivel regional, dar și ca rată de absorbție a fondurilor.
Vorbind în rezultate, la finalizarea programului, 7 orașe din Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia, Brașov, Târgu Mureș, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Toplița, datorită unor investiții de peste 150 milioane de euro, vor putea să se ridice la nivelul celor europene, generând locuri de muncă și dezvoltare sustenabilă.
Peste 300 km de drumuri județene și străzi din orașe vor fi reabilitați din fondurile programului. De asemenea, vor fi dotate cu echipamente noi și performante 5 ambulatorii de specialitate și un spital județean. Peste 2.000 de elevi din 26 de școli vor învăța, începând cu acest an, în săli de clasă noi, cu mobilier nou, dotate cu echipamente IT, încălzite și iluminate. Vârstnicii din Regiunea Centru și persoanele cu dizabilități vor avea noi centre sociale în care să poată practica un stil de viață activ, adaptat nevoilor lor.
Sunt 203 de firme mici care au la dispoziție 21,68 milioane de euro pentru echipamente, extinderi și crearea de noi locuri de muncă. Un centru de afaceri modern a fost finalizat și alte 5 se vor da în folosință în anii următori. Totodată sunt 21 de vechi biserici sau cetăți din patrimoniul cultural regional care primesc fonduri pentru restaurare și pentru reintegrarea lor în circuitul turistic național și internațional.
Turismul regional va beneficia de modernizare datorită celor 26 milioane de euro fonduri Regio angajați în infrastructura din două stațiuni turistice, modernizarea a 8 unități de cazare și a 3 structuri de agrement. De asemenea din aceste fonduri s-au mai construit și reabilitat 4 puncte salvamont, se va amenaja o pârtie de schi și vor fi transformate în zone de agrement proiectele ce vizează crearea unui parc dendrologic, a unuia eco-didactic, unul urban și un parc unde se va putea observa evoluția dinozaurilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă | Ministrul Muncii a dat curs solicitării PSD Alba de a verifica problemele cu pensiile, sesizate de seniorii din județ
Comunicat de presă | Ministrul Muncii a dat curs solicitării PSD Alba de a verifica problemele cu pensiile, sesizate de seniorii din județ Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a dat curs solicitării Partidului Social Democrat și deputatului PSD de Alba, Beniamin Todosiu, și a efectuat, luni, o verificare inopinată la Casa Județeană de […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii