Ziarul Unirea

Simion Creţu: 5 ani de REGIO, 380 milioane de euro angajați și peste 1.083 de proiecte depuse

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Bilanțul fondurilor Regio în cei cinci ani ce s-au scurs de la lansarea programului în Regiunea Centru confirmă eforturile depuse de autorități și firme în accesarea fondurilor prin rezultatele vizibile în infrastructura și economia fiecărui județ din Regiune.

Sunt 1.083 proiecte depuse de către autorități, firme și ONG-urile din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, din care 337 au semnat deja contractele de finantare și au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de 386,23 milioane euro, iar dintre acestea 123 de proiecte deja s-au finalizat.

ELIT

”Practic acum în fiecare județ din regiune se pot vedea investiții Regio în drumuri reabilitate, în școli, în sistemul de intervenție SMURD, în ambulatorii și cabinete medicale, dar și în pensiuni, hoteluri, stațiuni turistice sau cămine sociale pentru tineri sau vârstnici. Unde vedeți scris și afișat în loc vizibil Regio vedeți de fapt un echipament achiziționat, un drum reabilitat, o clădire renovată sau extinsă din fondurile programului. Fondurile pe care le-am avut la dispoziție, adică peste 440 milioane de euro sunt angajate în proporție de 100% prin proiectele contractate sau aflate în curs de contractare, deși mai avem timp până la finele anului 2013 să finalizăm contractarea. Deși implementarea acestor proiecte poate continua până în 2015, noi deja am demarat discuțiile pentru pregătirea viitoarei perioade de programare financiară  a fondurilor Uniunii Europene, respectiv 2014-2020. Toate rezultatele obținute sau obstacolele întâmpinate în implementarea proiectelor Regio ne ajută să putem identifica viitoarele priorități de finanțare dar și proceduri de lucru care să faciliteze implementarea și finalizarea cu succes a proiectelor”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Potrivit șefului agenției, angajarea, prin contractele încheiate a 87% din cele 440,37 milioane euro alocate și plata către beneficiari a unor sume în cuantum de circa 30,42% din suma alocată, reprezintă felul în care ADR Centru a răspuns solicitărilor beneficiarilor din regiune. Agentia pentru Dezvoltare Regională Centru poate prezenta rezultate îmbucurătoare, care situează Regiunea Centru în primele locuri la nivel național ca proiecte depuse, proiecte implementate, relevante la nivel regional, dar și ca rată de absorbție a fondurilor.

Vorbind în rezultate, la finalizarea programului, 7 orașe din Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia, Brașov, Târgu Mureș, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Toplița, datorită unor investiții de peste 150 milioane de euro, vor putea să se ridice la nivelul celor europene, generând locuri de muncă și dezvoltare sustenabilă.

Peste 300 km de drumuri județene și străzi din orașe vor fi reabilitați din fondurile programului. De asemenea, vor fi dotate cu echipamente noi și performante 5 ambulatorii de specialitate și un spital județean. Peste 2.000 de elevi din 26 de școli vor învăța, începând cu acest an, în săli de clasă noi, cu mobilier nou, dotate cu echipamente IT, încălzite și iluminate. Vârstnicii din Regiunea Centru și persoanele cu dizabilități vor avea noi centre sociale în care să poată practica un stil de viață activ, adaptat nevoilor lor.

Sunt 203 de firme mici care au la dispoziție 21,68 milioane de euro pentru echipamente, extinderi și crearea de noi locuri de muncă. Un centru de afaceri modern a fost finalizat și alte 5 se vor da în folosință în anii următori. Totodată sunt 21 de  vechi biserici sau cetăți din patrimoniul cultural regional care primesc fonduri pentru restaurare și pentru reintegrarea lor în circuitul turistic național și internațional.

Turismul regional va beneficia de modernizare datorită celor 26 milioane de euro fonduri Regio angajați în infrastructura din două stațiuni turistice,  modernizarea a 8 unități de cazare și a 3 structuri de agrement. De asemenea din aceste fonduri s-au mai construit și reabilitat 4 puncte salvamont, se va amenaja o pârtie de schi și vor fi transformate în zone de agrement proiectele ce vizează crearea unui parc dendrologic, a unuia eco-didactic, unul urban și un parc unde se va putea observa evoluția dinozaurilor.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Senatorul PSD Călin Matieș: „Doliu național: a trecut în Senat legea vânzării ultimelor bucăți de România !”

Când o țară a trecut deja la vânzarea pământurilor arabile, ce mai trebuie să facem ca să trezim conștiința adormită… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 Comentarii

Status Quo 1 august 2012 at 17:17

Ma intreb cum s-o fi intamplat de taman unu ca Cretu ajunge director ADR Centru? In toate juidetele astea nu s-o fi gasit unu mai bun?

Ba da. Dar nu era membru PNL!

...LUI STATUS & COMP. 1 august 2012 at 19:36

Mai Dumitrel, te cam roade invidia, doar persoanele slabe si cu un intelect redus sunt invidioase ,dar ce sa-ti fac asta esti, te-ai treZit si tu cu o caciula prea mare pentru capul tau mic si gol, roboti ce sunteti ,…voi sunteti toti de teapa lui Blejnar care iasa in conferinta si se plange ca i s-a facut dosar ( de justitia aia corecta a lui Base, doar dupa ce n-a mai fost PDL la guvernare)pentru ca si-a facut prea bine treaba…au ras si curcile …au ras cam toti oamenii cu cat de cat scaun la cap!!! ASTI SUNTETI VOI!!!

Status Quo 1 august 2012 at 22:26

Am incercat sa-ti citesc frăzoiul dar am ramas fara respiratie inainte s-ajung la sfarsit. Ufff….

Ce-i cu haloimasu’ asta in capul tau, ma baiete? Fa-ti ordine in cap’ si dup-aia da lectii altora pe forum.

Si ca sa dormi linistit la noapte afla ca nu sunt Dumitrel, nu ma roade invidia pe Cretu insa sunt curios cum de la institutii de felul asta ajung sefi – mai intotdeauna – politruci.

...LUI STATUS & COMP. 2 august 2012 at 9:15

Nu esti Dumitrel…ha,ha,ha, atunci esti persoana care-i intruchipata in el???!!! unul stie sa citeasca ,unul stie sa scrie si avem intelectual in partid…asa-i la voi unul in doi….ha, ha, ha, ha, …acum cred ca ai inteles, nu???

gigi 2 august 2012 at 9:26

Nu e, ma Dumitrel, e prea destept sa fie el

Status Quo 2 august 2012 at 10:09

Ti-as recomanda sa vezi un interviu cu Cretu. Vezi ca are alba24 unu din campanie cand explica el strategia USL pentru Alba.

Desi unui superficial ca tine ii va fi destul de greu sa aprecieze.

Si ti-am zis: mai fa pauze la ”frazoaie”!!!

...LUI STATUS & COMP. 2 august 2012 at 13:10

..de ce atatea pauze, iti e greu sa intelegi mai mult de trei cuvinte legate dupa inteles!!!???

Comentariile sunt oprite