Rămâi conectat

Actualitate

Şi pârloaga dă roade… Interviu cu Ioan Georgiu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Domnule loan Georgiu, este greu să fii întreprinzător român în România, în această perioadă, mai precis la Noşlac?
– Nu pot spune că este uşor. Toţi o ducem greu. Criza care la început s-a anunţat a fi una financiară s-a transformat între timp în una economică ce ne afectează pe toţi. În acest context, trebuie să recunosc că nu ne merge aşa cum am vrut, dar să nu ne pierdem speranţa.
– Ce credeţi că ar trebui să facă sau să întreprindă un om de afaceri, un om care administrează o firmă pentru a câştiga respectul celor din jur?
– În primul rând, trebuie să fie corect cu oamenii, apoi cred că ar urma raţionamentul, vreau să spun că orice faci trebuie trecut prin sita unui raţionament şi ceea ce întreprinzi apoi trebuie să nu creeze disconfort celor din jur. O altă regulă ar fi să laşi în urma ta ceva, ceva de care oamenii să-şi aducă aminte, ceva pentru care să te treacă pe răbojul lor ca fiind o amintire frumoasă.
– Ce profil are firma pe care o conduceţi?
– Ca obiecte de activitate declarate sunt mai multe, însă, la această oră ne ocupăm de transport şi exploatare balast.
– Păi în urma acestor exploatări este de ştiut că rămân tot felul de gropi şi o grămadă de bălării, cu alte cuvinte terenuri degradate.
– Nu vă contrazic. Aşa este. În general cei care exploatează balastul sunt interesaţi de încasări imediate, creşterea volumului de marfă vândută şi mai puţin de ceea ce lasă în urmă. Da, dar nu toţi oamenii sunt la fel, unii se mai îngrijesc şi de ceea ce lasă în urma lor.
– Din cele aflate de la oamenii din localitatea Noşlac, dumneavoastră aţi fi unul dintre aceştia. Nu locuiţi în această localitate şi totuşi vă implicaţi în unele lucrări de refacere a terenurilor din zonă. Cum de v-aţi gândit la aşa ceva?
– Staţi să lămurim unele lucruri. În primul rând, personal nu sunt de acord cu lăsarea terenurilor în pârloagă. Sunt conştient că sunt sute de mii de hectare, poate milioane de hectare părăginite. Ţăranul român nu o duce bine, nu poate să-şi lucreze terenurile fiindcă nu are cu ce. Acesta este rezultatul politicilor şi strategiilor agricole din anii ’90. Iar lipsa lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi-a arătat colţii. Peste tot este vizibilă lipsa investiţiilor în domeniul funciar. În plus, aşa cum am vorbit adineaori, în luncile apelor curgătoare apar acele gropi de care spuneaţi. Eu am fost norocos, ca să spun aşa.
– Cum adică norocos?
– Simplu! Am cumpărat la preţ modic un teren aflat într-o astfel de situaţie, adică un teren excavat şi lăsat în voia sorţii. Pe acest teren de aproximativ 5 hectare fostul proprietar, o firmă din Alba lulia, a vrut să amenajeze o baltă, excavând balastul. Nu ştiu din ce cauză nu a reuşit şi nici nu mă interesează. L-am cumpărat eu. A fost un chilipir faţă de cât au dat cei dinaintea mea oamenilor din sat pentru aceste terenuri.
– Mai aveţi în proprietate terenuri agricole?
– După cum ştiţi eu locuiesc într-o comună, adică la sat. Nu cred că sunt mulţi oamenii care locuiesc la sat şi să nu aibă teren. Da, am terenuri atât în Lunca Mureşului, unde locuiesc, cât şi în Noşlac şi toate sunt lucrate.
– Şi la acelea aţi intervenit şi le-aţi amenajat sau numai la acesta despre care vorbeam mai devreme?
– La unele da, la altele ba. A trebuit să mai bag câte un utilaj, dar nu am schimbat prea mult relieful. Terenul trebuie să rămână aşa cum l-a lăsat Cel de Sus, şi să intervin doar pentru a împiedica degradarea lui.
– Să revenim la terenul din Noşlac, de pe malul Mureşului. Ce vreţi să faceţi cu el? Am văzut că se lucrează de zor.
– Da. Se lucrează şi chiar ne grăbim să terminăm cât mai repede acele lucrări, pentru a le arăta oamenilor că se poate şi aşa. Unii chiar s-au speriat când au văzut utilajele în luncă. Credeau că iar o să înceapă excavările şi tot ceea ce înseamnă aceasta: transport, praf, disconfort. O perioadă o să mai producem un pic de zgomot şi disconfort. Este normal să fie aşa, doar transportăm pământ din altă parte să umplem gropile respective. Un puşti din sat ne-a spun în una de zile că noi „îngropăm pământ”. Dacă stau să mă gândesc bine, cam are dreptate. Mii de metri cubi de pământ i-am îngropat acolo împreună cu o grămadă de bani.
– Pe când preconizaţi să terminaţi treaba?
– Nu putem termina totul acum. Investiţia este destul de mare. Sper că până la sfintele sărbători de Paşte să terminăm vreo 3 hectare din cele peste 5 câte sunt de refăcut acolo, iar restul până în toamnă, bineînţeles dacă ne ajută şi punga. Este destul de costisitoare această lucrare.
– Apoi ce veţi face?
– Apoi? Apoi aşa cum am mai spus nu-mi plac terenurile lăsate pârloagă. Doar nu credeţi că m-am apucat să „îngrop pământ”, vorba puştiului ăla, doar aşa „de florile mărului”, că nu am ce face cu banii sau că mă plictisesc. Terenul intră în circuitul agricol. Va fi lucrat, deci arat, semănat, prăşit, etc. Pârloaga va da roade şi va trebui să-şi plătească lucrările de refecere. Este normal, nu? (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

”Jocul de-a v-ați ascunselea” cu gunoaiele menajere ale cetățenilor din Alba Iulia continuă! Molozul și deșeurile se amestecă, într-un peisaj sinistru

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

”Jocul de-a v-ați ascunselea” cu gunoaiele menajere ale cetățenilor din Alba Iulia continuă! Molozul și deșeurile se amestecă, într-un peisaj sinistru

În cartierul Lumea Nouă, cum este cunoscut de albaiulieni, problema depozitării gunoaielor în spatele stației de transformare este departe de a fi rezolvată.

Acum trei săptămâni a fost deschis un dosar penal „in rem” pentru fapte de îngropare a deșeurilor și de eliminare a deșeurilor în spații neautorizate, infracțiuni pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Situația nu s-a îmbunătățit, ba din contră, se încearcă ascunderea gunoaielor mai adânc în rampă! Prin stufărișul din cel mai adânc punct din rampă se găsesc de la haine aruncate, pahare si sticle de plastic, pana la saci menajeri întregi.

”Chiar de mîine se vor ridica ca și “rampe neconforme”! Am dat dispoziția de astăzi! Din păcate acolo e un loc unde din trei in trei luni, ridicam zeci de tone! Din păcate pentru unii din zona a devenit afacere!” a declarat Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Reprezentanții firmei de salubritate contractoare din Alba Iulia se declară ”neștiutori” asupra situației: ”Colegii noștri? Când s-a întâmplat asta? Nu există sesizări scrise. S-au mai făcut reclamații telefonice”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

SURSE: Taxele locale ar putea rămâne la nivelul actual și în 2023. Coaliția de guvernare ar putea renunța la majorare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Taxele locale ar putea rămâne la nivelul actual și în 2023. Coaliția vrea să renunțe la ideea majorării, la o lună după ce aceasta abia trecuse de Senat.

Impozitele locale ar putea rămâne neschimbate anul viitor. Coaliția de guvernare ar putea renunța la majorarea acestor taxe, potrivit unor surse TVR INFO. Sunt așteptate și deciziile pentru majorarea pensiilor și pentru reglementarea pieței energiei. PSD și PNL văd însă diferit soluțiile. Miercuri ar urma să aflăm ce au hotărât liderii coaliției.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se pare că liderii coaliției nu au reușit să se înțeleagă cu reprezentanții autorităților locale, cu primarii, pe chestiunea majorării acestor taxe și impozite.

Potrivit surselor TVR INFO, edilii ar fi dorit ca executivul și coaliția, în Parlament, să-și asume impunerea obligativității introducerii acestor majorări de taxe cu 50% la baza de impozitare pe imobile, dar la nivelul coaliției s-a decis să se renunțe la idee, la o lună după ce abia trecuse de Senat.

Drept urmare, la Camera Deputaților este posibil ca, după o nouă discuție în coaliție, să se treacă la respingerea acestei ordonanțe.

În ceea ce privește pensiile, în continuare sunt disensiuni.

Liberalii doresc o majorare de aproape 15%, în timp ce social-democrații merg pe ideea unei creșteri la 11-12%, iar de restul banilor care sunt direcționați în acest sens să se acorde acele ajutoare către anumite categorii de pensionari vulnerabili, iar aici vorbim despre o posibilitate a creșterii plafonului maximal.

Dacă până acum se acordau ajutoare financiare pentru pensionari care au venituri de până în 2.200 de lei, se ia în considerare majorarea acestui plafon până la 4 mii de lei.

Sursa: stiritvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de parlamentari ai mai multor partide, adoptat luni de Senat, certificatul de cazier judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic.

Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în sensul simplificării obţinerii certificatului de cazier judiciar, prin introducerea posibilităţii eliberării acestuia în format electronic, se precizează în raportul de admitere a proiectului.

Iniţiatorii îşi motivează demersul legislativ prin reducerea eforturilor de procurare a documentelor în vederea obţinerii unor servicii publice, respectiv a cazierului judiciar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit unui amendament admis, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă.

În termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar, prevede o altă modificare a textului de act normativ.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea