Rămâi conectat

Actualitate

Şi pârloaga dă roade… Interviu cu Ioan Georgiu

Publicat

în

– Domnule loan Georgiu, este greu să fii întreprinzător român în România, în această perioadă, mai precis la Noşlac?
– Nu pot spune că este uşor. Toţi o ducem greu. Criza care la început s-a anunţat a fi una financiară s-a transformat între timp în una economică ce ne afectează pe toţi. În acest context, trebuie să recunosc că nu ne merge aşa cum am vrut, dar să nu ne pierdem speranţa.
– Ce credeţi că ar trebui să facă sau să întreprindă un om de afaceri, un om care administrează o firmă pentru a câştiga respectul celor din jur?
– În primul rând, trebuie să fie corect cu oamenii, apoi cred că ar urma raţionamentul, vreau să spun că orice faci trebuie trecut prin sita unui raţionament şi ceea ce întreprinzi apoi trebuie să nu creeze disconfort celor din jur. O altă regulă ar fi să laşi în urma ta ceva, ceva de care oamenii să-şi aducă aminte, ceva pentru care să te treacă pe răbojul lor ca fiind o amintire frumoasă.
– Ce profil are firma pe care o conduceţi?
– Ca obiecte de activitate declarate sunt mai multe, însă, la această oră ne ocupăm de transport şi exploatare balast.
– Păi în urma acestor exploatări este de ştiut că rămân tot felul de gropi şi o grămadă de bălării, cu alte cuvinte terenuri degradate.
– Nu vă contrazic. Aşa este. În general cei care exploatează balastul sunt interesaţi de încasări imediate, creşterea volumului de marfă vândută şi mai puţin de ceea ce lasă în urmă. Da, dar nu toţi oamenii sunt la fel, unii se mai îngrijesc şi de ceea ce lasă în urma lor.
– Din cele aflate de la oamenii din localitatea Noşlac, dumneavoastră aţi fi unul dintre aceştia. Nu locuiţi în această localitate şi totuşi vă implicaţi în unele lucrări de refacere a terenurilor din zonă. Cum de v-aţi gândit la aşa ceva?
– Staţi să lămurim unele lucruri. În primul rând, personal nu sunt de acord cu lăsarea terenurilor în pârloagă. Sunt conştient că sunt sute de mii de hectare, poate milioane de hectare părăginite. Ţăranul român nu o duce bine, nu poate să-şi lucreze terenurile fiindcă nu are cu ce. Acesta este rezultatul politicilor şi strategiilor agricole din anii ’90. Iar lipsa lucrărilor de îmbunătăţiri funciare şi-a arătat colţii. Peste tot este vizibilă lipsa investiţiilor în domeniul funciar. În plus, aşa cum am vorbit adineaori, în luncile apelor curgătoare apar acele gropi de care spuneaţi. Eu am fost norocos, ca să spun aşa.
– Cum adică norocos?
– Simplu! Am cumpărat la preţ modic un teren aflat într-o astfel de situaţie, adică un teren excavat şi lăsat în voia sorţii. Pe acest teren de aproximativ 5 hectare fostul proprietar, o firmă din Alba lulia, a vrut să amenajeze o baltă, excavând balastul. Nu ştiu din ce cauză nu a reuşit şi nici nu mă interesează. L-am cumpărat eu. A fost un chilipir faţă de cât au dat cei dinaintea mea oamenilor din sat pentru aceste terenuri.
– Mai aveţi în proprietate terenuri agricole?
– După cum ştiţi eu locuiesc într-o comună, adică la sat. Nu cred că sunt mulţi oamenii care locuiesc la sat şi să nu aibă teren. Da, am terenuri atât în Lunca Mureşului, unde locuiesc, cât şi în Noşlac şi toate sunt lucrate.
– Şi la acelea aţi intervenit şi le-aţi amenajat sau numai la acesta despre care vorbeam mai devreme?
– La unele da, la altele ba. A trebuit să mai bag câte un utilaj, dar nu am schimbat prea mult relieful. Terenul trebuie să rămână aşa cum l-a lăsat Cel de Sus, şi să intervin doar pentru a împiedica degradarea lui.
– Să revenim la terenul din Noşlac, de pe malul Mureşului. Ce vreţi să faceţi cu el? Am văzut că se lucrează de zor.
– Da. Se lucrează şi chiar ne grăbim să terminăm cât mai repede acele lucrări, pentru a le arăta oamenilor că se poate şi aşa. Unii chiar s-au speriat când au văzut utilajele în luncă. Credeau că iar o să înceapă excavările şi tot ceea ce înseamnă aceasta: transport, praf, disconfort. O perioadă o să mai producem un pic de zgomot şi disconfort. Este normal să fie aşa, doar transportăm pământ din altă parte să umplem gropile respective. Un puşti din sat ne-a spun în una de zile că noi „îngropăm pământ”. Dacă stau să mă gândesc bine, cam are dreptate. Mii de metri cubi de pământ i-am îngropat acolo împreună cu o grămadă de bani.
– Pe când preconizaţi să terminaţi treaba?
– Nu putem termina totul acum. Investiţia este destul de mare. Sper că până la sfintele sărbători de Paşte să terminăm vreo 3 hectare din cele peste 5 câte sunt de refăcut acolo, iar restul până în toamnă, bineînţeles dacă ne ajută şi punga. Este destul de costisitoare această lucrare.
– Apoi ce veţi face?
– Apoi? Apoi aşa cum am mai spus nu-mi plac terenurile lăsate pârloagă. Doar nu credeţi că m-am apucat să „îngrop pământ”, vorba puştiului ăla, doar aşa „de florile mărului”, că nu am ce face cu banii sau că mă plictisesc. Terenul intră în circuitul agricol. Va fi lucrat, deci arat, semănat, prăşit, etc. Pârloaga va da roade şi va trebui să-şi plătească lucrările de refecere. Este normal, nu? (R.G.)

Publicitate

Actualitate

Lista miniștrilor din cabinetul Cioloș și programul de guvernare, prezentate de către USR

Publicat

în

Lista miniștrilor din cabinetul Cioloș și programul de guvernare, prezentate de către USR

Duminică, Biroul Național al UST a agreat lista de miniștri și forma finală a programului de guvernare care vor fi propuse spre validare în cadrul Comitetului Politic al partidului, care are loc duminică seara, de la ora 18:00.

Lista de miniștri și programul de guvernare, validate de Comitetul Politic, vor fi depuse luni în Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloș.

Electrica Furnizare Discount
Lista Guvernului:

Prim-ministru – Dacian Cioloș

Ministerul Finanțelor – Dragoș Pîslaru

Ministerul Afacerilor Interne – Alin Stoica

Ministerul Afacerilor Externe – Dan Barna

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – George Cățean

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Mihai Goțiu

Ministerul Justiției – Stelian Ion

Ministerul Apărării Naționale – Nicu Fălcoi

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Cristian Ghinea

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Ionuț Moșteanu

Ministerul Energiei – Cristina Prună

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Cătălin Drulă

Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Oana Țoiu

Ministerul Sănătății – Ioana Mihăilă

Ministerul Culturii – Iulia Popovici

Ministerul Tineretului și Sportului – Tudor Pop

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Monica Berescu

Ministerul Educației – Corina Atanasiu

Cioloș, mesaj pentru PNL și PSD

Premierul desemnat Dacian Cioloș a transmis un mesaj, duminică, înainte de a depune luni lista de miniștri USR și programul de guvernare în Parlament pentru a obține votul de încredere.

El face apel la PNL, despre care spune că e „conștient că există o aversiune și o nervozitate la adresa noastră încă din campaniile electorale din 2019 și 2020”. Acesta notează pe Facebook că „guvernul monocolor al USR poate fi o soluție pentru ieșirea din criză”.

Totodată, liderul USR afirmă că „pentru PSD tot noi putem fi o soluție pentru a depăși lunile care urmează”. „Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele”, mai scrie Cioloș.

Citește mai mult

Actualitate

Recalculare pensie 2021: Care sunt categoriile de români care ar putea beneficia de creșterea venitului și când pot fi depuse cererile

Publicat

în

Recalculare pensie 2021: Care sunt categoriile de români care ar putea beneficia de creșterea venitului și când pot fi depuse cererile

Mulți români aleg să continue să lucreze pentru a câștiga un ban în plus, chiar și după ieșirea la penie. Această categorie socială ar putea primi mai multe beneficii financiare, în cazul în care cer recalcularea pensiei, în condițiile în care pentru aceștia se plătesc în continuare taxe la stat. Banii sunt oferiți în funcție de perioada în care aceștia au prestat activitate profesională.

Nu puțini români sunt cei care aleg să lucreze chiar și după ce împlinesc vârsta de pensionare. Aceștia pot solicita la momentul prezent recalcularea pensiei. Este un drept pe care puțini îl iau în calcul, însă ar putea, prin intermediul acestuia, să își mărească veniturile financiare. Cererea de majorare a pensiei se poate depune doar dacă persoana în cauză poate demonstra, cu acte, faptul că are perioade cotizate, nevalorificate la data stabilirii pensiei.

Electrica Furnizare Discount
Cine poate solicita recalcularea pensiei

De exemplu, românii care sunt puși în situația de a apela la ajutorul instanței pentru a obține recunoașterea unei perioade în care au prestat activitate pot solicita recalcularea pensiei. Legea actuală a pensiilor 263/2010 stipulează, în articolul 107, că „pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia”.

„Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, mai explică legislația în vigoare, potrivit avocatnet.

Documentele de care ai nevoie pentru majorarea pensiei

Iată pașii pe care trebuie să îi respecți dacă dorești să soliciți recalcularea pensiei:

  • se descarcă de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice cererea specială pentru recalcularea venitului;
  • se depune solicitarea la casa teritorială de pensii, alături de documentele care arată activitatea prestată în perioadele de după pensionare.

Important de menționat este că noua valoare majorată a pensiei se va acorda solicitantului din luna ulterioară depunerii cererii de recalculare a venitului.
Ce schimbări stabilește noua Lege a Pensiilor

De la data de 1 septembrie 2023, vor intra în vigoare noi prevederi referitoare la acordarea pensiei. Diferența principală se referă la faptul că, după pensionare, românii vor avea dreptul să solicite recalcularea pensiei doar o singură dată pe an.

„Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Cererea (…) se soluționează în termen de 60 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare. Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei o singură dată într-un an calendaristic, în condițiile legii”, arată articolul 98 din actul citat.

Sursa: evz.ro

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre numărul mare al deceselor COVID: „În fiecare săptămână dispare o comună din România”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre numărul mare al deceselor COVID: „În fiecare săptămână dispare o comună din România”

Alexandru Rafila a dezbătut problema numărului mare de decese înregistrat zilnic, dar și cea a numărului tot mai mare a noilor infectări cu COVID-19.

Medicul și deputatul PSD Alexandru Rafila a intervenit telefonic la România TV, unde a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus și tragedia prin care trece țara noastră:

Electrica Furnizare Discount

„Suntem într-o perioadă când numărul de cazuri se stabilizează, însă ceea ce nu se va stabiliza în perioada următoare va fi numărul de decese, pentru că între un număr de cazuri crescut, pe care îl avem de aproximativ o săptămână, și vârful numărului de decese, există un anumit decalaj de 2-3 săptămâni. Eu mă aștept ca în perioada următoare să existe un număr mai mare de decese, din păcate, ăsta fiind lucrul care personal mă afectează extrem de tare. Se pare că unii din țară nu sunt deloc afectați de cele peste 2000 de decese care au loc săptămânal.

Partea preocupantă va fi legată de durata acestui număr extrem de mare, de peste 15.000 zilnice. Dacă o să avem acest tren 2-3 săptămâni de acum încolo, o să avem o problemă majoră, pentru că, în mod evident, sistemul de acordare a asistenței medicale va fi depășit, iar pacienții, atât ce infectați cu SARS-CoV-2, cât și cei cu alte patologii, nu vor avea unde să meargă (…). Tratamentul cu ambulatoriu trebuia organizat, încât presiunea pe spitale să nu fie la fel de mare ca și cea pe care o sesizăm acum (…).

Încă odată spun că e o indiferență legată de numărul imens de decese. În fiecare săptămână dispare o comună din România, mai mult de 2000 de persoane mor, nu cred că a mai existat așa ceva după al Doilea Război Mondial“, a conchis medicul Alexandru Rafila.

Lockdown în România. Tătaru: Dacă aș ști că ajung două săptămâni, da, dar nu ajung. Nu suntem în vârful valului 4

Invitat la Digi24, Nelu Tătaru, consilierul pe Sănătate al premierului Cîțu, a vorbit despre gravitatea valului 4 și despre instituirea unui nou lockdown:

„Avem o lună octombrie grea, nu suntem în vârful valului 4. Încă avem o transmitere comunitară accentuată. Anul trecut făceam o analiză şi vedeam că 5% din cazuri ajung la Terapie Intensivă, anul ăsta vedem că în jur de 10% din cazuri ajung la Terapie Intensivă. Anul trecut spuneam că transmiterea se face exagerat de mult, dar nu putem vizualiza, anul acesta suntem în aceeaşi paradigmă, dar în condiţiile în care lumea priveşte cu mai multă relaxare”, a precizat consilierul pe Sănătate.

Posibilitatea unui lockdown de 2 săptămâni în România

„Dacă aş şti că ajung două săptămâni, da, dar nu ajung două săptămâni. Fiecare transmitere se află în diferite stadii de boală. În condiţiile în care nu suntem în 2020 şi nu rămânem la îndemâna lockdown-ului, avem nişte restricţii pe care le-am impus de anul trecut pe care nu le verifică nimeni şi nu ia nimeni măsuri dacă nu se respectă. (…) Avem şi foarte multă neimplicare în acest moment”, a mai spus Nelu Tătaru.

Sursa: DCNEWS.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare