Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Sfinţirea Troiţei de la Izvorul din Sibişeni (Vinţu de Jos)

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Izvorul de la Sibişeni (comuna Vinţu de Jos) este unul celebru în zonă, pentru că de aici i-au apa de băut locuitorii de pe raza localităţii dar şi din comunele învecinate, inclusiv oraşele Alba Iulia, Sebeş, Cugir etc.

El şi-a dovedit utilitatea mai ales în această vară secetoasă, când a fost asaltat de cetăţenii care, în buna tradiţie românească, doar l-au folosit şi nu l-au prea îngrijit, deşi merită acest lucru din plin. Au trebuit să vină moţii din Horea, în frunte cu deputatul lor, Corneliu Olar, să dea o nouă faţă izvorului şi locului. Şi-au reuşit din plin. Izvorul a fost „îmbrăcat” în straie de lemn, a fost acoperit, şi în mijlocul lui s-a înălţat o troiţă, sculptată în lemn cu multă măiestrie. În partea de jos, ţevile prin care curgea apa au fost „încrustate” în piatră. A fost amenajată şi parcarea. Acum, Izvorul de la Sibişeni arată ca o adevărată bijuterie a artei populare din Ţara Moţilor.

 Sfinţirea Troiţei, ce a avut loc miercuri, 31 octombrie 2012,  s-a bucurat de o numeroasă asistenţă şi de prezenţa politicienilor între care candidaţi de senatori şi deputaţi, Teodor Atanasiu, Ioan Dîrzu, Ionuţ Fulea şi Dan Coriolan Simedru. Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel şi vicepreşedintele Florin Roman, precum şi subprefectul Cornel Murg, primarul şi viceprimarul comunei. Un sobor de preoţi în frunte cu IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a sfinţit Troiţa, adică Crucea, ce are talpa la baza izvorului şi implicit apa ce curge zi şi noapte din izvor. Aşa că vinţenii şi cei care trec prin zonă vor avea de acum înainte o apă şi mai bună, mai curată şi binecuvântată!

Ceremonia s-a încheiat cu un scurt spectacol prezentat de taraful din Horea, sub genericul „Din Ţara Moţilor noi am venit”. Felicitări deputatului Cornel Olar (care, în paranteză fie spus, nu candidează aici), echipei de sculptori şi lemnari din Ţara Moţilor, autorităţilor locale şi tuturor preoţilor care s-au rugat şi au binecuvântat acest izvor cu apă vie! (G.C.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea