Sfaturi pentru anul școlar 2021-2022: „Copiii au nevoie de timp pentru a reînvăța să învețe”
Sfaturi pentru anul școlar 2021-2022: „Copiii au nevoie de timp pentru a reînvăța să învețe”
Revenirea elevilor în bănci la 13 septembrie vine cu o serie de provocări atât pentru școlile în sine, cât și pentru elevi și familiile acestora. Există totuși o serie de avantaje față de anii anteriori, susține psihologul Mihai Copăceanu.
„Întoarcerea la școală după vacanță de această dată prezintă mai multe avantaje față de cele din anul școlar anterior. Avem deja o bună pregătire a copiilor, dascălilor și profesorilor cu privire la respectarea normelor de siguranță, avem exercițiul desfășurării cursurilor în pandemie. Mai mult, mulți profesori și unii dintre tineri sunt vaccinați”, a explicat pentru Ziare.com Mihai Copăceanu.
Potrivit acestuia, vor exista și copii care vor fi îngrijorați, triști, speriați sau chiar furioși, însă cei mai mulți vor fi fericiți de revederea cu colegii.
„Sunt convins că majoritatea elevilor de diferite vârste sunt deja entuziasmați, bucuroși și dornici de a relua educația în formă fizică”, completează psihologul.
Sfaturi pentru părinți
Mihai Copăceanu susține că este esențial ca micuții să fie sprijiniți de părinții lor.
„Le recomand să fie încrezători și să-și sprijine copiii în adaptarea școlară și în respectarea normelor din școală. Copiii au nevoie de siguranță din partea părinților, nu să le trimită mesaje contradictorii sau să fie în permanență contradicție cu dorințele lor și cu normele din școală”, a apreciat specialistul.
De asemenea, acesta le recomandă părinților să schimbe rutina copiilor cu privire la somn.
„Somnul este esențial pentru sănătatea mintală, să fie atenție la orice schimbare emoțională și comportamentală și să solicite sprijin în cazurile de îngrijorare. Să-i asculte pe copii, să îi încurajeze să-și exprime emoțiile, fricile și îngrijorările, să fie sinceri și să îi ajute să redobândească abilitățile pierdute.
Copiii au nevoie de timp pentru a reînvăța să învețe, pentru a-și deprinde noi comportamente de studiu, de atenție în timpul claselor, de pregătire acasă, deprinderi care pot fi pierdute în ultimele luni. De aceea rog să fie răbdători deopotrivă și părinții și profesorii. Primele săptămâni vor fi mai stresante și dificile, dar treptat se va reveni la normal, deoarece elevii au o puternică adaptabilitate la condiții noi. În cazurile speciale, psihologii școlari sunt pregătiți să asigure asistență psihologică”, a conchis Copăceanu.
sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Lucrări de extindere a conductei de gaze naturale la Coșlariu: Conductă pentru presiune redusă, introdusă pe o stradă din localitate
Lucrări de extindere a rețelei de gaze naturale la Coșlariu: Conductă pentru presiune redusă, introdusă pe o stradă din localitate Luni, 20 ianuarie 2025, au început la Coșlariu, comuna Sântimbru, lucrările de extindere a rețelei de gaze naturale, prin introducerea pe o lungime de 64 de metri a conductei pentru presiune redusă. Citește și: FOTO […]