Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, înfățișat calare pe un cal, străpungând cu sulița un balaur. Ce spune legenda

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sfantului Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit, în fiecare an, de Biserica Ortodoxa pe 23 aprilie. Dionisie din Furna arata ca Sfantul Mare Mucenic Gheorghe se reprezinta in icoane ca un tanar inalt, fara barba, cu parul carliontat, lung pana la urechi. Poarta in mana o cruce, semnul muceniciei sale. Dionisie mai arata cum se zugravesc viata si minunile Sfantului Gheorghe. Intrucat a trecut la cele vesnice fiind ucis de sabie, in unele icoane ale sfantului acesta isi poarta in mana, pe o tipsie, capul taiat. De obicei Sfantul Gheorghe este reprezentat in vesminte militare.

Citeşte şi: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe

Sf. Gheorghe01Insa reprezentarea cea mai cunoscuta a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe in iconografia ortodoxa este cea in care acesta este infatisat calare pe un cal, strapungand cu sulita un balaur.

Se reda astfel, vizual, o legenda potrivit careia Sfantul Gheorghe a salvat cetatea Silena terorizata de un balaur. Potrivit traditiei, in lacul din regiunea Capadociei din Asia Minor, traia o fiara care terifia populatia locala, ce ii oferea copii ca hrana sa-i imbuneze mania.

Cand a venit randul Elisabetei, fiica regelui, sa fie sacrificata, pe cand mergea catre lac sa-si intalneasca sfarsitul, Sfantul Gheorghe a aparut calarind un cal alb. S-a rugat Sfintei Treimi si apoi a lovit fiara cu sulita sa si a dus-o prin cetate. Monstrul ranit, spune Legenda Aurea a Sfantului Iacob de Voragine, o urmarea pe Elisabeta „de parca era un animalut umil”. Dupa aceea Sfantul Gheorghe a chemat la botez populatia cetatii.

Asemanea traditii au luat nastere dupa multe secole de la moartea muceniceasca a Sfantului Gheorghe.

Citeşte şi: Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE

Imaginea Sfantului s-a imprimat in constiinta oamenilor ca un model de curaj in lupta cu diavolul. Adevarata fiara impotriva careia a luptat sfantul, a fost panica. Traind in timpul persecutiilor lui Diocletian si Maximian, cand multi crestini erau arestati si torturati si chiar executati, el a avut curajul sa mearga intr-o piata publica si sa strige „Toti zeii neamurilor sunt diavoli. Dumnezeul meu a facut cerurile si este adevaratul Dumnezeu. ” Pentru aceasta a fost arestat si martirizat. Marturia sa, se spune ca a dus la convertirea multora si a dat curaj altora care erau deja botezati.

Icoanele cu Sf. Gheorghe omorand balaurul sunt imagini simple dar puternice a luptei impotriva raului si a fricii reprezentate de monstru. Calul alb este o creatura gratioasa ca lumina, ca aerul si neinfricata ca si calaretul de pe ea. Lancea subtire cu cruce la varf este neindoita si ramane usoara in mana lui insemnand ca este puterea lui Dumnezeu care biruieste raul. Chipul Sfantului Gheorghe nu arata nici o urma de manie, ura sau anxietate. Uneori mana Mantuitorului este intinsa din ceruri in semn de binecuvantare.

Citeşte şi: MESAJE de Sfântul Gheorghe,  URĂRI de „La mulţi ani” de Sfântul Gheorghe, FELICITĂRI şi SMS-uri pentru cei care îşi sărbătoresc onomastica

De asemenea, alte reprezentari il infatiseaza pe Sfantul Gheorghe invesmantat intr-o mantie rosie – rosul fiind, in iconografie, culoarea traditionala pentru martiri -, ca razboinic pedestru sau ca tribun militar in vesminte patriciene, purtand pe cap o diadema, cu o platosa sub mantie, tinand o cruce in mana dreapta si o sabie in mana stanga.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

IZVORUL TĂMĂDUIRII: Ce este bine să faci în această zi ca să ai noroc tot anul şi ce activităţi NU trebuie făcute

Ziarul Unirea

Publicat

în

IZVORUL TĂMĂDUIRII: Ce este bine să faci în această zi ca să ai noroc tot anul şi ce activităţi NU trebuie făcute În fiecare an, în prima vineri de după Paști, creştin-ortodocşii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. În această zi, îl sărbătorim pe Hristos Cel Înviat, ca Izvor al vindecărilor, apoi pe Maica Domnului, ca persoană care […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

„JOIA REA” din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să faci astăzi în JOIA ALBĂ

Ziarul Unirea

Publicat

în

„JOIA REA” din Săptămâna Luminată. Ce este interzis să faci astăzi în JOIA ALBĂ Joia Albă sau Joia Rea, așa cum mai este denumită, este una dintre cele mai importante zile de după Paști. Potrivit tradiției se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Joia din Săptămâna Luminată este temută în popor. Citește și: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea