Rămâi conectat

Curier Județean

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba va avea bugetul diminuat cu peste 8 la sută

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

După punerea lacătului pe trei spitale, după transferarea angajaţilor de la o unitate la alta şi mutarea pacienţilor dintr-un judeţ în altul, după tăierile numărului de paturi, iată că sistemul de sănătate de la noi din judeţ va primi o nouă lovitură. De data aceasta însă unitatea vizată este Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba care, dacă ideea Ministerului Sănătăţii (M.S.) va funcţiona, o să aibă bugetul diminuat cu 8,28%…
Pe pagina de web a M.S. se află în dezbatere publică proiectul de Ordin privind aprobarea tarifelor pe cap de locuitor necesare stabilirii bugetului global contractat de serviciile publice de ambulanţă cu casele de asigurări de sănătate. Conform proiectului de act normativ, începând cu luna iunie a acestui an, fondurile alocate serviciilor de ambulanţă vor fi calculate în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ şi nu în baza bugetului istoric sau a unor criterii subiective, cum s-a procedat până în prezent, deoarece acestea nu reflectă necesitatea reală de fonduri. Această măsură vine ca urmare a unei analize a Comisiei de Medicină de Urgenţă şi Dezastre din Ministerul Sănătăţii cu privire la valorile contractate de casele de asigurări de sănătate cu serviciile publice de ambulanţă. S-a constatat că există diferenţe semnificative, nejustificate privind modul în care au fost repartizate fondurile bugetare pe judeţe. Astfel, în 2009 diferenţa între nivelul minim şi maxim al sumei alocate per cap de locuitor a variat între 17 lei şi 81 de lei, iar în anul 2010 între 16,88 lei şi 74,81 lei. Începând cu acest an, vor fi stabilite plafoane maxime şi minime de 37 lei şi 23,5 lei per cap de locuitor, în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ. În acest fel, spun cei din Sănătate, se va asigura distribuirea corectă şi echilibrată a fondurilor bugetare la nivelul ţări. Corecţiile se vor realiza, eşalonat, pe o durată de 3 ani. În aceste condiţii, judeţul Alba se numără printre cele 20 de judeţe cărora bugetul le va fi diminuat cu procente cuprinse între 0,10% şi 50,58%. În anul 2010 Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba a avut alocată, din partea Casei de Asigurări de Sănătate Publică Alba, suma de 13.763.000 lei, 36,53 lei fiind suma alocată per capita. Pentru anul 2011, Ministerul Sănătăţii propune un buget de 12.622.934 lei şi 33,50 lei alocarea propusă per capita. Acest lucru înseamnă o scădere a bugetului cu 1.140.066 lei faţă de 2010, adică cu 8,28%. Pe ţară, serviciile de ambulanţă au repartizat un buget de 633.835,3 mii lei, similar cu cel din 2010. Cum şi dacă se vor descurca cei aflaţi în prima linie a medicinii de urgenţă sunt întrebări la care doar ei şi bolnavii care depind de ei pot să răspundă. Reducerea de buget atrage după sine o serie de lucruri. Cei aflaţi la conducerea serviciilor vor trebui să taie la rândul lor… (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

21 de vitezomani prinși de polițiștii din Alba în ultimele 24 de ore: Un șofer a rămas pieton

Ziarul Unirea

Publicat

în

21 de vitezomani prinși de polițiștii din Alba în ultimele 24 de ore: Un șofer a rămas pieton

21 de șoferi care au depășit limita legală de viteză au fost prinși de polițiștii din Alba, în ultimele 24 de ore după o acțiune a oamenilor legii, pe raza comunei Daia Română.

La data de 29 martie 2023, între orele 10.00 – 12.00 și 16,00 – 18,00, polițiștii Secție 7 Poliție Rurală Sebeș au acționat, pe raza comunei Daia Română, într-o acțiune care a avut ca scop prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum.

În cele 4 ore de acțiune, polițiștii au depistat 21 de conducători auto care au depășit limita legală de viteză și 3 care au încălcat alte reguli privind circulația pe drumurile publice și au reținut un permis de conducere, pentru viteză.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

EXERCIȚIU ISU Alba la Kronospan și Kronochem Sebeș: Este simulată gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui accident

Ziarul Unirea

Publicat

în

EXERCIȚIU ISU Alba la Kronospan și Kronochem Sebeș: Este simulată gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui accident

Astăzi, a fost declanșat un exercitiu privind testarea capacitatii de interventie la SC Kronospan și SC Kronochem SRL din municipiul Sebeș.

Începând cu aceasta oră, a fost declanșat un EXERCIȚIU inopinat cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui accident pe amplasamentul operatorului economic în care sunt implicate substanțe periculoase la nivelul SC KRONOSPAN TRANDING SRL și SC KRONOCHEM SRL Sebeș.

Exercițiul se desfășoară în baza Planului de activități a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel de exerciții se desfășoară periodic și au ca scop verificarea viabilității planurilor de intervenție, de urgență internă și externă, cooperarea interinstituțională, asigurarea fluxului informațional și nu în ultimul rând evaluarea nivelului de pregătire al personalului în situații complexe.

De asemenea, instituțiile cu atribuții în situațiile de urgența de acest fel, de la nivel județean, care vor fi implicate în acest exercițiu, sunt următoarele:

– Inspectoratul Județean de Poliție Alba;
– Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba;
– UPU – SMURD Alba;
– Serviciul de Ambulanță Județean Alba;
– Direcția de Sănătate Publică Alba;
– Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Alba;
– Agenția pentru Protecția Mediului Alba;
– Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sebeș;
– Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sebeș;
– Serviciul de Gospodărire a Apelor Alba.

La exercițiu, pe lângă forțele și mijloacele proprii ale ISU Alba, vor participa forțe și mijloace din cadrul ISU Sibiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Dotări moderne la Școala Lucian Blaga din Ocna Mureș: Licitația, lansată în SEAP

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dotări moderne la Școala Lucian Blaga din Ocna Mureș: Licitația, lansată în SEAP

Primăria orașului Ocna Mureș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii Lucian Blaga clasele O-VIII din orașul Ocna Mureș.

Valoarea totală estimată a contractului este de 856.732,34 lei, fără TVA.

Prezentul proiect vizează reabilitarea și modernizarea celei mai importante unități de învățământ obligatoriu, clasele 0 – VIII, din orașul Ocna Mureș, comunitate urbană încă sever afectată de colapsul/declinul activității industriale aferent platformelor SODA, SALINA, FERMENTAREA etc, intreprinderi prolifice economic din urma cu 10-15 de ani, cu probleme de îmbătrânire și scădere demografică, migrație și navetism ocupațional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Beneficiile anticipate:

-Îmbunătățirea calitativă a infrastructurii de învățământ obligatoriu – primar, gimnazial, inclusiv clasa pregătitoare, din rețeaua educațională funcțională aprobată la nivelul unității administrativ-teritoriale;

-Creșterea calității actului de educație obligatorie pentru un număr de 465 copii, inclusiv copii care provin din familii cu certe vulnerabilități sociale, educaționale sau ocupaționale;

-Asigurarea unei baze materiale consistentă, modernă și adaptată funcțional nevoilor copiilor și personalului didactic;

-Reducerea riscului de părăsire a procesului educațional;

-O rată mai mare de absolvire a învățământului obligatoriu și creșterea ratei de tranziție spre niveluri superioare de educație;

-Dezvoltarea de competențe și abilități sociale, precum și a capacității de integrare socială a participanților în actul de educație și conex acestuia, desfășurat la nivel de școală obligatorie;


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare