Rămâi conectat

Actualitate

Sensul teologic al ştiinţei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

După cum cititorii noştri au aflat deja, de curând, în aula mică a Facultăţii de Teologie Ortodoxă a avut loc susţinerea primului doctorat în teologie, în istoria de două mii de ani a oraşului Alba Iulia. Teza cu titlul „Sensul teologic al ştiinţei” a fost susţinută de părintele Lucian Răzvan Petcu, profesor la Seminarul Teologic din Giurgiu, paroh la Biserica Drăgănescu de lângă Bucureşti. Suntem bucuroşi că prof. univ. dr. George Remete a îndrumat această lucrare şi că, datorită domniei sale, a avut loc acest eveniment însemnat. De altfel, părintele George Remete a precizat că este o lucrare de mare folos atât specialiştilor cât şi publicului larg. Ea demonstrează că există un liant al filosofiei metafizice între ştiinţă şi teologie. Un exemplu îl constituie descoperirile fizicii cuantice, prin care „a fost cutremurată întreaga gândire fizică clasică” (citat din lucrare). Lucrarea, spunea prof. univ. dr. George Remete, aduce noutatea dublei viziuni, adică urmăreşte şi tratează atât sensul teologic al ştiinţei cât şi dimensiunea ştiinţifică a teologiei iar în bibliografia românească nu există o asemenea tratare. Privind raportul dintre inspiraţia teologică şi cea ştiinţifică se face o prezentare a elementelor care le aseamănă, dar şi a celor care le separă.
ÎPS Irineu, arhiepiscop al Alba Iuliei, a apreciat îndrăzneala autorului tezei de a aborda această temă, dar şi faptul că şi-a urmat la Alba Iulia îndrumătorul, pe prof. univ. dr. George Remete. Putea obţine titlul de doctor al Universităţii din Bucureşti, dar l-a dorit şi l-a obţinut pe acela al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, capitala de suflet a poporului român.
De altfel, este remarcabil faptul că au fost prezenţi referenţi de înaltă ţinută academică: prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, prof. univ. dr. Emil Jurcan, decanul Facultăţii de Teologie din Alba Iulia, prof. univ. dr. ing. Corneliu Brebente, Catedra de Ştiinţe aerospaţiale „Elie Carafoli”, Universitatea „Politehnica” din Bucureşti, prof. univ. dr. Mihai Himcinschi de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. Domniile lor au apreciat teza elaborată ca fiind o lucrare originală, impresionantă, o lucrare de excepţie cu contribuţii la dezvoltarea temei tratate. În acelaşi timp i s-au adus, pe bună dreptate, elogii profesorului universitar dr. George Remete, premiat de Academia Română, membru al Uniunii Scriitorilor din România, deoarece, coordonând teza de doctorat şi-a pus amprenta excelenţei asupra ei.
Acest eveniment reprezintă o reuşită deosebită a părintelui Lucian Răzvan Petcu. Domnia sa s-a înscris la doctorat în anul 2006, când părintele George Remete preda şi la Facultatea de Teologie din Bucureşti. Şi-a urmat îndrumătorul şi astfel a obţinut titlul de doctor al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este o mare reuşită şi pentru Facultatea de Teologie din Alba Iulia care s-a impus printr-o bogată publicistică teologică între facultăţile de profil.
Institutor Eva HANĂŞ, Sebeş


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea