Senatul a aprobat proiectul legii de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale. Urmează să se pronunţe Camera Deputaţilor
Senatul a adoptat, luni, în forma trimisă iniţial spre promulgare, proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, respingând astfel cererea de reexaminare a proiectului, formulată în luna iulie de preşedintele României. 96 de voturi a întrunit proiectul, 1 împotrivă şi 2 abţineri. Urmează să se pronunţe pe acest subiect Camera Deputaţilor , în 26 august.
Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară pentru a analiza cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de către şeful statului. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, în iulie, cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS.
„Prin diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcție de condițiile de muncă, pentru contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, deficitul curent va crește cu impactul financiar negativ estimat în expunerea de motive a actului normativ, care variază între 4,860 de miliarde de de lei în 2015 și 5,564 de miliarde de lei în 2018, ajungându-se la un deficit de peste 18 miliarde de lei la fondul de pensii, pentru anul 2015, dacă ținem cont și de indexările obligatorii conform legii”, explica președintele Băsescu.
Șeful statului arăta că, dacă pentru anul 2014, Guvernul, în expunerea de motive a legii trimise spre promulgare, menționează unele măsuri de compensare a impactului negativ generat de această măsură, pentru perioada 2015 — 2018 estimarea de compensare a impactului negativ provenit din aplicarea măsurii este foarte vag exprimată.
„Având în vedere evoluția estimărilor bugetare și nerealizarea colectării față de program atât în anul 2013, cât și în primele șase luni din 2014, este esențial să fie clarificate în fundamentarea legii care sunt măsurile exacte de compensare a veniturilor, așa cum au solicitat inclusiv instituțiile financiare internaționale (Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană, Banca Mondială)”, mai afirmă președintele Băsescu, în cererea de reexaminare.
SURSA: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]