Senatul a aprobat INTERZICEREA totală a FUMATULUI în spații publice. Amenzi de până la 5.000 de lei pentru cine nu respectă legea
Medici, experţi şi reprezentanţi ai pacienţilor şi-au unit forţele ca să-i convingă pe deputaţi să aprobe interzicerea totală a fumatului în spaţiile publice. Proiectul de lege a primit deja votul Senatului şi urmează să intre în dezbaterea Comisiei de sănătate a Camerei.
Citiți și Localurile din Alba Iulia nu sunt pregătite pentru legea care ar interzice fumatul; puține au spații pentru nefumători
Reprezentanţii medicilor şi pacienţilor spun că este absolut necesară o lege care să interzică fumatul.
„În anul 2012 am pierdut 10.071 de români cu cancere bronhopulmonare. Peste 90% din aceste cancere sunt generate de consumul de tutun”, spune Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei bolnavilor de cancer.
„Dacă veţi introduce legea vom avea 16% reduceri la toate spitalizările pentru boli cardiace, boli respiratorii”, adaugă Florin Mihălţan, medic primar pneumologie.
Legea aflată în dezbatere interzice fumatul în toate instituţiile, în hoteluri, baruri, mijloacele de transport în comun sau taximetre, dar şi în locurile de joacă pentru copii, din parcuri. Senatorii au aprobat proiectul, deputaţii sunt cei care vor avea votul decisiv.
„Fumatul este până la urmă o stare a unor oameni în care ei încearcă să îşi găsească fericirea. Tot acelaşi lucru se întâmplă în cazul alcoolicilor, în cazul dependenţilor de alte lucruri”, afirmă Sonia Drăghici, deputat PSD.
„Medicul dacă este şef de secţie şi fumează, mă întreb cine îl opreşte. Trebuie să ne gândim dacă vrem să punem această lege în aplicare”, spune Grigore Crăciunescu, deputat PNL.
Administratorii localurilor şi sălilor de jocuri de noroc propun interzicerea treptată a fumatului.
„Industria jocurilor de noroc este dispusă să investească în orice sisteme de aerisire. Interzicerea vor scoate toţi fumătorii în faţa blocurilor, pe unde trece publicul larg inclusiv minori”, spune Ileana Neamţu, reprezentant Asociaţia Organizatorilor de Sloturi.
Legea, în forma votată de senatori, prevede amenzi de până la 5.000 de lei pentru nerespectarea ei.
sursa: digi24
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Stornare facturi Hidroelectrica: De ce au primit clienții facturi cu minus la energie electrică?
Stornare facturi Hidroelectrica: De ce au primit clienții facturi cu minus la energie electrică? Hidroelectrica a stornat facturile aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024, provocând multă confuzie printre clienții. Aceștia au fost anunțați de stornarea facturilor aferente lunilor octombrie și noiembrie 2024, însă au primit facturi cu valori negative. Hidroelectrica a informat că facturile emise […]