Senatorii sunt de acord: Valabilitatea pașaportului simplu electronic să fie extinsă la 10 ani. Decizia finală la Camera Deputaților
Senatul a adoptat, în cadrul ședinței de marți, cu 70 de voturi “pentru” – proiectul de lege prin care se extinde valabilitatea paşaportului simplu electronic la 10 ani în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani. La ora actuală, pașaportul simplu electronic este valabil 5 ani pentru persoanele de peste 12 ani și 3 ani pentru copiii de până la 12 ani.
Propunere legislativă modifică şi completează art.18 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, stabilind că valabilitatea pașapoartelor simple electronice este următoarea:
– 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani;
– 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani;
– 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 25 de ani.
Iniţiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, că actualul termen de 5 ani este dublu inferior faţă de termenele de valabilitate ale paşapoartelor simple electronice eliberate cetăţenilor majorităţii statelor membre UE (10 ani), precum Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Irlanda, Letonia, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria:
“Această stare de fapt presupune pierdere de timp şi mai ales de resurse financiare atât pentru cetăţenii români, cât şi pentru serviciile publice comunitare abilitate prin lege cu atribuţia eliberării paşapoartelor. Perioada de 5 ani, fiind prea scurtă, ar duce şi la supraaglomerarea ghişeelor SPCEEPS, mai ales în perioada de vară.”
După votul din această cameră, proiectul de act normativ trebuie dezbătut și adoptat și de deputați, apoi publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
sursa: legestart
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]