SENAT: Angajatorii, obligați să emită nota de lichidare a salariatului cu 3 zile înaintea încetării contractului. În caz contrar, riscă amenzi de până la 3.000 de lei

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Nota de lichidare va fi eliberată cu trei zile lucrătoare înainte de data încetării contractului de muncă, a decis Senatul, care a adoptat cu amendamente, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect legislativ de modificare a Codului muncii.

Actul normativ  va fi trimis Camerei Deputaților, care este forul decizional. Legea actuală nu prevede obligativitatea eliberării notei de lichidare către angajat și nici depunerea acesteia la noul loc de muncă.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Codul muncii, după art. 55 se introduce un nou articol, art. 551:

PMP - Alegeri parlamentare 2020

“(1) În toate cazurile de încetare a contractului individual de muncă se întocmeşte, de către angajator, o notă de lichidare în dublu exemplar.

(2) Angajatorul este obligat să elibereze şi să comunice angajatului nota de lichidare cu 3 zile lucrătoare înainte de data încetării contractului individual de muncă.

(3) Nota de lichidare reprezintă documentul semnat de părţile contractului individual de muncă care atestă situaţia debitelor financiare şi patrimoniale rezultate în urma executării acestuia.”

Nota de lichidare va cuprinde:

  • denumirea angajatorului şi datele acestuia;
  • data şi numărul de înregistrare a documentului;
  • numele, prenumele şi funcţia angajatului căruia îi încetează contractul de muncă precum şi datele de identificare;
  • debitele de orice natură rămase nelichidate către angajatorul care emite nota de lichidare precum şi eventualele popriri provenite din titluri executorii;
  • debitele de orice natură rămasă nelichidate către angajat;
  • semnăturile părţilor;
  • alte elemente specifice.

Dacă mențiunile de mai sus nu vor fi înscrise în nota de lichidare, părțile se pot adresa unui mediator. De altfel, dacă angajatorul nu respectă noul termen de eliberare a notei de lichidare, este pasibil de o amendă cuprinsă între 1.500 lei și 3.000 lei.

De asemenea, în caz de pierdere sau distrugere a notei de lichidare, unitatea emitentă – la cerea angajatului sau a noului angajator – este obligată să elibereze o copie a notei de lichidare.

În forma inițială, depusă la Senat, proiectul mai prevedea că ”în situația persoanelor care au mai fost încadrate în muncă, în termen de 30 zile calendaristice de la încheierea contractului individual de muncă, angajatul este obligat să depună la angajator nota de lichidare eliberată de angajatorul de la locul de muncă”, dar această prevedere nu a fost votată.

Dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților, proiectul legislativ va modifica legea actuală.

sursa: legestart.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

proprietar 21 martie 2018 at 11:01

Ce se intampla atunci cu art. 55 lt.b din CM ? Acest articol spune asa : ” lichidare la zi cu acordul partilor. ” In cazul de fata cand face angajatorul nota de lichidare ?

Comentariile sunt oprite