Semne de prăbușire în piața imobiliară din România: Domeniul se confruntă cu o nouă provocare după COVID
Semne de prăbușire în piața imobiliară din România: Domeniul se confruntă cu o nouă provocare după COVID
Au apărut primele semne că piața imobiliară din România se prăbușește. Interesul românilor pentru cumpărarea unei locuințe a început să scadă
Piața imobiliară din România dă semne de prăbușire! După ce domeniul imobiliar a început să își revină, în urma crizei provocate de pandemia de CCOVID-19, acum domeniul se confruntă cu o nouă provocare, dar mult mai dură. Creșterea prețurilor la diferite produse, provocată de criza energetică, dar mai ales nesiguranța zilei de mâine, apărută în urma războiului dintre Rusia și Ucraina, i-a făcut pe români să nu își mai investească economiile în cumpărarea unei locuințe. Pe de altă parte, teama de război îi face pe unii să își cumpere locuințe în afara țării.
Interesul pentru achiziționarea unei locuințe a început să scadă, potrivit celor din domeniu. Faptul că suntem mai atenți cu banii noștri, se vede și la cumpărarea de autoturisme noi. Mulți și-au retras avansul.
Experții imobiliari spun că după declanșarea conflictului din Ucraina, la finalul lunii februarie, prețurile locuințelor au stagnat sau chiar au scăzut. Pe de altă parte, unii dezvoltatori au amânat demararea unor proiecte rezidențiale pentru a vedea cum evoluează piața.
Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro: „La finalul lunii februarie a fost o undă de șoc pe care am resimțit-o cu toții, și am văzut instant în 24 februarie o scădere a interesului în ceea ce privește numărul de utilizatori pe platformă, urmat de toate îngrijorările care vin la pachet cu a avea un război la graniță.”
Nici apartamentele de vacanță nu mai sunt căutate
Nici clienții programului “Noua Casă”, care beneficiază de credite preferențiale, nu s-au mai repezit să se înscrie.
Marius Marita, agent imobiliar: „În această perioadă, interesul a scăzut într-adevăr, cu războiul cererea este mai mică acum.”
Și piața imobiliară de la malul mării a fost ușor afectată. Oamenii ezită să îşi ia acum apartamente de vacanță, mai ales că nu reprezintă o necesitate, ci o investiție.
Eduard Zainea, reprezentantul unei firme de consultanţă imobiliară: „Vis-a-vis de clienții care sună cu oferte și vor să cumpere, numărul a scăzut. Cei care vor să testeze piața, momentan, au cam stagnat căutările.”
Și mulți dintre cei care intenționau să își cumpere o mașină nouă stau în expectativă.
Elena Tudor, reprezentant al unui showroom: „Într-adevăr există o teamă, au fost și clienți care și-au retras aconturile, stau un pic în standby. Se simte că e o perioadă grea de incertitudine.”
Pe de altă parte, potrivit experților, invazia ruşilor în Ucraina, dublată de criza semicoductorilor, va afecta și mai mult industria auto la nivel mondial
Agențiile imobiliare din țări frecventate în mod tradițional de români, ca Italia, Grecia sau Spania, confirmă că în ultimele doua săptămâni s-au înmulțit cererile românilor dornici să își ia o locuință în străinătate.
Sunt, în general, oameni cu o situație financiară bună, gata să plece cât mai repede, dacă lucrurile degenerează.
Ioana are 40 de ani și doi copii de 13 și 17 ani. Locuiesc în Craiova, la șapte ore de Kavala, unde și-a cumpărat o casă cu trei dormitoare.
Ioana Gorun: ″Am ales Grecia pentru că este mai aproape de România, te urci în mașină și ai plecat. Părinții noștri, care sunt undeva în afara orașului, și probabil îi vom lua cu noi. Achiziția am făcut-o din două motive: Trebuie să ai ceva și în altă țară, pentru că vedeți ce se întâmplă acum și să ai unde să tragi, ca să zic așa… Atunci cu siguranță voi pleca. Când voi simți că ceva nu e în regulă, voi pleca imediat”.
Și Dan Mirea este dispus să dea 85.000 de euro, tot pentru o casă în Grecia. El va pleca împreună cu soția și cu pisica. Băiatul lor este doctorand în Statele Unite.
Dan Mirea, antreprenor: “Suntem în mijlocul unei tranzacții. De la a avea un plan, am trecut la acțiune. Inflația uriașă, care afectează rezervele și situația războiului din Ucraina, care, sigur, nu e îngrijorătoare acum, dar e bine să stăm cu urechea ciulită. Dacă lucrurile se degradează aici, ne vom muta imediat. E un loc pe care ni-l dorim și îl considerăm mai protejat decât locul în care suntem acum″.
Dacă în anii trecuți, ai noștri visau să stea în insule, acum se orientează după proprietăți pe continent, unde nu au nevoie de feribot.
Adela Minae, reprezentanta unei agenții de turism din Grecia: ″Sunt foarte mulți care mă sună. De exemplu joi, vin vineri, vineri sâmbăta vedem casa, luni iau o decizie. Într-o săptămână iau o decizie și semnează contractul de cumpărare, ceea ce nu se întâmpla înainte. În ultimele săptămâni e adevărat că e un aflux de cereri, nu pentru închiriat. Sunt mulți interesați să cumpere și să cumpere cât mai repede”.
Pentru astfel de investiții aveți nevoie de buletin și de un număr de înregistrare fiscală care se emite în câteva minute în Grecia. Totuși, achiziția poate dura între o lună și patru luni, din cauza birocrației. Prețurile încep de la 500 de euro pe metru pătrat, însă urcă la 2.500 în cazul unor proprietăți de lux.
Iulia Hoinaru, reprezentantă al unei agenții imobiliare din Tenerife: ″Avem mulți în ultima vreme care vor să-și cumpere case în Tenerife, Spania în general″.
Oamenii nu se gândesc neapărat să plece acum, dar își pun în primul rând banii la adăpost, conform Stirileprotv.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată