Rămâi conectat

Curier Județean

SEMNAL DE ALARMĂ: Tinerii români sunt afectați de boli ale bătrâneții. Suntem „fruncea” Europei

Publicat

în

SEMNAL DE ALARMĂ: Tinerii români sunt afectați de boli ale bătrâneții. Suntem „fruncea” Europei

Semnal de alarma din partea medicilor. Tot mai multi tineri mananca prost, sunt obezi, sedentari, au colesterolul crescut, fumeaza de la varste mici si consuma substante interzise. Varsta la care apare infarctul a scazut foarte mult. In tara noastra, 60% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, potrivit datelor Societatii Romane de Cardiologie, notează telem.ro.

România se situează printre primele ţări din Europa în ceea ce priveşte incidenţa si mortalitatea cauzate de infarct miocardic și accidentul vascular cerebral. Vârsta la care apar aceste probleme a scăzut dramatic, până la 30 de ani, avertizează medicii.

Florin Mitu, șef Clinică Recuperare Cardiovasculară: „Este o creștere, nu numai a infarctului miocardic, în general al patologiei cardiovasculare, mă refer aici la hipertensiune arterială, accidente vasculare, dar și infarctul miocardic este în creștere, pentru că din păcate acest stil de viață un pic nesănătos, în care majoritatea sau mulți tineri fumează, au o dietă poate neadecvată, alimentația asta de tip fast-food, băuturile carbogazoase și stimulentele. Pe de altă parte sigur că sunt și persoane care au ereditate cardiovasculară și atunci trebie să fim foarte atețni la acești factori de risc”.

Electrica Furnizare Discount

Cauzele sunt stresul, fumatul și alimentația incorecta. Medicii recomandă prevenția și efectuarea de controale medicale, încă din copilărie.

Florin Mitu, șef Clinică Recuperare Cardiovasculară: „Evaluarea persoanelor trebuie să înceapă încă din copilărie și mai ales de persoanele cu risc. Mă refer aici persoanele cu obezitate, cu acești factori de risc, trebuie să fie evaluați periodic și desigur în situația depistării unor patologii, trebuie tratate din timp, așa cum spunem noi, preventiv. Depistăm de multe ori pacienți cu colesterol crescut, care nu știau de evaluări mari, depistăm persoane cu glicemie crescută fără să știe că au diabet. Nu mai vorbim de hipertensiune arterială pe care o constatăm la persoane din ce în ce mai tinere. Atenți deci, la obezitate, atenție la cei care fumează, atenție la cei care au modificări ale metabolismului, în special al colesterolului”.

Medicii sunt alarmați de numărul tot mai mare al tinerilor care ajung la spital cu infarct miocardic. Totodată, și accidentele vasculare cerebrale sunt frecvent întâlnite la pacienți cu vârste între 20 şi 45 de ani.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență: „Apare tot mai mult la persoanele tinere, mai ales cele active profesional, stresate de altfel și de perioada pandemiei. Dificultățile socio-economice sunt un factor de risc suplimentar, dar să nu uităm că în această constelație se include hipertensiunea arterială, se includ bolile metabolice, obezitatea, fumatul, consumul exxcesiv de alcool, iar pentru a preveni o astfel de situație ce poate avea urmări nefavorabile este extrem de important ca educația pentru sănătate să fie predată de la școală, pentru că doar abordarea unui stil de viață sănătos, așa cum ar trebui să-l facem poate fi soluția de prevenție pentru așa ceva”.

Femeile sunt mai predispuse la AVC, vârsta la care apare o astfel de problemă fiind mai înaintată. Primele semne ale accidentului vascular cerebral sunt aparitia relativ brusca a unui deficit motor pe hemicorp, afazie, tulburări de vedere, cefalee intensă sau comă.

Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență: „Numărul de cazuri la femei sub 30 de ani este în continuă creștere, iar din păcate doamnele și domnișoarele au tendința de a neglija niște simptome aparent minore cum ar fi, durerea de cap, amorțelile, senzația de discomfort și se prezintă adesea în stare critică în unitatea noastră de primire urgențe, când șansele de a interveni terapeutic și de a asigura o recuperare completă, sunt extrem de reduse”.

Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Bucurie mare pentru copiii din Cricău: A fost inaugurat un parc de joacă, doar al lor. Petrecere cu baloane și bomboane

Publicat

în

VIDEO| Bucurie mare pentru copiii din Cricău: A fost inaugurat un parc de joacă, doar al lor. Petrecere cu baloane și bomboane

În cursul zilei de sâmbătă, 23 octombrie, la Cricău a fost inaugurat un parc de joacă, un loc destinat activitităților de recreere. La inaugurarea spațiului rânduit pentru bucuria celor mici a fost prezent și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, alături de vicepreședintele Marius Hațegan în calitate de reprezentanți ai instituției fără de care, așa cum și edilul local punctează, acest proiect nu ar fi fost posibil.

„Vrem să facem lucruri bune, copiii noștri să aibă satisfacții și bucurii, să se recreeze și  să beneficieze de un loc unde se pot deconecta de la tehnologia care, știm toți cei ce suntem părinți, le ocupă prea mult timp.” , a declarat edilul local imediat după ce un preot a binecuvântat noul loc de joacă. Copilașii au primit, pe lângă noul parc de joacă, bomboane și baloane și-au  „trecut la treabă” înspre a se bucura de noul loc ce le este destinat.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Depărțire, probă grea: Un „bărbat” din Cugir a „câștigat” un ordin de protecție după ce și-a amenințat fosta iubită prin telefon

Publicat

în

Depărțire, probă grea: Un „bărbat” din Cugir a „câștigat” un ordin de protecție după ce și-a amenințat fosta iubită prin telefon

La data de 23 octombrie 2021, în jurul orei 18,00, polițiștii din Cugir au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că a fost amenințată de către fostul concubin.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că femeia a fost amenințată, telefonic, cu acte de violență, de către bărbatul de care s-a despărțit de curând.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au constat că se impune emiterea ordinului provizoriu de protecție.

Electrica Furnizare Discount

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.

Citește mai mult

Curier Județean

„Bărbat” din ALBA „premiat” de politiști: I-a fost interzis să se mai apropie de o tânăra de 24 de ani după ce ar fi agresat-o fizic

Publicat

în

„Bărbat” din ALBA „premiat” de politiști: I-a fost interzis să se mai apropie de o tânăra de 24 de ani după ce ar fi agresat-o fizic

La data de 22 octombrie 2021, în jurul orei 18:00, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au intervenit la o locuință din localitatea Bălcaciu, unde o tânără a reclamat că a fost agresată de către concubin.

Din primele cercetări a rezultat că, pe fondul unor discuții contradictorii, femeia, în vârstă de 24 de ani, ar fi fost trasă de păr și lovită de către concubinul său, în vârstă de 33 de ani.

În urma întocmirii formularului de evaluare a riscului, s-a constatat că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, iar bărbatului i-a fost interzis să se apropie de concubina sa.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare