Rămâi conectat

Actualitate

Semnal de alarmă din partea unui general român de armată: „La ora actuală, nu avem, în realitate, o industrie de apărare”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Semnal de alarmă din partea unui general român de armată: „La ora actuală, nu avem, în realitate, o industrie de apărare”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, atrage atenția asupra faptului  că punctele cele mai slabe în ceea ce priveşte înzestrarea Armatei României îl reprezintă „subbugetarea cronică” şi nu în ultimul rând ineficienţa industriei româneşti de apărare.

Citește și: VIDEO | Noua armă de asalt produsă la Cugir se află în faza de omologare: Procesul durează șase luni

Sărbătoarea Muzicii 2025

„Punctul cel mai slab a fost subbugetarea cronică a Armatei după anii ’90. Au fost etape în care trebuiau găsite soluţii pentru a asigura hrănirea militarilor, reparaţii curente ale cazărmilor, nici vorbă de investiţii! Din fericire, s-a realizat acel pact politic pentru 2% pentru Armată, însă schimbările în înzestrare nu se pot realiza peste noapte, e nevoie de foarte mult timp”, a declarat generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Generalul Virgil Bălăceanu a completat spunând că, pe de altă parte, România nu a dezvoltat industria de apărare, spre deosebire de Polonia, care „a preluat industria veche, a salvat-o şi reactivat-o”, iar acum „lucrează bine pentru nevoile armatei poloneze, dincolo de cheltuielile lor pentru apărare.

”Cumpărând foarte multe echipamente din afară, industria de apărare în România abia supraveţuieşte şi acum”, a atras atenția generalul Virgil Bălăceanu.

La întrebarea: cine ar fi vinovat de aceaste neajunsuri? General Virgil Bălăceanu a oferit următorul răspuns: „Noi, printr-o guvernare ineficientă, printr-o administrare proastă a tot ceea ce înseamnă infrastructura economică din punct de vedere al apărării şi prin politici nefavorabile cu privire la industria de apărare privată. La ora actuală, nu avem, în realitate, o industrie de apărare”.

Generalul Virgil Bălăceanu afirmă că România nu va avea capacitatea să realizeze comenzile care vor veni din partea Uniunii Europene pentru că UE deja îşi dezvoltă segmentul de apărare cum n-a mai făcut-o niciodată, cel puţin pe două elemente ce ţin de mobilitatea militară şi de cercetare şi dezvoltare tehnologică în domeniul militar şi de producţie militară.

„Vor fi sume mari de bani care se vor aloca, dar, din păcate, nu avem o industrie de apărare în România care să permită absorbţia acestor fonduri. (…) Cred că ar trebui să se realizeze o analiză mult mai realistă, eu aş face-o mergând pe modelul polonez. Din punctul meu de vedere, numai Ministerul Apărării are capacitatea ca, preluând cel puţin parţial elemente din industria de apărare de stat, să realizeze o revigorare a acesteia. Până acum, Ministerul Economiei şi-a propus extrem de multe obiective, dar realizările lasă mult de dorit”, declară Virgil Bălăceanu

Generalul consideră că, pe de altă parte, Ministerul Apărării „trebuie să aibă curajul să intre deschis în legătură cu producătorii români”. Bălăceanu a explicat că este o teamă care se manifestă în sensul că, intrând în legătură cu producătorii privaţi, „ai avea un de fel „parti pris”, i-ai favoriza pe aceştia”.

„Trebuie să favorizăm industria românească printr-o legislaţie adecvată, mai ales industria de apărare. Noi nu avem o industrie care să producă la pace, nu mai vorbesc de o industrie de apărare ca, într-o situaţie de criză, să treacă la producţia de război. Mai mult decât atât, nu este o industrie pregătită să se adapteze fondurilor pe care Uniunea Europeană le va avea din ce în ce mai mult alocate pentru problematica legată şi de cercetare-dezvoltare tehnologică în domeniul militar, dar mai ales de producţie, fie că vorbim de producţia de echipamente militare sau producţie de muniţii”, a explicat generalul de armată Virgil Bălăceanu.

Virgil Bălăceanu atrage atenția asupra faptului că, a rămâne doar la fluxurile de aprovizionare din afară, creează României o „vulnerabilitate majoră” pentru că în situaţie de criză aceste fluxuri „se scurtcircuitează”.

„Iată, noi am făcut un contract pentru a lua drone Watchkeeper care nu vor mai fi furnizate la termen întrucât condiţiile de război din Orientul Milociu şi relaţia economică dintre Israel şi Marea Britanie duc la faptul că, după cum ne spune contractantul, nu mai pot să-ţi furnizez la timp, am alte priorităţi. Ori lucrul acesta trebuie înţeles foarte bine de către decidenţii politici. Trebuie revigorată industria românească de apărare”, a mai spus generalul Bălăceanu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie Ionuț Moșteanu, Ministrul Apărării, a declarat vineri, 11 iulie 2025, că măsurile fiscale anunțate recent de premierul Ilie Bolojan reprezintă un pas necesar în reducerea deficitului bugetar. De asemenea, acesta a reiterat că USR susține demersurile luate de premierul […]

Citește mai mult

Actualitate

Impozitul pe casă va reflecta valoarea de piață. Se introduce taxa pentru mașinile poluante și reformele privind salarizarea în sectorul public. Pachetul fiscal major urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026

Ziarul Unirea

Publicat

în

Impozitul pe casă va reflecta valoarea de piață. Se introduce taxa pentru mașinile poluante și reformele privind salarizarea în sectorul public. Pachetul fiscal major urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2026 Ilie Bolojan a oferit vineri, 11 iulie 2025, noi detalii privind modificările fiscale pregătite de Guvern, incluzând schimbarea modului de calcul al […]

Citește mai mult

Actualitate

Deci, se poate: Directorul unei companii de stat renunță, benevol, la aproape 75% din salariul lunar încasat. Un al doilea renunță la 20% din salariu

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Deci, se poate: Directorul unei companii de stat renunță, benevol, la aproape 75% din salariul lunar încasat. Un al doilea renunță la 20% din salariu Directorul unei companii de stat, aflată în subordinea Ministerului Economiei, a decis să renunțe, din proprie inițiativă, la o parte consistentă din salariul încasat lunar. Suma la care renunță este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea