Șeful DSU, despre persoanele care se întorc în România din „zona roşie”: Doar cei vaccinaţi nu intră în carantină, regula rămâne neschimbată. Care sunt excepțiile
Șeful DSU, despre persoanele care se întorc în România din „zona roşie”: Doar cei vaccinaţi nu intră în carantină, regula rămâne neschimbată. Care sunt excepțiile
Doar persoanele vaccinate anti-COVID care se întorc în România din țări aflate în „zona roșie” nu intră în carantină, a declarat vineri pentru HotNews.ro șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Singurele excepții de la această regulă sunt copiii sub 6 ani, cei între 6 și 16 ani, care nu stau în carantină dacă au un test PCR negativ, precum și persoanele care petrec mai puțin de 72 de ore în România, care nu intră nici ele în carantină dacă au un test COVID negativ.
Clarificările au fost făcute de Arafat după ce Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) a transmis vineri că turiștii nevaccinați reveniți din țările roșii nu intră în carantină dacă prezintă test PCR negativ, invocând un răspuns transmis de Departamentul pentru Situații de Urgență, document pe care îl și atașează: „ANAT așteaptă urgent o clarificare din partea DSU și CNSU privind declarațiile din mass-media care prezintă în mod eronat faptul că turiștii nevaccinați veniți din țările roșii intră în carantină”.
Contactat de HotNews.ro, șeful DSU, Raed Arafat, a spus că rămâne în continuare în vigoare regula că persoanele care sosesc sau care revin în țară dintr-un stat aflat pe lista roșie intră în carantină dacă nu sunt vaccinate complet.
Cine nu stă în carantină la intrarea în România:
Persoanele vaccinate împotriva COVID-19
Copiii mai mici de 6 ani – fără test
Copiii între 6 și 16 ani cu test PCR negativ
Persoanele care călătoresc în România pentru o ședere mai scurtă de 72 de ore – cu test negativ
Ulterior, și Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut mai multe precizări, „în vederea eliminării interpretărilor date aferente răspunsului transmis inițial ANAT”:
„1. Regulile privind stabilirea măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din țările/teritoriile de risc epidemiologic ridicat fac obiectul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021, cu modificările și completările ulterioare, care prevede, în detaliu, categoriile de persoane cărora urmează să le fie aplicată măsura carantinei precum și a categoriile de persoane care sunt exceptate de la măsurile menționate anterior, toate acestea, în funcție de nivelul de clasificare a ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic din care sosesc.
2. Așadar, prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) conduce la:
exceptarea totală de la carantină a persoanelor care sosesc din zonele galbene de risc epidemiologic conform prevederilor art. 4 lit. b din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare;
-exceptarea totală de la carantină a copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani care sosesc din zonele galbene sau roșii de risc epidemiologic conform prevederilor art. 4 lit. e) și art. 5 lit. e) din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare;
-exceptarea parțială a persoanelor care rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și care sosesc din zonele roșii de risc epidemiologic conform prevederilor art. 5 lit. c din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare.
-exceptarea parțială a cetățenilor străini și apatrizilor, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc în România din țările terțe (altele decât statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană) și rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) conform prevederilor art. 3, alin. (2) lit. b din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare.
În concluzie, întrucât solicitarea inițială a avut ca obiect transmiterea unor propuneri de a lua în considerare introducerea testării rapide, ca metodă alternativă pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute în prezent prin HCNSU 43/2021, respectiv propunerea de a modifica limita de vârsta până la care minorii sunt exceptați de la obligativitatea prezentării unui teste negativ RT-PCR pentru exceptarea de la măsura carantinei DSU s-a rezumat la transmiterea unui răspuns care să conțină informații, la nivel general, cu privire la exceptările de care beneficiază persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, fără a se circumstanția pentru fiecare situație în parte.
Totodată, în scopul unei informări complete a cetățenilor precizăm faptul că toate informațiile legate de ultimele hotărâri adoptate de CNSU, datele la zi privind situația epidemiologică la nivel național, întrebări frecvente și multe altele pot fi regăsite pe canalul stirioficiale.ro, principală sursă de informare oficială privind pandemia de COVID-19 în România, încă de la debutul acesteia pe teritoriul național”.
Grecia a intrat în zona roșie. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat care intră în vigoare din 1 august în România
Noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID, a fost adoptată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Grecia – una dintre principalele destinații de vacanță ale românilor – a intrat în zona roșie. De asemenea, a intrat în zona roșie și Irlanda, în timp ce Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda au intrat pe lista galbenă. Se mențin pe lista roșie și Marea Britanie, Spania, Portugalia și Olanda.
Lista aprobată joi intră în vigoare în 1 august 2021. Decizia ca lista să intre în vigoare la această dată a fost luată pentru a nu afecta cetățenii români care se întorc în țară în acest sfârșit de săptămână, precizează autoritățile.
Principalele modificări sunt:
-în zona roșie au intrat:
Grecia, Irlanda, Monaco,
Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
-în zona galbenă au intrat:
din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Suriname și Insulele Feroe;
din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen;
-în zona verde au intrat: Oman, Paraguay și Uruguay.
Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din statele aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie.
Persoanele nevaccinate care intră în România din țările aflate pe lista galbenă stau în carantină 14 zile dacă nu prezintă un test PCR negativ.
Copiii de până la 6 ani nu vor mai intra in carantină la sosirea în țară din țări aflate pe lista de risc epidemiologic, potrivit unei noi decizii luate marți de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Până acum limita de vârstă era de 3 ani. Totodată, copiii între 6 și 16 ani nu vor intra în carantină dacă prezintă un test PCR cu rezultat negativ.
sursa: HotNews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi