Şefa de promoţie a celui mai prestigios colegiu din Alba: Mă inspir din calitățile pe care le descopăr la toți oamenii din jur
După patru ani de studiu intensiv în care a participat la olimpiade şi concursuri şcolare eforturile elevei Doriani Francesca au fost încununate primind diploma de şef de promoţie a Colegiului „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, având cea mai mare medie, 9,96. Cum a fost în cei patru ani de liceu, de ce a ales Colegiul „HCC”, ce planuri are de viitor şi care sunt modelele după care se ghidează, ne-a povestit în rândurile de mai jos.
“Am ales colegiul „HCC” fiindcă este recunoscut ca un liceu prestigios, nu numai în județul Alba, dar și la nivel național. Chiar dacă la început am oscilat între a alege specializarea matematică informatică engleză sau pe cea de filologie bilingv engleză, acum pot spune că sunt foarte mulțumită de alegerea făcută, fiindcă acest profil umanist mi-a deschis noi orizonturi și m-a îmbogățit spiritual. Am apreciat foarte mult orele de limbi străine (engleză, franceză, latină), de cultură și civilizație engleză și americană, de istorie și de literatură universală. Acestea m-au ajutat foarte mult și mi-au oferit o bază solidă pentru viitor. Plec de la „HCC” cu multe amintiri frumoase legate de profesorii și colegii minunați pe care i-am avut. Voi păstra cu drag în amintire emoțiile testelor și examenelor, glumele colegilor, stilul original al fiecărui profesor de a se face înțeles. În liceu am legat prietenii noi și frumoase pe care îmi doresc să le cultiv și în viitor, chiar dacă drumurile noastre se despart. M-au întristat întotdeauna despărțirile de unii colegi care s-au mutat din diverse motive în alte clase sau școli, dar și de profesorii care nu au putut să ne îndrume până la finalul clasei a XII-a. Chiar dacă golurile lăsate de ei au fost completate de oameni noi și deosebiți, clasa nu a mai fost niciodată la fel. În cei patru ani am trecut prin multe schimbări, însă toate schimbările au fost înspre bine și nu au făcut decât să ne îmbogățească experiențele”.
Cele mai frumoase amintiri nu sunt balurile, cluburile sau plecările din timpul orelor la cafea ci, „cele mai frumoase momente au fost cele legate de participările la concursuri și la olimpiade. Eu m-am remarcat prin participarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Latină, unde am luat premiul I în clasa a IX-a și mențiune în clasa a X-a. De asemenea, în clasa a XI-a am participat la o selecție națională, la Iași, pentru un concurs internațional de limba latină, dedicat marelui orator Cicero, ce se desfășoară anual în Italia. Chiar dacă nu am ajuns în Italia, experiența de la Iași a fost una extraordinară pentru mine. În cei patru ani de liceu am fost preocupată în egală măsură și de engleză și istorie, având rezultate bune la olimpiadele județene de la aceste două materii. În general, sunt pasionată de literatură, călătorii, civilizații, de tot ceea ține de cultură, societate, artă. Am absolvit clasa a XII-a cu media 10, iar datorită muncii mele din toți cei patru ani de liceu, am devenit șef de promoție cu media 9,96”.
Chiar dacă ultimul trend este studiul superior în străinătate, Doriani Francesca exclude pentru moment această posibilitate şi optează pentru Facultatea de Drept din Bucureşti. „Îmi doresc să rămân să studiez și să lucrez în România, deoarece facultățile din străinătate nu m-au atras niciodată în mod deosebit. În țară cred că pot să-mi clădesc un viitor sigur și frumos, rămânând totodată alături de familie și de prieteni. Îmi doresc să studiez Dreptul la București, iar apoi mă voi orienta spre o carieră în magistratură, avocatură, diplomație sau notariat. Oportunitățile pe care le oferă această facultate sunt numeroase și tentante în egală măsură, de aceea îmi este imposibil acum să dau un răspuns mai exact”.
Nu are un model demn de urmat în viaţă, deoarece consideră că poate învăţa de la fiecare dintre noi. „Nu există o anumită personalitate sau persoană model pentru mine în viață, ci mai degrabă mă inspir din calitățile pe care le descopăr în toți oamenii din jur, încercând să învăț câte ceva de la fiecare. În liceu am întâlnit colegi care mi-au insuflat pozitivismul și pofta lor de viață, conștiinciozitatea, politețea sau simțul umorului. Ei sunt modele pentru mine”, a spus aceasta.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan