Șef Cosmin Toma din Alba Iulia a obținut medalia de aur la un concurs de bucatărie vegetariană
Unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Alba, Cosmin Toma, a a câștigat cupa și medalia de aur la secțiunea Black Box (coșul cu surprize) și medalia de argint la secțiunea Meniu de restaurant în cadrul primei competiții culinare – Vegetarian Culinary Cup – din România cu tematica “Bucătăria vegetariană”, desfășurată la Brașov.
‘Am încercat să reinterpretez bucătăria românească, la care am adăugat încă ceva’, a declarat pentru AGERPRES Cosmin Toma.
Pentru a intra în finală, cheful a pregătit ciuperci sote, cu o cremă de fasole aromatizată cu mentă. ‘Am pus ulei de măsline în tigaie și puțin unt. Am dat ceapă la prăjit foarte puțin, până ce-a devenit sticloasă, după care ciupercile champignon tăiate mărunt, puse puțin la călit. Am adăugat trio de ardei — ardei verde, galben și roșu — tăiat mărunt, pus la călit foarte puțin. Am asezonat cu sare și piper. Ca să leg această compoziție am pus brânză albastră franțuzească. Pe lângă am făcut și o cremă de fasole, o fasole bătută aromatizată cu mentă’, a explicat Toma.
El a subliniat că în finală a fost foarte greu, dar juriul, unul internațional, i-a apreciat inventivitatea de care a dat dovadă și, bineînțeles, gustul mâncării preparate.
‘Aici am avut cutia cu surprize, cu foarte multe ingrediente, care trebuiau folosite toate, într-o probă de 45 de minute. Ca să pot să folosesc toate ingredientele, am făcut mai multe feluri. La starter am făcut o salată, un mix de legume, inclusiv mentă, cu un dressing din lime, miere și ulei de măsline. Separat am făcut un pesmet panko, mai expandat, pe care l-am dat prin mașină cu puțin pătrunjel și cu puțin parmezan, de a devenit verde. Am pus pesmetul peste salată, am pus și ciupercuțe, un ou, o jumătate de ou de prepeliță și brânză cu mac. La desert, am pornit de la o caisă. Am pus un inel de bucătărie, ca să-i dau o formă rotundă, am tăiat caisa și am pus miere. Am amestecat nucă, miere, lămâie, rodie și fistic tăiat mărunt, pe care le-am pus în inel. Am scos inelul afară, iar conținutul a rămas rotund ca formă. În caisa tăiată am pus și fasole neagră, fiartă, tăiată fin și migdale prăjite, precum și germeni ‘îmbătați’ în vin roșu încălzit cu miere’, a explicatt Cosmin Toma, citat de AGERPRES.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Coliziune între două mașini la ieșire din Micești spre Șard
ACCIDENT rutier în Alba Iulia: Coliziune între două mașini la ieșire din Micești spre Șard Un accident rutier a avut loc luni după-masa, în jurul orei 16.50, în Alba Iulia, ieșirea din Micești spre Șard. Traficul este îngreunat. Potrivit IPJ Alba, traficul rutier este îngreunat la ieșirea din cartierul Micești, spre localitatea Șard, din cauza […]
Sistemul de parcare cu plată din Cugir, într-o variantă actualizată: Multiple opțiuni de plată și abonamente flexibile
Sistemul de parcare cu plată din Cugir, într-o variantă actualizată Începând cu 11 august 2025, vor intra în vigoare modificări importante privind parcările publice cu plată în orașul Cugir, în urma propunerilor venite din partea cetățenilor și aprobate în cadrul celei mai recente ședințe a Consiliului Local. Scopul acestor ajustări este de a face sistemul […]
ITM Alba: O persoană depistată muncind „la negru” și amenzi de 23.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii în perioada 28 iulie – 1 august 2025
ITM Alba: O persoană depistată muncind „la negru”. S-au dat amenzi de 23.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii în perioada 28 iulie – 1 august 2025 Inspectorii ITM Alba au depistat o persoană fără forme legale de angajare, în urma controalelor din perioada 28 iulie-1 august 2025. Au fost aplicate amenzi în valoare […]