Șef Cosmin Toma din Alba Iulia a obținut medalia de aur la un concurs de bucatărie vegetariană
Unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din Alba, Cosmin Toma, a a câștigat cupa și medalia de aur la secțiunea Black Box (coșul cu surprize) și medalia de argint la secțiunea Meniu de restaurant în cadrul primei competiții culinare – Vegetarian Culinary Cup – din România cu tematica “Bucătăria vegetariană”, desfășurată la Brașov.
‘Am încercat să reinterpretez bucătăria românească, la care am adăugat încă ceva’, a declarat pentru AGERPRES Cosmin Toma.
Pentru a intra în finală, cheful a pregătit ciuperci sote, cu o cremă de fasole aromatizată cu mentă. ‘Am pus ulei de măsline în tigaie și puțin unt. Am dat ceapă la prăjit foarte puțin, până ce-a devenit sticloasă, după care ciupercile champignon tăiate mărunt, puse puțin la călit. Am adăugat trio de ardei — ardei verde, galben și roșu — tăiat mărunt, pus la călit foarte puțin. Am asezonat cu sare și piper. Ca să leg această compoziție am pus brânză albastră franțuzească. Pe lângă am făcut și o cremă de fasole, o fasole bătută aromatizată cu mentă’, a explicat Toma.
El a subliniat că în finală a fost foarte greu, dar juriul, unul internațional, i-a apreciat inventivitatea de care a dat dovadă și, bineînțeles, gustul mâncării preparate.
‘Aici am avut cutia cu surprize, cu foarte multe ingrediente, care trebuiau folosite toate, într-o probă de 45 de minute. Ca să pot să folosesc toate ingredientele, am făcut mai multe feluri. La starter am făcut o salată, un mix de legume, inclusiv mentă, cu un dressing din lime, miere și ulei de măsline. Separat am făcut un pesmet panko, mai expandat, pe care l-am dat prin mașină cu puțin pătrunjel și cu puțin parmezan, de a devenit verde. Am pus pesmetul peste salată, am pus și ciupercuțe, un ou, o jumătate de ou de prepeliță și brânză cu mac. La desert, am pornit de la o caisă. Am pus un inel de bucătărie, ca să-i dau o formă rotundă, am tăiat caisa și am pus miere. Am amestecat nucă, miere, lămâie, rodie și fistic tăiat mărunt, pe care le-am pus în inel. Am scos inelul afară, iar conținutul a rămas rotund ca formă. În caisa tăiată am pus și fasole neagră, fiartă, tăiată fin și migdale prăjite, precum și germeni ‘îmbătați’ în vin roșu încălzit cu miere’, a explicatt Cosmin Toma, citat de AGERPRES.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole
CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole Consiliul Local al Municipiului Sebeș, întrunit în ședința extraordinară din data de 13 ianuarie 2025, a votat aprobarea calendarului de activități cultural-educative care se vor desfășura în cursul anului 2025, în Municipiul Sebeș. Astfel, […]