Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

Ședință de evaluare a activității pe primul trimestru din 2014 la IPJ Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

bilant IPJLa sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea domnului chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, a avut loc evaluarea activităţii şi a rezultatelor obţinute în primele 3 luni ale anului 2014, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba.

Au participat conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, şefii de servicii şi compartimente şi şefii poliţiilor municipale şi orășenești.

Din materialul de analiză prezentat în cadrul aceste activităţi a rezultat că şi în anul 2014, în conformitate cu strategia de combatere a criminalităţii a inspectoratului, poliţiştii din Alba s-au concentrat pe creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei şi a patrimoniului, siguranța în zona unităților de învățământ, siguranţa stradală, siguranţa rutieră dar şi pe contracararea infracţionalităţii economico – financiare şi asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri.

*Infracțiuni

În această perioadă au fost înregistrate 2.920 sesizări de infracţiuni, cu 12,6% mai puţine faţă de perioada similară a anului 2013.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată  scăderi cu 8,1% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 20,7% în mediul rural.

Poliţiştii inspectoratului au emis Ordonanţă de reţinere faţă de 22 de persoane, dintre care  14 persoane au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.

În trimestrul I 2014 au fost constatate 4 infracţiuni grave comise cu violenţă, (un omor şi 3 tentative de omor), reprezentând 0,3%  din infracţionalitatea judiciară şi 0,11% din totalul infracţionalităţii constatate.

Nu s-au comis omoruri la comandă, cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.

*Infracţiunile contra patrimoniului

Infracţiunile contra patrimoniului (1.400) reprezintă 39,4% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (55%) în timp ce infracţiunile de tâlhărie au scăzut de la 8 la 5 infracţiuni, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în trimestrul I 2014 au fost înregistrate 5 dosare penale. În cadrul activităţilor desfăşurate în baza delegărilor în dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost realizate 5 comisii rogatorii internaţionale.

*Infracțiuni economico-financiare

În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economico – financiare,  au fost constatate 1.243 infracţiuni de natură economico-financiară, cu 31% mai multe decât în perioada similară a anului 2013. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 332 persoane.

*Infracțiuni stradale

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În primele 3 luni 2014, au fost sesizate 52 de infracţiuni stradale, cu 25% mai puţine decât în trimestrul I 2013, reprezentând 1,8% din totalul infracţiunilor sesizate.

*Infracțiuni în mediul rural

În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 964 infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiuni contra patrimoniului  (40%), din care infracțiunile de furt reprezintă 27% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural.

*Infracțiuni silvice

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în primele 3 luni 2014,  efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „SCUTUL PĂDURII 2013”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 107 sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată cantitatea de 557 m.c. material lemnos. Totodată, în urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 124 dosare penale la Legea 46/2008 – Codul Silvic.

*Persoane urmărite

În urma activităţilor specifice efectuate de poliţiştii din Alba, în perioada analizată, s-a reuşit identificarea a 50 de  persoane aflate în urmărire.

La începutul anului 2014 existau în lucru 36 cazuri de persoane dispărute, 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 23 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 18 minori şi 5 majori. Nu au fost înregistrate cadavre cu identitate necunoscută.

Au fost soluţionate 26 de cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 21 minori.

La sfârşitul trimestrului I 2014 au rămas în evidenţă 33 persoane dispărute, din care 5 minori, iar despre 3 se deţin date certe că s-au înecat şi 5 persoane cu identitate necunoscută precum şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

*Sesizări prin 112

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în primele 3 luni ale anului 2014, au fost înregistrate 4.362 evenimente, cu 4 % mai multe faţă de perioada similară a anului 2013.

Dintre acestea, 67% au fost din mediul urban, iar 33 % din mediul rural.

Cele mai multe apeluri primite prin SNUAU 112 au fost înregistrate în zilele de sfârşit de săptămână (duminica – 723 apeluri,  sâmbăta – 714 apeluri, vinerea – 593 apeluri), iar cele mai puţine, în zilele de marţi (526 apeluri).

Cele mai multe sesizări, au fost cele referitoare la scandaluri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conflicte – 1.592 (36,5%), urmate de sesizările referitoare la domeniul rutier – 621 (14,2%), de sesizările referitoare la infracţiuni de furt – 281 (6,5%).

*Infracțiuni rutiere

Pe linie de poliţie rutieră, în primele 3 luni ale anului 2014 au fost înregistrate 24 de accidente grave, soldate cu  6 morţi, 21 de răniţi grav şi 4 răniţi uşor.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

În mediul urban s-au produs 11 accidente, soldate cu 3 morţi, 11 răniţi grav şi 2 răniţi uşor. În mediul rural s-au produs 11 accidente, soldate cu 3 morţi, 8 răniţi grav şi un rănit uşor, iar pe DN1 şi DN7 s-au produs 2 de accidente, soldate cu rănirea gravă a două persoane şi rănirea uşoară a unei persoane.

Pe autostrada A1 nu s-a produs nici un accident grav de circulaţie.

Au fost constatate 210 infracţiuni, din care 113 la regimul circulaţiei şi 97 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 45 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 17 infracţiuni.

S-au aplicat 15.123 sancţiuni contravenţionale iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 5.154 contravenţii, din care 15 pentru viteză de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 899 permise de conducere şi au fost retrase 428 certificate de înmatriculare.

Din analiza prezentată a rezultat că şi în primele 3 luni ale anului 2014, s-a reuşit o cooperare foarte bună a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba cu celelalte instituţii de aplicare a legii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne dar şi cu parchetele, S.R.I. – Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Alba, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, Direcţia Silvică Alba, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj – I.S.V. Alba, precum şi cu instituţiile şi autorităţile locale.

Domnul chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a apreciat rezultatele obţinute de efectivele din subordine în primele 3 luni ale anului 2014 şi le-a cerut poliţiştilor să intensifice activităţile de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului, dar şi a celor din domeniul economico-financiar.

Domnia sa a atras atenţia asupra perioadei imediat următoare, în contextul campaniei electorale şi a alegerilor europarlamentare ce vor avea loc în data de 25 mai, şi le-a cerut poliţiştilor să ia toate măsurile pentru asigurarea climatului de siguranţă publică corespunzător şi să acţioneze cu fermitate pentru prevenirea şi sancţionarea oricărei încălcări a legislaţiei din domeniul de referinţă.

De asemenea, a subliniat importanța menţinerii bunei colaborări cu celelalte structuri de aplicare a legii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv cu structurile de poliţie locală, care, conform Deciziei Biroului Electoral Central, nr. 44 din 15.04.2014, au atribuţii pentru paza locurilor de afişaj electoral”, a precizat Luminița Prodan, purtător de cuvânt alIPJ Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun

Alexandra Mates

Publicat

în

Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului)  Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea