Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

Ședință de evaluare a activității pe primul trimestru din 2014 la IPJ Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

bilant IPJLa sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea domnului chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, a avut loc evaluarea activităţii şi a rezultatelor obţinute în primele 3 luni ale anului 2014, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba.

Au participat conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, şefii de servicii şi compartimente şi şefii poliţiilor municipale şi orășenești.

Din materialul de analiză prezentat în cadrul aceste activităţi a rezultat că şi în anul 2014, în conformitate cu strategia de combatere a criminalităţii a inspectoratului, poliţiştii din Alba s-au concentrat pe creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei şi a patrimoniului, siguranța în zona unităților de învățământ, siguranţa stradală, siguranţa rutieră dar şi pe contracararea infracţionalităţii economico – financiare şi asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Infracțiuni

În această perioadă au fost înregistrate 2.920 sesizări de infracţiuni, cu 12,6% mai puţine faţă de perioada similară a anului 2013.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată  scăderi cu 8,1% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 20,7% în mediul rural.

Poliţiştii inspectoratului au emis Ordonanţă de reţinere faţă de 22 de persoane, dintre care  14 persoane au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.

În trimestrul I 2014 au fost constatate 4 infracţiuni grave comise cu violenţă, (un omor şi 3 tentative de omor), reprezentând 0,3%  din infracţionalitatea judiciară şi 0,11% din totalul infracţionalităţii constatate.

Nu s-au comis omoruri la comandă, cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.

*Infracţiunile contra patrimoniului

Infracţiunile contra patrimoniului (1.400) reprezintă 39,4% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (55%) în timp ce infracţiunile de tâlhărie au scăzut de la 8 la 5 infracţiuni, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în trimestrul I 2014 au fost înregistrate 5 dosare penale. În cadrul activităţilor desfăşurate în baza delegărilor în dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost realizate 5 comisii rogatorii internaţionale.

*Infracțiuni economico-financiare

În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economico – financiare,  au fost constatate 1.243 infracţiuni de natură economico-financiară, cu 31% mai multe decât în perioada similară a anului 2013. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 332 persoane.

*Infracțiuni stradale

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În primele 3 luni 2014, au fost sesizate 52 de infracţiuni stradale, cu 25% mai puţine decât în trimestrul I 2013, reprezentând 1,8% din totalul infracţiunilor sesizate.

*Infracțiuni în mediul rural

În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 964 infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiuni contra patrimoniului  (40%), din care infracțiunile de furt reprezintă 27% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural.

*Infracțiuni silvice

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în primele 3 luni 2014,  efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „SCUTUL PĂDURII 2013”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 107 sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată cantitatea de 557 m.c. material lemnos. Totodată, în urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 124 dosare penale la Legea 46/2008 – Codul Silvic.

*Persoane urmărite

În urma activităţilor specifice efectuate de poliţiştii din Alba, în perioada analizată, s-a reuşit identificarea a 50 de  persoane aflate în urmărire.

La începutul anului 2014 existau în lucru 36 cazuri de persoane dispărute, 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 23 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 18 minori şi 5 majori. Nu au fost înregistrate cadavre cu identitate necunoscută.

Au fost soluţionate 26 de cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 21 minori.

La sfârşitul trimestrului I 2014 au rămas în evidenţă 33 persoane dispărute, din care 5 minori, iar despre 3 se deţin date certe că s-au înecat şi 5 persoane cu identitate necunoscută precum şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

*Sesizări prin 112

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în primele 3 luni ale anului 2014, au fost înregistrate 4.362 evenimente, cu 4 % mai multe faţă de perioada similară a anului 2013.

Dintre acestea, 67% au fost din mediul urban, iar 33 % din mediul rural.

Cele mai multe apeluri primite prin SNUAU 112 au fost înregistrate în zilele de sfârşit de săptămână (duminica – 723 apeluri,  sâmbăta – 714 apeluri, vinerea – 593 apeluri), iar cele mai puţine, în zilele de marţi (526 apeluri).

Cele mai multe sesizări, au fost cele referitoare la scandaluri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conflicte – 1.592 (36,5%), urmate de sesizările referitoare la domeniul rutier – 621 (14,2%), de sesizările referitoare la infracţiuni de furt – 281 (6,5%).

*Infracțiuni rutiere

Pe linie de poliţie rutieră, în primele 3 luni ale anului 2014 au fost înregistrate 24 de accidente grave, soldate cu  6 morţi, 21 de răniţi grav şi 4 răniţi uşor.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

În mediul urban s-au produs 11 accidente, soldate cu 3 morţi, 11 răniţi grav şi 2 răniţi uşor. În mediul rural s-au produs 11 accidente, soldate cu 3 morţi, 8 răniţi grav şi un rănit uşor, iar pe DN1 şi DN7 s-au produs 2 de accidente, soldate cu rănirea gravă a două persoane şi rănirea uşoară a unei persoane.

Pe autostrada A1 nu s-a produs nici un accident grav de circulaţie.

Au fost constatate 210 infracţiuni, din care 113 la regimul circulaţiei şi 97 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 45 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 17 infracţiuni.

S-au aplicat 15.123 sancţiuni contravenţionale iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 5.154 contravenţii, din care 15 pentru viteză de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 899 permise de conducere şi au fost retrase 428 certificate de înmatriculare.

Din analiza prezentată a rezultat că şi în primele 3 luni ale anului 2014, s-a reuşit o cooperare foarte bună a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba cu celelalte instituţii de aplicare a legii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne dar şi cu parchetele, S.R.I. – Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Alba, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, Direcţia Silvică Alba, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj – I.S.V. Alba, precum şi cu instituţiile şi autorităţile locale.

Domnul chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a apreciat rezultatele obţinute de efectivele din subordine în primele 3 luni ale anului 2014 şi le-a cerut poliţiştilor să intensifice activităţile de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului, dar şi a celor din domeniul economico-financiar.

Domnia sa a atras atenţia asupra perioadei imediat următoare, în contextul campaniei electorale şi a alegerilor europarlamentare ce vor avea loc în data de 25 mai, şi le-a cerut poliţiştilor să ia toate măsurile pentru asigurarea climatului de siguranţă publică corespunzător şi să acţioneze cu fermitate pentru prevenirea şi sancţionarea oricărei încălcări a legislaţiei din domeniul de referinţă.

De asemenea, a subliniat importanța menţinerii bunei colaborări cu celelalte structuri de aplicare a legii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv cu structurile de poliţie locală, care, conform Deciziei Biroului Electoral Central, nr. 44 din 15.04.2014, au atribuţii pentru paza locurilor de afişaj electoral”, a precizat Luminița Prodan, purtător de cuvânt alIPJ Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO VIDEO| Festivalul Roman Apulum 2022: Darius Măcinic, gladiatorul „Dareos” de la Ludus Apulensis și-a lansat cartea Eclipsă totală, din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Festivalul Roman Apulum 2022: Darius Măcinic, gladiatorul „Dareos” de la Ludus Apulensis și-a lansat cartea Eclipsă totală, din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună

Vineri, în prima zi a Festivalului Roman Apulum, de la ora 20.00 a avut loc lansarea de carte a lui Darius Măcinic, gladiatorul Dareos de la Ludus Apulensis.

CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

În fața unei audienței numeroase și pe acordurile muzicii Laurei Orian acesta a prezentat Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un moment inedit a avut loc la reprezentația trupei Ludus Apulensis, când gladiatorul Dareos a fost dezechipat de hainele de gladiator și a fost îmbrăcat cu un costum fiind escortat de romani pana la locația unde și-a prezentat cartea și a dat autografe.

„Vreau să îi mulțumesc lui Darius pentru faptul că, prin poeziile lui, mi-a stârnit și mie apetitul de a scrie și mai ales de a cânta în românește; este minunat că, la orice pagină i-aș deschide cartea, pot găsi o anumită emoție care să mă provoace să creez o muzică, să conturez o linie și să mă inspire să transform în povestea mea, versurile și trăirile sale”, a transmis Laura Orian.

În cuvintele autorului, Eclipsă totală este o prezentare de trăiri și cugete sub eclipsă de Lună, o lansare de carte, un volum de sentimente puse pe file albe de subsemnatul, o trecere de la gladiator la persoana interioară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

În scurt timp se va da drumul circulației pe noul pod peste râul Mureș de la Șeușa, scurtându-se astfel distanța dintre Ciugud și Alba Iulia. Astăzi se lucra la asfaltări în sensul giratoriu din zona localității Șeușa.

„S-a lucrat cu spor și astăzi la sensul giratoriu din zona localității Șeușa, care asigură accesul spre noul pod peste Râul Mureș. Acestea sunt printre ultimele finisaje și în curând vom recepționa lucrarea.

Vă rugăm să circulați cu atenție în zona unde se efectuează lucrări și să nu ignorați semnalizarea temporară.

Elit - Gustul Desăvârșit

În speranța că veți mai suporta puțin disconfortul creat de aceste lucrări, vă mulțumim!”, au transmis reprezentanții primăriei Ciugud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, pentru siguranța tuturor celor care vor participa la evenimentele desfășurate pe raza județului, Jandarmeria Alba va intensifica acțiunile specifice de asigurare și menținere a ordinii și siguranței publice și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale în zona destinată acestor activități.

dariusandrei.ro

În perioada 12-15 august colegii noștri vor asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cultural-artistice desfășurate pe raza județului Alba, dintre care amintim „Roșia Montană ALIVE”, „Festivalul Double Rise”, „Festivalul de voie bună de la Știubei”, Festivalul Roman Apulum în Cetatea Alba Carolina, „Zilele Comunității Maghiare din Mirăslău”, ” Fii Satului Șona”, ” Fii Satului Stremț”, ” Fii Satului Bucium” și ” Mărie dragă Mărie” în localitatea Vințu de Jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, luni, 15 august, jandarmii vor fi prezenți pentru buna desfășurare a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea “Adormirii Maicii Domnului” la hramul Mănăstirii Dumbrava, hramul Mănăstirii Rîmeț, hramul Mănăstirii Oașa, și la bisericile din Alba Iulia, Cugir și Blaj.

Pentru evitarea incidentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu“ Alba le recomandă persoanelor care participă la aceste activități:

– să respecte măsurile stabilite de organizatori precum și indicațiile și îndrumările jandarmilor;
– să evite implicarea în conflicte de orice natură;
– să acorde o atenție deosebită bunurilor și obiectelor personale (genți, poșete, bagaje etc.);
– totodată părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție sporită copiii;

De asemenea în această perioadă, jandarmii montani vor acționa zilnic în sprijinul turiștilor din zona stațiunilor Șugag, Arieșeni și Roșia Montană, fiind pregătiți să intervină atunci când situația o impune. Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să țină cont de o serie de recomandări, cum ar fi:

— să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeții;
— să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condițiile climatice locale;
— să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac și trusă de prim ajutor;
— să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu;
— să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând numărul unic de urgență 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, câte persoane au nevoie de ajutor și detalii ale locului unde sunt persoanele aflate în dificultate.

În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, solicitați ajutorul forțelor de ordine sau apelați numărul unic de urgență 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea