Ședința CL Alba Iulia: Acordarea subvenției de 2,9 milioane de euro pentru transportul public ”a trecut”, dar misterul cheltuielilor detaliate ramâne
Proiectul de hotărâre privind plata contribuției din bugetul local al municipiului la Asociația de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local (AIDA-TL), pe anul 2017, a fost aprobat, vineri, în ședința extraordinară a CL Alba Iulia, întrunind exact numărul de voturi necesar – 12, toate din partea consilierilor locali PNL. S-au abținut sau au votat împotrivă sau consilierii PSD, ALDE, PMP și independentul Mircea Trifu.
Astfel, administrația locală va plăti o sumă de până la 13.278.100 de lei (aproximativ 2,9 milioane de euro), din care 10.638.100 de lei este contribuția privind cheltuielile neacoperite ale operatorului de transport iar 2.640.000 de lei este contribuția privind gratuitățile acordate pentru anumite categorii de persoane.
Reamintim că în ședința CL Alba Iulia același proiect a fost respins. Potrivit consilierul PSD Horațiu Clepan, votul împotrivă a fost cauzat de faptul că, în numeroase rânduri, s-a solicitat un raport detaliat privind cheltuielile pe care firma de transport le are în decursul unui an, fără a se primi un răspuns concret, membrii comisiei desemnate de CL Alba Iulia să se ocupe de această problemă fiind ”pasați” de-a lungul timpului, între AIDA-TL și firma care prestează serviciul de transport.
Deși în cadrul dezbaterii din decembrie s-a căzut de acord că se va întocmi o nouă solicitare, din parte întregului Consiliu local, se pare că nimeni nu s-a ocupat de redactarea ei, acesta fiind motivul pentru care, nici vineri, aleșii locali din Opoziție nu au putat afla detaliile despre cheltuieli.
Mai mult, viceprimarul Paul Voicu i-a lămurit că nici nu este nevoie să afle respectivele detalii deoarece totul se desfășoară conform unui contract încheiat în urma unei licitații, pe baza căruia administrația locală este obligată să-i plătească firmei de transport serviciul prestat:
”Licitația pentru acest transport s-a făcut în trei etape diferite. La prima licitație nu a fost nimeni, nicio firmă din țară sau din județul Alba. La al treilea termen de licitație s-a prezentat o singură firmă. (…) Contractul încheiat a fost verificat și răsverificat de Curtea de Conturi, de DNA, de cine vreți dumneavoastră, dat în instanță, a fost un proces de un an și ceva pentru cheltuielile financiare din amortizări, acesta s-a câștigat. În urma tuturor acestor lucruri total transparente să întrebăm acum cu cât își cumpără cauciucul…este vorba de un contract public, prin licitație, semnat și nu mai poți să-l întrebi acum cu cât cumpără una sau alta, plătești serviciul pe care ți-l face, conform contractului”.
De partea cealaltă, consilierii PSD și independentul Mircea Trifu consideră că, fiind vorba despre bani publici, prestatorul serviciului de transport are datoria să le pună la dispozițe, cu promptitudine, orice informații în acest sens. În consecință va fi întocmită și solicitarea în scris, astfel încât să nu mai existe motive pentru care cererea să le fie ignorată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]