Rămâi conectat

Actualitate

Sectorul forestier aproape de un blocaj total: De ce se plâng forestierii că nu iși vor mai putea desfășura activitatea

Publicat

în

Sectorul forestier aproape de un blocaj total: De ce se plang forestierii că nu iși vor mai putea desfășura activitatea

Nostra Silva şi Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România avertizează că întregul sectorul forestier va intra într-un blocaj total în câteva zile, ca urmare a situaţiei actuale privind Hotărârea de Guvern 1004/2016, ce se va aplica de la data de 31 decembrie 2019, se arată într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

„Adoptată la 21 decembrie 2016, în ultima şedintă a Guvernului Cioloş, deşi era evident că dezvoltările software nu vor fi gata şi actul normativ nu va putea fi aplicat, HG 1004/2016 poate produce efecte dezastruoase pentru silvicultură şi sectorul forestier.

Blocajul dezvoltărilor sistemului SUMAL a generat dificultăţi majore în buna funcţionare a administraţiilor silvice, dar concomitent şi o lipsă de eficienţă a actului de control pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri. HG 1004/2016 va intra în vigoare peste câteva zile în condiţiile în care dezvoltarea tehnică software a sistemului SUMAL încă nu este finalizată, ceea ce impune decizii urgente. Menţionăm că HG 1004/2016 a fost adoptată cu ignorarea punctelor de vedere ale organizaţiilor din sector şi fără a exista dezvoltările software necesare implementării, încă din anul 2016″, se arată în comunicat.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit sursei citate, alternativele care se impun pentru buna funcţionare a sectorului ferestier sunt: abrogarea acesteia şi elaborarea unei noi reglementări, cu o nouă viziune pentru paza pădurilor, urmărirea trasabilităţii şi controlul provenienţei legale a masei lemnoase, cu accent către prima punere a masei lemnoase în piaţă şi ca sistem naţional suport pentru sisteme due-diligence proprii ale proprietarilor de păduri, administraţii silvice şi operatori economici, în sensul şi în spiritul regulamentului european 995/2010 – EUTR; modificarea de fond a HG 1004/2016, dificilă în condiţiile în care termenul de intrare în vigoare este 01.01.2020, şi prorogarea intrării în vigoare a HG 1004/2016.

Nostra Silva şi Fordaq – Comunitatea Forestierilor din România susţin că încă din data de 11 noiembrie 2019 au transmis către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o scrisoare prin care se atrage atenţia asupra principalelor probleme ale sectorului forestier, faţă de care considerăm că trebuie adoptate măsuri urgente şi politici publice, luând în considerare inclusiv organizaţiile profesionale şi patronale.

Ne-am manifestat disponibilitatea pentru o colaborare permanent şi deschiderea la dialog pentru rezolvarea acestor probleme şi identificarea celor mai bune soluţii privind: plata compensaţiilor pentru pădurile incluse în grupele funcţionale T1 şi T2, plăţi prevăzute în Codul Silvic la art. 97, lit. b), prevedere pusă în aplicare prin HG nr. 447/2017; fundamentarea tehnică şi susţinerea măsurilor care vor fi finanţate în viitorul exerciţiu PAC 2021-2027 prin planurile naţionale; deblocarea dezvoltărilor sistemului SUMAL; clarificarea rezultatelor IFN privind cifra ‘volumului dispărut’ şi a corelărilor privind volumul de masă lemnoasă recoltat, respectiv tăiat ilegal, din fondul forestier naţional.

„Din păcate, domnul ministru Costel Alexe a ignorat solicitările sectorului şi propunerea unui dialog cu organizaţiile profesionale şi patronale, iar astăzi suntem la doar câteva zile distanţă de intrarea în vigoare a unei hotărâri, ignorată de-a lungul anilor şi lăsată la voia întâmplării. HG 1004/2016 ar bloca activitatea din sectorul forestier, pentru că prevede alte modele de avize cu regim special pentru transportul masei lemnoase şi utilizarea unor aplicaţii software care nu există. Ignorarea efectelor intrării în vigoare a HG 1004/2016 este doar un rezultat al haosului administrativ din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care trebuia să integreze şi fostul Minister al Apelor şi Pădurilor. Comasarea efectivă a Ministerului Mediului cu Ministerul Apelor şi Pădurilor trebuia să se realizeze printr-o hotărâre de Guvern care să stabilească atribuţiile şi organigrama noului minister! Dar această hotărâre de Guvern nu a fost dată, iar astăzi, 27 decembrie 2019, la aproape două luni de la instalarea noului Guvern, cele două ministere continuă să funcţioneze în paralel, fără a exista o organigramă, fără ca personalul din fostul Minister al Apelor şi Pădurilor să fi fost preluat şi cu o situaţie extrem de confuză din punct de vedere al finanţării activităţilor pentru întreg personalul din aceste structuri, care nu are alocaţii financiare separate în Legea bugetului pe 2020 şi în rectificarea bugetară pentru anul 2019, promovată de Guvernul Orban. Acest haos administrativ aruncă astăzi în haos silvicultura şi întreaga ramură a economiei forestiere prin intrarea în vigoare a HG 1004/2016! Suntem consternaţi de faptul că domnul ministru Costel Alexe a fost preocupat doar să promoveze o viziune apocaliptică despre starea pădurilor, cu ignorarea poziţiilor instituţionale ale INCDS – Marin Drăcea şi ale Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, ale mediului universitar exprimate cu ocazia Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi”, susţin cele două organizaţii.

În opinia acestora, implicaţiile imediate ale acestei poziţionări sunt: o indexare internaţională a României între ţările cu risc foarte ridicat de provenienţă a resursei de lemn din tăieri ilegale, cu afectarea capacităţii de export a întregii industrii a lemnului, inclusiv industriei mobilei din România, promovarea unei imagini de stat neguvernat pentru România pe plan internaţional, din lumea a III-a, nu de ţară europeană, riscul de declanşare a unor proceduri de infringement pentru nerespectarea EUTR, iar pe plan intern promovarea unor politici care pot amplifica criza economică din sectorul forestier, cu potenţial de afectare a aprovizionării populaţiei cu lemn de foc şi a industriei lemnului în 2020.

„Intrarea în vigoare a HG-1004/2016 are potenţialul de a produce haos şi blocaj în sectorul forestier. Cerem domnului ministru Costel Alexe să îşi asume răspunderea pentru haosul creat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi în întreg sectorul forestier. Cerem Guvernului României să se reunească şi să adopte măsurile necesare pentru evitarea acestui blocaj!”, se mai spune în documentul citat.

sursa: stiripesurse.ro

Publicitate

Actualitate

Posturi în învățământ 2022. Angajări MASIVE în EDUCATIE, aprobate de Guvern

Publicat

în

Posturi în învățământ 2022. Angajări MASIVE în EDUCATIE, aprobate de Guvern

În cursul zilei de miercuri, 19 ianuarie, Executivul a aprobat suplimentarea posturilor din Educaţie cu 1.175, fiind vorba mai ales de locuri destinate învăţământului preuniversitar de stat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

CITEȘTE ȘI: Admitere școli MAI 2022: La Poliție, Jandarmerie și Pompieri, locurile se DUBLEAZĂ, în acest an

Potrivit acestuia, hotărârea de Guvern aprobată modifică şi completează HG 369/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei.

„În principal, aceste posturi suplimentare sunt destinate învăţământului preuniversitar de stat, inclusiv învăţământului special, Centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, Centrului municipiului Bucureşti de resurse şi asistenţă educaţională, 1.100 de posturi alocate suplimentar pentru această direcţie”, a afirmat Cărbunaru.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Admitere la Academia de Politie 2022: Probe, înscrieri, cele mai frecvente întrebari

Potrivit acestuia, suplimentarea este impusă de faptul că, începând cu acest an şcolar, este necesară creşterea gradului de cuprindere a copiilor cu vârste între 3 – 5, 6 ani în învăţământul preşcolar şi a celor cu vârste de 6 – 18 ani în învăţământul obligatoriu.

„Şi este necesară îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă psihopedagogică şi consiliere educaţională pentru un număr cât mai mare de elevi şi preşcolari din învăţământul preuniversitar”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Sursa: economica.net

Citește mai mult

Actualitate

IPJ Alba: Acțiune pentru creșterea siguranței elevilor la Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia, prevenire a delincvenței juvenile și absenteismului școlar

Publicat

în

IPJ Alba: Acțiune pentru creșterea siguranței elevilor la Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia, prevenire a delincvenței juvenile și absenteismului școlar

Azi, 20 ianuarie 2022, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au fost prezenți la Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia unde au desfășurat activităţi de prevenire a victimizării din infracțiuni, a delincvenței juvenile și absenteismului școlar.

Cu această ocazie, a fost abordată o tematică diversă, prin intermediul căreia polițiștii i-au ajutat pe elevi să conștientizeze consecințele asociate comiterii unor fapte antisociale. Prezentările s-au concentrat asupra violenței în mediul școlar, fiind explicat conceptul de bullying/ cyberbullying, s-au referit la traficul de persoane și pornografia infantilă, la consumul și traficul ilicit de droguri dar și la consecințele nefaste ale consumului de tutun și alcool de către tineri.

Electrica Furnizare Discount

Totodată, au fost purtate discuții cu profesorii implicați în combaterea fenomenului de violență școlară, pentru cunoașterea elevilor vulnerabili, în vederea consilierii lor.

O altă temă de interes a fost cea privind consecințele absenteismului și abandonului școlar, iar în urma discuțiilor cu profesorii au fost identificați elevii aflați în risc de abandon.

La activități au participați peste 120 de elevi și 8 cadre didactice.

Citește mai mult

Actualitate

Pedepse aspre pentru patronii care reţin contribuţiile angajaților, dar nu plătesc la timp taxele către stat: Până la cinci ani de închisoare

Publicat

în

Pedepse aspre pentru patronii care reţin contribuţiile angajaților, dar nu plătesc la timp taxele către stat: Până la cinci ani de închisoare

Angajatorii care reţin contribuţiile angajatului din salariul brut, dar nu plătesc la timp contribuţiile către stat, riscă pedeapsa cu închisoarea. Recent, autoritățile române au informat că patronii care reţin contribuţiile angajaților din salariul brut, dar nu plătesc la timp contribuţiile către stat, riscă până la cinci ani de închisoare.

Legea va intra în vigoare în primăvară, însă până atunci oamenii îşi pot verifica angajatorul pe „Lista ruşinii” de pe site-ul ANAF, categoria RESTANȚE.

Ce se întâmplă cu oamenii care nu și-au achitat obligațiile fiscale

Electrica Furnizare Discount

În prezent, guvernanții vor să reincrimineze reținerea și neplata contribuțiilor sociale și să aplice pedepse cu închisoare între unu și cinci ani sau amenzi pentru angajatorii care nu trimit contribuțiile obligatorii către stat.

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reținerea și neplata, încasarea și neplata ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor”, conform actului normativ discutat de Guvern.

De asemenea, patronii riscă închisoare până la cinci ani dacă nu plătesc angajaţilor:

– contribuția de asigurări sociale;

– contribuția de asigurări sociale de sănătate;

– impozit pe venitul din dividende;

– impozitul pe dividente;

– impozitul pe drepturi de autor;

– contribuția la fondul pentru mediu;

Nu oricine va fi pedepsit cu închisoarea. Noua lege visează doar patronii care nu și-au achitat obligațiile fiscate către stat în termen de 60 de zile.
Când intră în vigoare noua lege

Legea respectivă ar urma să intre în vigoare pe 1 martie 2022. În plus, în curând, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va publica lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în T4 2020, conform legislaţiei în vigoare. Lista respectivă apare în fiecare trimestru şi poate fi consultată de angajatori pe site-ul https://www.anaf.ro/restante/.

Obligațiile fiscale restante ale contribuabililor persoane juridice care fac obiectul publicării sunt cele notificate, existente la sfârșitul trimestrului de raportare și neachitate până la data publicării, conform antena3.ro.

Nu fac obiectul publicării obligațiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere;

Sursa: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare