Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Secretul culesului strugurilor înghețați la Jidvei: Culeși pe ger, pentru producerea vinului de gheață

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Secretul culesului strugurilor înghețați la Jidvei: Culeși pe ger, pentru producerea vinului de gheață

Astăzi dis de dimineață, întunericul dealurilor din Tăuni, comuna Valea Lungă, a fost destrămat de lumina unor focuri imense la care se încălzeau aproximativ 300 de oameni. 

Se organizau pentru a începe recoltarea, celor 15 hectare de viță de vie din soiul Traminer Roz păstrate în acest an pentru producerea Eiswein (Vinul de Gheață). Este cel mai scump vin produs de SC Jidvei SRL și asta pentru motive bine întemeiate.

Strugurii pentru producerea Eiswein se recoltează doar pe ger și doar manual, iar pentru că au stat în vie mult după ce strugurii ceilalți au fost culeși și au ajuns în cramă cantitatea de must obținută este mult mai mică. O fi ea mică, dar foarte bogată în aromă, mai ales în acest an în care spune Ioan Buia, directorul de vinificație al SC Jidvei SRL, acumularea de zahăr în struguri s-a făcut într-un ritm fulminant.

Și totuși, strugurii crescuți în 2023 pentru Eiswein au rămas până astăzi pe coardă pur și simplu pentru că abia cum a venit primul ger și sunt îndeplinite condițiile pentru recoltare. Este important ca strugurii să fie culeși pe ger și direct zdrobiți pentru ca astfel se mai elimină o parte din apa conținută (înghețată) de bob și mustul este și mai concentrat.

„Anul acesta îmi și puneam problema în ce an să înregistrez producția, pentru că nu am mai pățit să nu avem îngheț până la sfârșitul anului”, glumește serios Claudiu Necșulescu, proprietarul podgoriei Jidvei. Va fi înregistrată ca 2023!

Eiswein Jidvei este un vin de desert, un vin dulce foarte aromat. Se produce în cantități mici și numai când sunt întrunite toate condițiile climatice, producerea lui fiind, de aceea, foarte riscantă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea