Rămâi conectat

Actualitate

Secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Nu sunt semne că prețurile la alimente vor crește

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) Mihai Vișan, a declarat, marți, la conferința „Eat Smart”, că majorarea prețurilor la alimente care a avut loc în ultima perioadă reprezintă un factor conjunctural, dar nu sunt semne de accelerare, pentru că nu există motive de piață.

„Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliului Concurenței să investigheze prețurile la alimente, pentru că prețul cu care plecau și pleacă unele produse din ferme este undeva cam la jumătate față de prețul de la raft. Avem situația specială a untului… Am importat influența a ceea ce se întâmplă în alte țări. Ministerul Agriculturii, principalul suport pentru stăpânirea prețurilor, consideră că trebuie să produci suficient, să fii competitiv, să produci de calitate. Ministerul se preocupă de acordarea la timp a subvențiilor pentru a ajuta fermierii să-și termine treaba la timp, se preocupă de Programul Național de Dezvoltare Rurală, iar în ceea ce mă privește girăm schemele de calitate, atât cele europene, cât și schemele naționale. Aceste scheme au o mare importanță pentru că aceste produse înseamnă sustenabilitate și, fiind de calitate, reducerea risipei de alimente. Fiecare dintre noi, consumator, ne îndurăm mai greu să aruncăm un produs high quality, mai ales că acesta a avut și un preț… Trebuie să recunoaștem că România, în 2017, ca economie, a mers bine. Creșterea economică este o realitate, indiferent cui i-o atribuim, iar industria a simțit această schimbare, în sensul măririi cererii de produse de calitate superioară. Nu cred că mărirea prețurilor la alimente se va extinde și nu se va accelera, pentru că nu sunt motive de piață. E vorba mai degrabă despre ceva conjunctural. În cazul ouălor, de exemplu, am avut la bază influențele internaționale și vorbim de cazul din Olanda, cu fipronilul”, a explicat Vișan.

În ceea ce privește Legea care reglementează comercializarea a 51% de produse românești în magazine, oficialul MADR a precizat că autoritățile sunt în discuții cu Comisia Europeană pentru a explica scopul acestui act normativ.

„Legea 150 care modifică Legea 321 are câteva puncte care au generat câteva avertismente de la Comisia Europeană. Suntem în discuții cu Comisia pentru a explica scopul acestei legi și ce urmărim pozitiv prin aplicarea ei. Există și un proiect de modificare a legii care circulă pe la Parlament. Unul dintre puncte se referă la accesul producătorilor mici și mijlocii pe piață. Primul lucru pe care trebuie să-l vedem este să ajutăm producția. Atunci când produci mult și bine devii automat competitiv. De asemenea, vrem să încercăm prin toate mijloacele să sprijinim coagularea micilor producători în cooperative. Se pare, însă, că istoria ne-a transferat genetic o neîncredere foarte mare de a face lucruri împreună. Din acest colectivism forțat de 50 de ani ne este foarte greu să ieșim. Trebuie să recunoaștem că aceasta este singura cale pentru mica producție de a ajunge la marile circuite internaționale. Trebuie să ajungi la niște avantaje fiscale pentru a convinge fermieri mici să se asocieze”, a subliniat secretarul de stat din MADR.

Acesta a precizat, totodată, că Legea risipei alimentare „este în așteptare”, iar ordonanța care reglementează acest aspect „mai are puțin și va parcurge tot circuitul, și imediat ce va fi aprobată de Parlament vor fi realizate și normele de aplicare”.

Pe data de 17 noiembrie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara, pentru AGERPRES, că a sesizat Consiliul Concurenței în privința scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne și produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidență motive obiective care să determine majorări de prețuri, iar instituția nu are instrumente și prevederi legale pentru a interveni pe piață.

La rândul lor, fermierii au solicitat intervenția autorităților, în contextul în care ei spun că își vând producția la prețuri mai mici decât acum câteva săptămâni, însă, pe de altă parte, produsele ajung la consumator cu prețuri mult mai mari.

Ulterior, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a afirmat că autoritatea a demarat o analiză, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a determina cauzele scumpirii accelerate a alimentelor în luna noiembrie, unul dintre posibilele motive fiind creșterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor și pune presiune pe inflație. Chirițoiu a arătat că unele creșteri de prețuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor și al untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România.

Asociația Green Revolution a organizat, marți, conferința cu tema ‘Eat Smart — soluții pentru o tranziție spre o alimentație sustenabilă’, eveniment realizat în parteneriat cu Ministerul Mediului.

Potrivit organizatorilor, ‘Eat Smart”este al treilea eveniment din seria de Conferințe Green Report din 2017, în cadrul căruia autoritățile, producătorii și distribuitorii de alimente pot răspunde la întrebările consumatorilor.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai societății civile, precum și ai mediului de afaceri, reprezentat de principalii actori din domeniul FMCG, retail, HoReCa, industrie, transport, producători etc.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea