Secretar de stat, despre accidentul tehnologic de la Cupru Min: Niciun moment nu s-a pus problema de poluare cu substanțe chimice pe râul Arieș
Secretarul de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Olimpia Negru, a declarat, joi, că Arieșul nu a fost poluat cu substanțe chimice în urma accidentului tehnologic de la Cupru Min, soldat cu deversarea a 6.000 de metri cubi de steril în apele acestui râu.
O comisie mixtă formată din experți ai Ministerului Apelor și Pădurilor, ai Administrației Naționale ”Apele Române” și reprezentanți ai mediului academic a fost prezentă, joi, în județul Alba, la Valea Șesei, unde s-a produs accidentul tehnologic, pentru a găsi soluții în rezolvarea acestei probleme.
Secretarul de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Olimpia Negru, a declarat, presei, că din toate informațiile și analizele de laborator pe care le are nu s-a pus problema unei poluări cu substanțe chimice, după ce, în urmă cu trei zile, în râul Arieș s-a deversat 6.000 de metri cubi de steril.
”Am avut un episod temporar de creștere a turbidității în cursul de apă care a fost stopat prin măsuri preventive adoptate de colegii mei de la Administrația Bazinală de Apă Mureș, mărind debitul existent atât pe Arieș, cât și pe Mureș astfel încât impactul să fie local. Niciun moment nu s-a pus problema să existe impact transfrontalier al acestui eveniment, incident. Încă o dată, trebuie să subliniem, din toate analizele efectuate de specialiști, nu sunt probleme de stabilitate sau altfel de probleme înregistrate”, a spus Olimpia Negru.
Secretarul de stat a adăugat că în aval de acest iaz de decantare, unde s-a produs avaria tehnică, s-au construit două baraje.
”În aval de acest iaz de decantare, la recomandarea colegilor de la Administrația Națională Apele Române, filiala noastră teritorială, respectiv Administrația Bazinală de Apă Mureș, începând din cursul zilei de ieri, au fost realizate două baraje de avarie, cum le numesc specialiștii, în sensul că, în situația în care, un eveniment cum s-a petrecut cel de zilele trecute, s-ar putea repeta, să avem zone tampon care să stopeze, să limiteze, fără ca eventuala urmă de turbiditate să ajungă în cursul de apă”, a mai spus Olimpia Negru.
Ea a adăugat că nu mai există, în acest moment, risc de poluare a râului Arieș cu steril.
”În acest moment colegii m-au asigurat că nu mai există un risc potențial. Se lucrează în continuare, se analizează cu experții angajați, cu proiectanții pentru a identifica soluția finală și aceasta să fie aprobată și apoi executată”, a mai spus Olimpia Negru.
Reprezentanții Cupru Min au explicat că poluarea accidentală s-a produs din cauza unei sonde inverse care a cedat acum 29 de ani, iar până în prezent problema nu a fost rezolvată, găsindu-se doar soluții temporare și eliminându-se, astfel, doar efectele, nu și cauza.
Reprezentanții companiei miniere susțin că în continuare au doar soluții provizorii pentru stoparea debușării și solicită ajutor din partea Ministerului Economiei, în subordinea căruia se află.
În urma accidentului tehnologic, pe râul Arieș nu a existat mortalitate piscicolă.
Iazul Valea Şesei este principalul iaz în funcţiune al Cupru Min Abrud, fiind în acelaşi timp cel mai mare iaz din ţară. Prin construcţie este un iaz de vale format prin bararea văii Şesei cu un baraj construit din anrocamente, cu masca filtrantă pe versantul amonte, amplasat la circa 7,2 km de confluenţa văii Şesei cu râul Arieş, potrivit informaţiilor postate pe site-ul companiei Cupru Min.
Cupru Min Abrud este societatea care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]