Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

SECETĂ majoră în Alba: Pierderile la grâu sunt estimate la 20 – 30 la sută, în timp ce la porumb ar putea depăși 40 la sută față de anul 2021

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

SECETĂ majoră în Alba: Pierderile la grâu sunt estimate la 20 – 30 la sută, în timp ce la porumb ar putea depăși 40 la sută față de anul 2021

Seceta care a cuprins aproape întreaga țară din toama anului trecut și până în prezent a afectat iremediabil culturile agricole.

Fermierii vorbesc și de pierderi de 70% la cerealele de primăvară, în timp ce la cele de toamnă recoltele estimate ar urma să fie cu 20-30% mai scăzute față de anul trecut. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a explicat că aproape 70% din suprafața României este afectată de secetă pedologică și a precizat că începe un val nou de căldură care va afecta puternic România și va prelungi seceta. ”În ceea ce privește seceta pedologică putem afirma că 70% din țară este afectată. Vorbim de afectare ușoară, medie sau extremă. Fenomenele extreme: sunt câteva zone afectate de secetă puternică, dar în același timp avem și furtuni extrem de puternice. Următoarele trei săptămâni vor fi caracterizate de aceste fenomene extreme și urmează un nou val de căldură, care va amplifica acest fenomen de secetă”, a anunțat ministrul Mediului.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

La nivelul județului Alba nu există, deocamdată, o situație generalizată cu privire la efectele secetei, dar reprezentanții societăților care lucrează în domeniu au început să contabilizeze pierderile. La Mecsol Galda de Jos, societatea care a cultivat 1.400 de hectare de cereale, pierderile la culturile de primăvară (orzoaică și grâu) sunt de 70 la sută. La aceleași tipuri de cereale, recoltate toamna, pierderile ar urma să fie de 20 – 30 la sută. ”Cea mai mare problemă este la porumb, unde am putea avea o pagubă de peste 40 la sută. Și dacă plouă de acum, nu vom putea obține mai mult de 4 tone la hectar, în condițiile în care în alți ani scoteam 7 – 8 tone”, a spus ing. Vasile Seneșan. Potrivit acestuia, în luna mai au căzut precipitații de 40 l/mp, iar în iunie de doar 30 l/mp.

La societatea ”Vințana” din Vințu de Jos, care cultivă 800 de hectare, situația este similară, cu excepția faptului că cei de aici sunt puțin mai optimiști în ceea ce privește producția de porumb. ”Ne-a afectat foarte puternic, încă din toamnă. Diferența în minus față de anul trecut este de 200 de litri de apă pe metru pătrat. La grâu vom avea o producție cu 20 – 30 la sută mai mică față de 2021”, a afirmat ing. Nicolae Nemeș. Potrivit acestuia, și la rapiță și floarea soarelui recolta este mai mică cu 30 la sută în raport cu cea din anul anterior. ”La porumb nu putem avansa încă o situație clară pentru că așteptăm să treacă luna iunie, să vedem cât va ploua. Este posibil să își mai revină, dar și la această cultură vor fi pierderi față de anul trecut. Pe lângă ploaie este nevoie ca temperaturile să fie mai mici de 35 de grade”, a completat inginerul de la ”Vințana”.

Fermierii ar urma să beneficieze de compensații financiare, însă, procesul de cuantificare nu a început încă. În perioada umrătoare, pe măsură ce se va derula procesul de recoltare, fermierii vor putea depune cereri la Direcția Județeană pentru Agricuiltură.

Dorin ȚIMONEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Legea mirosurilor te poate lăsa fără bani în portofel! Amenzi de 30.000 de lei pentru cei care stau la bloc pentru mirosul de mâncare gătită! Inițiatorii legii mirosurilor au explicat cum pot fi trași la răspundere cei care stau la bloc, în cazul în care ceilalți locatari se plâng de mirosul de mâncare gătită. Legea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea