Seceta întârzie începerea campaniei agricole de toamnă
Ing. Ioan Stanciu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Alba, s-a întâlnit recent cu premierul Emil Boc şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, pe agenda reuniunii fiind probleme importante legate de agricultură. Şeful DAJ Alba a spus că seceta care a pus stăpânire pe terenurile agricole din judeţ întârzie debutul în forţă al campaniei agricole de toamnă. De exemplu, cu chiu cu vai s-a reuşit semănarea cu rapiţă a 600 de hectare din cele 1.300 ha planificate, deşi această specie trebuia semănată la începutul lunii septembrie, iar din cauza lipsei precipitaţiilor răsărirea plantelor este neuniformă. Şi arăturile de toamnă sunt realizate doar pe jumătate din suprafeţe, în această toamnă urmând să se însămânţeze circa 22000 de hectare. Mai mult, meteorologii anunţă primele precipitaţii abia după data de 2 octombrie, când se preconizează că se va putea intra în câmp pentru executarea lucrărilor specifice (arat, discuit etc).
„Din păcate, ne aducem aminte de sistemul de irigaţii doar atunci când vedem că nu plouă. Având în vedere că nu vom şti exact cum va fi recolta de grâu de anul viitor, din cauza secetei din această vară, le recomand agriculturilor să nu se grăbească să-şi vândă producţia de grâu, pentru că valoarea acestuia va creşte anul viitor”, a declarat Ioan Stanciu. Pentru a veni în sprijinul fermierilor se lucrează la un proiect de act normativ prin care să se stimuleze înfiinţarea depozitelor de cereale şi legume-fructe cu finanţare prin proiecte europene.
În altă ordine de idei, din 16 octombrie fermierii vor primi un avans de 42 de euro/ha din cuantumul subvenţiei de 176 euro/ha, diferenţa urmând să fie plătită până la finele lunii decembrie a.c.
lÎn spatele fiecărui produs agroalimentar stă un loc de muncă din judeţ
Un alt aspect important este promovarea pe pieţele judeţului a produselor agroalimentare locale, ale fermierilor din judeţul Alba, aşa cum a făcut Consiliul Judeţean Alba, datorită iniţiativei preşedintelui Ion Dumitrel, prin târguri gen „Gustos de Alba”, a spus Ioan Stanciu. Printr-o mai bună valorificare a legumelor, fructelor şi a celorlalte produse agricole ale agricultorilor din Alba se vor putea păstra şi locurile de muncă din acest sector, condiţia fiind ca alimentele să fie de calitate, iar preţul, corect. De exemplu, un cumpărător va prefera să achiziţioneze un kilogram de vinete cultivate în Alba decât în alt judeţ, dacă preţul şi calitatea sunt aceleaşi.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring Reprezentanții IPJ Alba au declarat pentru ziarulunirea.ro că la data de 19 ianuarie 2025, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat. Citește și: Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit […]