Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Seară magică cu „Micuţul Paganini” la Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Totul s-a întâmplat duminică, 1 aprilie 2012, începând cu ora 19:30 pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Un om. O vioară. Aceste două coordonate sunt suficiente pentru a crea un univers, iar când omul este Alexandru Tomescu şi vioara este un Stradivarius autentic se naşte un univers locuit de creaturi sonore fascinante care se desprind din culoare şi densitate sonoră, toate menite să subjuge publicul aflat în sală. Alexandru Tomescu, cu vioara sa Stradivarius, a reuşit într-adevăr şi în această seară, în evoluţia sa de excepţie pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor să creeze un univers fascinant, demonstrând că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora. În faţa unei săli arhipline, cu un auditoriu select, între care majoritatea au fost mari iubitori şi buni cunoscători ai muzicii clasice, Alexandru Tomescu, numit de foarte mulţi  „Micuţul Paganini”, i-a impresionat şi încântat de-a dreptul.  Pe parcursul spectacolului, Tomescu a interpretat şi a adus astfel la cunoştinţa publicului legendele din spatele celor 24 de Capricii ale lui Niccolo Paganini, din care a interpretat o mare parte: După cum se ştie «Capriciile» lui Paganini reprezintă una din cele mai grele partituri pentru vioară scrise vreodată în care întâlnim toate tehnicile de virtuozitate ce au obsedat generaţii întregi de compozitori precum Liszt sau Brahms. Prin unele dintre „Capriciile” pe care le-a interpretat în faţa publicului albaiulian şi pe care le-a numit „Exorcizarea”, „Vânătoarea”, „Trompetele” sau „Şoarecele şi pisica”, Alex Tomescu a vrut să facă o legatură cu lumea (i)reala. Una peste alta, a fost o seară minunată, în care au avut de câştigat toţi cei prezenţi la spectacol, ce s-au lăsat astfel purtaţi pe strunele viorii Stradivarius de „capriciile” muzicii clasice de excepţie.

Evenimentul a fost organizat de Rotary Club Alba Iulia în colaborare cu Uniunea Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România.

       Aşa după cum a precizat dl. dr. Ovidiu Coş, din partea Rotary Club Alba Iulia,  sumele rezultate din vânzarea biletelor la acest spectacol de excepţie vor fi oferite unităţilor de învăţământ cu profil muzical din judeţ pentru achiziţionarea de noi instrumente muzicale.

Alexandra MATEŞ

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea