Se simplifică procedurile de gestionare a calității de asigurat pentru elevi și studenți – Protocol semnat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Educației
Procedurile de gestionare a calității de asigurat pentru elevii și studenții (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 și 26 de ani se simplifică, ca urmare a semnării unui protocol pe această temă între Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCȘ) și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Conform legislației în vigoare, elevii și studenții (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 și 26 de ani sunt asigurați fără plata contribuției de asigurări de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă. Până acum, pentru a-și actualiza calitatea de asigurat, persoanele menționate trebuiau să depună la sediul casei de asigurări de sănătate în evidența căreia se află o adeverință eliberată de unitatea în care studiază, la începutul fiecărui an de învățământ. Protocolul semnat de MEN și CNAS va permite renunțarea la această formalitate, inițial pentru elevi, iar într-o etapă ulterioară și pentru studenți/doctoranzi, verificarea și validarea calității de asigurat urmând să fie efectuată de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educației și a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).
Acest protocol vizează debirocratizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, printr-un efort comun al celor două instituții. Menționăm că CNAS a semnat acorduri similare cu ANAF, Casa Națională de Pensii Publice, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI și Inspectoratul General al Poliției pentru automatizarea verificării și validării calității de asigurat.
Ministerul Educației și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor asigura și controla modul de respectare a prevederilor protocolului pentru asigurarea protecției și securității datelor furnizate.
Biroul de presă al CNAS
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]