Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Se schimbă regulile de recrutare, interviu și angajare: Care sunt noile reglementări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Se schimbă regulile de recrutare, interviu și angajare: Care sunt noile reglementări

În următorii ani va fi aplicată şi în România o Directivă deja existentă la nivel european, în ceea ce priveşte regulile ce trebuiesc ştiute de angajaţi.

Există, la nivel european, o Directivă ce va trebui transpusă în următorii ani și în țara noastră, care clarifică această chestiune. Este vorba despre Directiva (UE) 2023/970, care își propune să consolideze principiul egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei, ceea ce va permite existenţa unei transparențe în ceea ce priveşte salariile din pilonii centrali.

Va fi lămurită problema anunțurilor de recrutare din punctul de vedere al conținutului acestora. Astfel, pentru a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați, care afectează în timp lucrătorii în mod individual, ”angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, prevede Directiva.

În acest sens, documentul obligă la o mică ajustare a modului în care sunt postate anunțurile de recrutare. De pildă, să fie precizat în anunțul de angajare nivelul inițial de la care pleacă salariul și alte componente ale remunerației lunare – fie în sumă fixă, fie prin folosirea unui coridor de valori, care devine, astfel, un fel de teren de negociere.

Și pentru că vorbim de salarizare, la art. 5 din Directivă scrie foarte clar că „angajatorilor nu ar trebui să li se permită să se intereseze sau să încerce în mod proactiv să obțină informații despre remunerația actuală sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de muncă”.

Interdicția vizează însă doar discuția angajatorului cu candidatul, întrucât angajatorul poate afla un istoric salarial în orice alt mod. Unele companii, spun specialiștii de resurse umane, pot considera că informațiile despre istoricul salarial pot furniza indicii despre performanța și potențialul unui candidat.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea