Se schimbă modul de etichetare a produselor, dar și cantitatea acestora: Reguli drastice de la Uniunea Europeană
Se schimbă modul de etichetare a produselor, dar și cantitatea acestora: Reguli drastice de la Uniunea Europeană
Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns miercuri, 31 ianaurie, la un numitor comun. S-a ajuns la un acord în ceea ce privește revizuirea și consolidarea standardelor de comercializare ale unor produse alimentare.
Ce produse sunt vizate
Parlamentul European și Consiliul UE iau noi decizii care au un puternic impact asupra producătorilor. Mai exact, se vor revizui și consolida standardele de comercializare existente aplicabile mierii, sucurilor de fructe, gemurilor și laptelui, potrivit unui comunicat.
Potrivit noilor decizii ale UE , vizate sunt și fructele din gemuri. Mai exact, UE propune creșterea cantității de fructe din gemuri, de la minimum 350 grame la 450 grame pe kilogram – o prevedere care ar putea afecta și producătorii români, scrie bugetul.ro.
Noile directive care privesc micul dejun stabilesc norme comune privind compoziția, denumirile de vânzare, etichetarea și prezentarea acestor produse pentru a asigura libera lor circulație în cadrul pieței interne europene.
Iată principalele modificări aduse:
-Indicarea obligatorie a originii pe etichetă pentru miere: Pe etichetele amestecurilor de miere, se va afișa țara de origine, cu procentajele corespunzătoare. Aceasta împiedică falsificarea și oferă transparență.
-Reguli noi pentru sucurile de fructe: Se introduc categoriile „suc de fructe cu zahăr redus”, „suc de fructe cu zahăr redus obținut din concentrat” și „suc concentrat de fructe cu zahăr redus”, permițând consumatorilor să aleagă sucuri cu mai puțin zahăr.
-Conținut mai mare de fructe în gemuri: Conținutul minim de fructe în gemuri crește, îmbunătățind calitatea și reducând conținutul de zahăr.
-Etichetarea simplificată a laptelui: Distincția între laptele „evaporat” și laptele „condensat” va fi eliminată.
-Evaluarea informării despre originea fructelor: Comisia va evalua în următorii trei ani modalitățile de informare a consumatorilor despre originea fructelor utilizate în producția de sucuri și gemuri.
Statele membre au la dispoziție 18 luni
Acordul dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisia, se va aproba oficial și va intra în vigoare în 20 de zile de la publicare.
Statele membre vor fi nevoite ca în 18 luni să transpune noile reguli în legislația națională și încă 6 luni înainte ca acestea să se aplice în întreaga Uniune
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure CEO-ul Oliver Blume, consideră necesară implementarea unui program pentru grupul auto german Volkswagen, care să reducă costurile pentru a remedia problemele structurale persistente ale companiei, din ultimele decenii, transmite Reuters, informează News.ro. Citește și: Volkswagen închide 3 fabrici, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba